Listopad 15, 2025, 11:11:54 prijepodneNajnoviji Član: alencvita

Autor Tema: Savjeti - DISCUS  (Posjeta: 6950 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Dzemal_Sa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Savjeti - DISCUS
« u: Travanj 05, 2006, 10:46:00 prijepodne »

Neznam mozda je na ovu temu vec odavno sve napisano i ispricano, ali iskustva su razlicita i lijeop ih je cuti... Pa bi bilo dobro od iskusniji nama pocetnicima kazu koju pametnu o diskusima (uzgoj, mrijest,zdravlje... bla bla bla).

Da vas sad cujemo
 [email protected]@hotmail.com

Nisam zgodan ali sam zato pravo nezgodan

Offline perovski

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #1 u: Travanj 05, 2006, 10:59:00 prijepodne »
o ovom je stvarno sve rečeno...
neznam jedino da li bi netko sve stavio na jedno mjesto, uostalom i knjiga je napisana u pdf-u....
najbolje je prelistati staro...

...slavonac sam...

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #2 u: Travanj 05, 2006, 11:18:00 prijepodne »
evo upravo se piše

sve o diskusima

Offline asterix

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #3 u: Travanj 05, 2006, 12:08:00 poslijepodne »
medonje, procitao napisano,no nesto mi nije jasno.
evo citat:
" Mi smo mjesecima mučili muke sa biljem i pijeskom,ubili jednu turu riba,a sve iz razloga što se u akvariju sa pijeskom i biljem ne može održavati higijena kao u akvarijima koji su prazni.Znam da sigurno prazan akvarij nikome ne izgleda lijepo i reprezentativno,ali morat ćete odlučiti: Estetika akvarija ili ljepota riba,točnije život riba. Mnogi akvaristi mjesecima,pa čak možda i godinama muke muče sa uređenim akvarijima,ubiju riba i riba,ali kada „sazriju“ ipak dolaze na to da im je važniji život i ljepota ovih riba od ljepote samog akvarija,ili jednostavno odustanu od svega i kupe neku drugu vrstu riba."
Ukoliko se zna, a zna se, da se diskusi mnogo manje razboljevaju u gusto zasadjenim biljnim akvarijima, ovo gore bas ne stoji... Zato ako vam je stalo do diskusa, zasadite bilje,akvarij ce biti ljepsi a diskusi zdraviji... Ne pricam o uzgojnim akvarijima,oni su druga prica...

Offline Suzana

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #4 u: Travanj 05, 2006, 12:22:00 poslijepodne »
nisi pročitao ono što piše iznad toga....evo citat:

Kako ćete urediti vaš akvarij,mislim da je u ovom slučaju to potpuno vaša želja i volja.

u ovome tekstu koji ja pišem,su samo moja iskustva u držanju diskusa,a ako nisi znao pijesak u akvariju sa diskusima je tempirana bomba koja mjesecima tinja i jednog dana mora eksplodirati i zbog toga se često pojavljuju paraziti u akvarijima,a čija se jajašca legu u pijesku.Ja nisam napisala,niti savjetovala nikoga da u akvariju nema pijesak ni bilje,već sam napisala da je to volja svakog akvariste kako će urediti svoj akvarij.Ja imam vrlo loša iskustva sa biljem i pijeskom.Stavit ću slike akvarija(praznog) kada je očišćen od izmeta i hrane i kako izgleda navečer. Izmet i hrana koji ostaju u pijesku,sigurno ti ne mogu donijeti ništa dobro!!!!Pa prema tome,najbolje je da sam prosudiš,a i svi ostali!!!!

Offline asterix

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #5 u: Travanj 05, 2006, 12:48:00 poslijepodne »
On a more serious note, plants are known to act as chemical filters to help remove toxic substances from the water. This is a very important attribute for a discus tank. Discus are sensitive to water quality and they place more of a demand on the aquarist to maintain high standards. A good collection of healthy plants will lead to a healthy overall environment and will help stave off common diseases like "hole-in-the-head".

ako treba prijevod

Offline asterix

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #6 u: Travanj 05, 2006, 12:50:00 poslijepodne »
evo jos malo:

Plants also provide natural hiding places for discus. Discus tend to be shy fish and are sometimes bothered by activity outside the tank. Plants are preferred to other tank decorations since a large discus can easily hurt itself on a piece of driftwood or large rock. Providing a stress-free environment will also promote good health in your discus.

Offline Suzana

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #7 u: Travanj 05, 2006, 12:52:00 poslijepodne »
iskustva su različita od akvariste do akvariste...još jednom napominjem....ja pišem svoja,a ostali neka rade kako žele i neka zasade svoje akvarije po svojim željama i volji!!!!

