Srpanj 18, 2025, 18:34:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem sa biljkama  (Posjeta: 879 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kkliba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
Problem sa biljkama
« u: Travanj 05, 2006, 22:26:00 poslijepodne »

Evo jedno pitanje koje nikako da dobije pravi odgovor

Imam velikih problema sa rastom bilja u jednom od mojih akvarija, bilje je puno algi malo smeđih malo zelenih a i onih crnih,uvijeti su isti kao i u drugim akvarijima jedino što taj akvari ima ujutro negdije do 11 sati direktno sunce koje zaklanjajedino zavjesa pa dali je to možda razlog što bilje ne uspijeva i šta su te alge posvuda, inače karakteristike vode su temperatura 28 stupnjeva, ph7, unutra su dva velika komada drva od mangrovana, tri lampe: Arcadija freshwater i tropical, te Ai.m Biolux, svijetlost traje 15 sati dnevno tj. od 07.00 pa do 23.00, populacija diskusi i čistači od toga pet sijamensisa i pet ancistrusa, hranjenje srcem, lističima i granulama i neznam šta da još napišem, e da ne koristim co2 uređaj nego jedino sera florenu jednom tjedno i jednom svaka dva mjeseca sera co2 tabletu po uputama.

Edited by: kkliba
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Problem sa biljkama
« Odgovori #1 u: Travanj 05, 2006, 22:35:00 poslijepodne »
meni se čini da imaš možda malo preveliku granulaciju pijeska za uspješan rast bilja i možda bi to mogao biti problem??? i još nešto....sunce bi moglo biti veliki problem kod rasta algi,ali mislim da ti je osvjetljenje akvarija također prepredugo,ako sam dobro razumjela 15 sati u komadu ti gori svjetlo???Edited by: Medonje

Offline kkliba

• Punopravni član
  • zvjerka
Problem sa biljkama
« Odgovori #2 u: Travanj 05, 2006, 22:41:00 poslijepodne »

Da oko petnaest sati svjetla plus pojačano sa suncem dobrih pet sati, neznam dali bi problem mogao biti i hrana za ribe? pjesak je isti u svim akvarijima malo krupnija granulacija ali to nebi trebao biti problem

Evo slika drugih akvarija koji su u mračnoj prostoriji.

Ovaj akvarij je formiran prije mjesec dana i bilje je krenulo ko ludo bez ikakvih pomagala tj. samo sera florena i ništa drugo.

U ova dva akvarija nema nikakvih problema sa biljem, raste ko ludo što ga više čupam to više raste.Edited by: kkliba

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Problem sa biljkama
« Odgovori #3 u: Travanj 05, 2006, 22:41:00 poslijepodne »

mislim da je problem u 15 sunčanih sati (smanji na 11), plus malo jača hrana koju daješ diskusima, možda sunčevo svjetlo (makar malo vjerojatno da je to), dosta malo bilja i nedostatak co2

vjerojatno imaš sveukupno prejako svjetlo - kompenzirati bi mogao dodavanjem co2...

usisavaš podlogu i redovito mijenjaš vodu? filtracija je dovoljno jaka?Edited by: Elena & Davor

Offline Suzana

• Punopravni član
Problem sa biljkama
« Odgovori #4 u: Travanj 05, 2006, 22:41:00 poslijepodne »
tek se sada vidi koliko ima algi,pa to uopće nije čudno s obzirom na trajanje rasvjete u akvariju i još preko dana sunce....koma...to je siguran znak zbog kojeg ti bilje ne uspijeva,alge mu ne dozvoljavaju da krene!!!

Offline Suzana

• Punopravni član
Problem sa biljkama
« Odgovori #5 u: Travanj 05, 2006, 22:45:00 poslijepodne »
moja je preporuka da odmah izmjeniš jedan dio vode i da rasvjetu ubuduće držiš od 8-13 upaljenu 13-16 ugašenu i od 16-21 upaljenu...to bi moglo pomoći samo u slučaju da prostoriju u kojoj je akvarij preko dana zamračiš....co2 ni u kom slučaju ne bih preporučila,iz razloga što je premalo bilja i neće ga imati šta trošiti,a u tom slučaju dolazi do prezasićenosti co2 u vodi i gušenju diskusa!!!

Offline kkliba

• Punopravni član
  • zvjerka
Problem sa biljkama
« Odgovori #6 u: Travanj 05, 2006, 23:01:00 poslijepodne »
Podlogu usisavam svakih sedam dana kad mijenjam četvrtinu vode u akvariju, a i ja sam isto posumljao na trajanje svjetla, trebati ču ga smanjiti na maximalno 12 sati. Edited by: kkliba

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Problem sa biljkama
« Odgovori #7 u: Travanj 06, 2006, 00:37:00 prijepodne »

evo konačno sam završio članak o algama, pa ako će biti od pomoći pročitajte...

[url]http://www.blog.akvarij.net/forum_posts.asp?TID=351&PN=1 &TPN=1[/url]
ZG,Vrapče