Svibanj 01, 2025, 10:58:40 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Puževi jabučari  (Posjeta: 1334 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline triton

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Puževi jabučari
« u: Studeni 30, 2013, 13:07:37 poslijepodne »
Pozdravljam,interesuje me iako je mnogo pisano o puževima jabučarima,ali evo opet postavljam pitanje,kako skontati kad su jaja plodna.Ja lično imam slučaj gdje ženka polaže jaja svakih 7 dana ali nikako da izađe bilo šta iz njih.Imam tri komada u akvarijumu,Uvijek je neko na nekome,nekogu da upratim.Što se tiče gnijezda nije sivo nego je žuto,Kad probušim jaje unutra je nekakav sadržaj želatinozan koji je proziran.Neznam šta treba da bude unutra ima li kakav zametak.Na nekim mjestima imaju rupe kao da je nešto izašlo ali u akvarijumu nema ništa, nevidim male puževe.Može li neko da mi pojasni ovaj slučaj?Zahvaljujem.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Puževi jabučari
« Odgovori #1 u: Studeni 30, 2013, 13:15:26 poslijepodne »
e sad je već bolje, ovdje ti netko može i odgovoriti ..  :D :D

meni su "grozdovi" također bijelo-žućkasti ... ali boja grozdova zavisi najviše od podvrste jabučara ... od zelenkastih jaja... preko žućkastih, pa sve do crvenkaste boje ..  ;)

Kad primjetiš grozd, treba ga staviti (ako sam puž nije) na vlažno i toplo mjesto, ali ne u vodu ... ( i ja sam slične stvari pitao prije nekoliko mjeseci, a sad ih već imam "na bacanje" ) ..  :D

puževi kad se izlegu su ti otprilike upla manji od samog jajeta, pa si zamislio koliko je to ustvari malo .. glava od šibice je 3-4x veća ... ako si se grozd "sam o sebe" raspao znači da su pužići ipak izašli van i sad su negdje u akvariju .... kroz 2-3 tjedna će već narasti da će viti lijepo vidljivi ... da bi narasli na cca 1,5cm treba otprilike mjesec i pol do dva (bar je kod mene takav slučaj)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 30, 2013, 19:17:23 poslijepodne »
Ja sam stavio grozd na stiropor,temperatura u akvarijumu je 26 C,nisu u vodi ali su vlažni,pogledaću opet večeras povećalom da vidim možda su tu negdje,čudno mi je jer  su to akvarijumi za mrijest pa nemam ništa na dnu niti biljaka u akvarijumu.Žao mi je jer nikako da mi uspije a puno sam imao ti grozdova.Tako je i sa Helenama,ona stalno polaže jaja ,a nikako da izađu,a lijepo se vidi da ima nešto u jajetu,znači zametak.Znam i to da se one odljepe i uvuku se u pijesak ,ali koliko mogu biti u tom pjesku,?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Studeni 30, 2013, 20:25:19 poslijepodne »
Helane su u pijesku oko 3 mjeseca.

Offline triton

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 01, 2013, 22:14:08 poslijepodne »
Pa gdje ove moj odoše ako su u pijesku 3 mjeseca.