Offline asterix

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #8 u: Travanj 05, 2006, 12:59:00 poslijepodne »
Znam da sigurno prazan akvarij nikome ne izgleda lijepo i reprezentativno,ali morat ćete odlučiti: Estetika akvarija ili ljepota riba,točnije život riba.

vidi, bez ljutnje, ovo smatram kreativnim razgovorom koji ce nekome pomoci, drzim da je gore prostim rijecima napisano: ako zelis imati zive diskuse drzi ih u akvariju bez pijeska i riba
ja sam naveo par citata od svjetskih poznatih uzgajivaca diskusa koji kazu da bilje (koje ipak raste u nekoj podlozi) itekako pomaze u ocuvanju kvalitete vode, smanjuje stres kod diskusa, smanjuje rizik oboljenja diskusa,(rupe u glavi itd...),dakle,izvodi se zakljucak da ako zelis zdrave i sretne diskuse, treba imati bilja.
Eto necu vise, valjda ce se jos netko ukljuciti u razgovor

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Marko Lenac
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #9 u: Travanj 05, 2006, 13:04:00 poslijepodne »
smatram da često previše bilja i petljanja oko njega može uzrokovati
strašljive ribe a i stresirane! mislim da medonje hoće to reći

Offline Suzana

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #10 u: Travanj 05, 2006, 13:05:00 poslijepodne »
vjeruj mi da ćeš i ti jedan dan doći na to kada ti se ne daj Bože dogodi nekakva boleština,ali ne želim se više raspravljati....bilo bi mi drago da i ti napišeš neka svoja iskustva,a ne da citiraš nekoga

Offline Suzana

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #11 u: Travanj 05, 2006, 13:18:00 poslijepodne »
evo mala usporedba za one koji ne vjeruju

akvarij slikan ujutro u 10.00 h

i akvarij slikan u 11.00 h

znači ovo je hrpica izmeta koja se nakupila za samo sat vremena,a zamisli šta će tek biti do večeras....da li ti vidiš taj izmet u svom akvariju sa pijeskom i biljem???znam da ga ne vidiš,jer ga ni mi nismo vidjeli zato što je nestao iza bilja ili u pijesku....i zamisli onda svakodnevno ovakvo nakupljanje smeća u pijesku,a koje ti ne vidiš....misliš da će ti to donijeti nešto dobro???'

Offline Dzemal_Sa

• Punopravni član
  • **
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #12 u: Travanj 05, 2006, 13:57:00 poslijepodne »

i jedna i druga teorija po meni imaju svoju dobru i losu stranu, istina je da je akvarij puno ljepsi sa biljem, ali bez njega ima svoju pravu svrhu... to je samo ko za stai kako gleda na stvari, ustvrai u koju svrhu drzati diskuse da plivaju ili da se mrijeste....

Ma netreba se samo neko nekome zamjeriti zbog ribe jer riba nije vrijedna toga ni najmanje... cccc ribu daj da se mi druzimo ima li kakvih okupljanja, druzenja, sajmova necega...?

Pozdrav

Offline Dzemal_Sa

• Punopravni član
  • **
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #13 u: Travanj 05, 2006, 15:36:00 poslijepodne »
Ja neznam sta je rec ali evo vidim ovoliki izmet kod ovih diskaca kod mene su 4 kom po nekih 15 cm u akvariju i nema nesto puno izmeta nisam nikad to ni primjetio kod mene su 7 mjeseci uzeo sam ih skroz male... rasli su u tom akvariju gdje su sad jedu normalno ali izmeta nigdje pa nigdje... neznam sta je rec... dobro ili nije ponasaju se super izgledaju extra...

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #14 u: Travanj 05, 2006, 16:36:00 poslijepodne »
Ja radim akvarij u koji cu zalijepiti na dno lajsnu visoku 6 cm i udaljenu 10 cm od zadnje stranice (paralelna sa zadnjom stranicom) i tu cu staviti pjesak i posaditi valisneriju i stargrass. Ostali dio akvarija ce biti bez podloge, samo drvo sa anubiasima. Naravno unutra idu diskusi.

Offline Dzemal_Sa

• Punopravni član
  • **
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #15 u: Travanj 06, 2006, 13:36:00 poslijepodne »
www.grandaquatic.com

www.bangkokaquarium.com

Parametri vode za drzanje diskusa:[/B]
ph - 6.0
kh - 4
gh - 10
no3 manji od 20 mg/l
no4 - 0
amonijak - 0
[/B]
Parametri vode za mrijest diskusa:[/B]
ph - 5.5
kh - 0-1
gh - 8-10
no3 - 0
no4 - 0
amonijak - 0

to bi bilo to...pozdrav!!!

Offline mancini

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #16 u: Travanj 07, 2006, 10:26:00 prijepodne »
Hm za sedam mjeseci petnaest cm,moguće,koja je veličina akvarija i čime ih to hraniš,pa hvala bogu tako dobro napreduju,te koje su ti vrste diskusi,znatiželjan sam.Te ako ti nije mrsko baci neku sliku da to malo vidimo
Ko rano rani,sam u nju upada

Offline Dzemal_Sa

• Punopravni član
  • **
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #17 u: Travanj 07, 2006, 15:34:00 poslijepodne »

Ovako kod mene su 7 mjeseci, bilo im je 4 kad sam ih kupio. Velicina aq je 100x60x40 (240 lit.)... cobalti su, hranim ih srcem i proteinskom hranom neznam koja jeuzimam je u odgajivacnici jednoj i pravo je dobra...

