Ako se nitko neće ljutiti, onda samo ukratko na par stranica...

PWM je skraćenica za ... nije bitno, google zna.
To je fensi ime za "digitalno" smanjivanje signala. Digitalni signal je po definiciji - ili upaljeno - ili ugašeno ... nema između. Dok je upaljeno je skroz upaljeno, odnosno 100%, a dok je ugašeno je skroz ugašeno, odnosno 0%.
Kako onda smanjiti upaljeno (ili 100%) a da ne bude ugašeno (ili 0%), nego nešto između?
Pa tako da brzo pališ-gasiš - u prosjeku dobiješ nešto između, odnosno digitalno "simuliraš" analogni signal.
Ako to radiš dovoljno brzo, ljudskom oku to postaje "nevidljivo", a efekt je da uređaj radi negdje između 100% i 0%. Koliko je to točno ovisi naravno o postotku koliko dugo vremena je PWM signal na 100%, a koliko dugo je na 0%, a ovisi još i o uređaju, jer ne reagiraju svi uređaji jednako na PWM signal.
Ako se samo malo vratimo na regulaciju motora, ako smanjiš napon ili struju i tako pokušaš regulirati jaki DC motor, vjerojatno ga neće niti pokrenuti jer se ne stvara dovoljno jaka magnetska sila da savlada silu koja je potrebna da se motor pokrene i bez opterećenja, a kamo li tek pod opterećenjem. Ali primjerice, ako mu 80% sekunde omogućiš napon i struju koja je 100% njegova nominalnog napona i struje, onda će on (npr) raditi sa 60% brzine okretanja. Ovo su samo bubnute brojke iz glave, ne znam da li je to najbolji primjer, ako netko zna bolji primjer neka me ispravi.
Sasvim slučajno mi je arduino pao pod klik miša kad sam nešto tražio o PWM signalu, pa pejstam taj link, nije da namjerno reklamiram.
http://arduino.cc/en/Tutorial/PWMOni grafovi fino prikazuje ove postotke "upaljenosti" u jednoj sekundi. Drugim riječima svi grafovi predstavljaju "upaljenost" digitalnog signala u jednoj sekundi.