Pozz...

Offline korni

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #18 u: Travanj 07, 2006, 15:44:00 poslijepodne »

Citat: Medonje
evo mala usporedba za one koji ne vjeruju
akvarij slikan ujutro u 10.00 h
i akvarij slikan u 11.00 h
znači ovo je hrpica izmeta koja se nakupila za samo sat vremena,a zamisli šta će tek biti do večeras....da li ti vidiš taj izmet u svom akvariju sa pijeskom i biljem???znam da ga ne vidiš,jer ga ni mi nismo vidjeli zato što je nestao iza bilja ili u pijesku....i zamisli onda svakodnevno ovakvo nakupljanje smeća u pijesku,a koje ti ne vidiš....misliš da će ti to donijeti nešto dobro???'

Mislim da ova usporedba akvarija s podlogom ili bez podloge ne stoji.

U podlozi borave bakterije koje razgradjuju izmet i otpatke. Stoga osim sto sljuncana podloga vizualno prikriva ostatke hrane i izmetine, ziva materija koja tu boravi razgradjuje tvari i cini ih prikladnim gnojivomza biljne vrste pa ubrzo posve nestaju s povrsine i tako razgradjene propadaju u dublje slojeve dna gdje se zbivajudrugi procsesi.U kemijske procese ne ulazim jer su ionako vecini akvarista poznati.

Kadne bi bilo tako,akvariji bi nam bili prave riblje septicke jame i morali biih zbilja cistiti svakodnevno i detaljno, pogotovo one velike s vecim ribama. A znamo da u praksi to tako nije. Veci akvariji se rjedje ciste od manjih.

Sve u prirodi ima svoju korisnu ulogu i svrhu:od tla, bakterija, biljaka, zivotinja. Kad se oduzme neka komponentna, propada bioloska ravnoteza i dolazi do oneciscenja, o onda slijede bolesti i dr.

Zagreb

Offline sparko

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #19 u: Travanj 07, 2006, 16:27:00 poslijepodne »

Medonje su očito našli modus vivendi sa svojim diskusima, i mislim da je to OK, mada bih se snažno složio sa ovim što je napisao korni. Akvarija je priroda u malom, a u prirodi je sve ciklus (od nastanka i nestanka svemira pa nadalje, a kamoli ne razgradnja biološkog materijala).

Tko bi im u pritocima Amazone čistio podlogu?. No opet kažem, ljudi su očigledno našli svoj ritam života i uzgoja dikusa. To je jedan od mogućih modaliteta održavanja diskusa, ali sigurno ne i jedini.
St/HR

Offline Suzana

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #20 u: Travanj 07, 2006, 17:01:00 poslijepodne »
smatram da ljudi koji nisu nikada držali diskuse i s njima prošli kalvarije kao mi,nisu uopće kompetentni da raspravljaju u ovakvim temama. Diskus je osjetljiva riba na svaku promjenu i ne može ga se što se toga tiče usporediti niti sa jenim ciklidom,a ni bilo kojom tropskom ribom.Moje je mišljenje da disukue koji se hrane srcem nije dobro držati u zasađenim akvarijima sa podlogom,a vjerujte mi da akvarij i podloga u njemu,nakon mjeseci hranjenja srcem,stvarno podsjeća na septičku jamu,a pogotovo smrad pijeska kojeg smo izvadili iz njega!!!

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #21 u: Travanj 07, 2006, 17:55:00 poslijepodne »

Citat: korni

Mislim da ova usporedba akvarija s podlogom ili bez podloge ne stoji.

U podlozi borave bakterije koje razgradjuju izmet i otpatke. Stoga osim sto sljuncana podloga vizualno prikriva ostatke hrane i izmetine, ziva materija koja tu boravi razgradjuje tvari i cini ih prikladnim gnojivomza biljne vrste pa ubrzo posve nestaju s povrsine i tako razgradjene propadaju u dublje slojeve dna gdje se zbivajudrugi procsesi.U kemijske procese ne ulazim jer su ionako vecini akvarista poznati.

Kadne bi bilo tako,akvariji bi nam bili prave riblje septicke jame i morali biih zbilja cistiti svakodnevno i detaljno, pogotovo one velike s vecim ribama. A znamo da u praksi to tako nije. Veci akvariji se rjedje ciste od manjih.

Sve u prirodi ima svoju korisnu ulogu i svrhu:od tla, bakterija, biljaka, zivotinja. Kad se oduzme neka komponentna, propada bioloska ravnoteza i dolazi do oneciscenja, o onda slijede bolesti i dr.

Korni ja bih se apsolutno složio s tobom.

Za diskuse ne vidim neke posebne kompliciranosti za držanje. Oni to zahtjevaju, dapaèe. Ali i oni su ribe kao i svake druge. Jedino što su skuplji pa smo svi malo obazriviji prema njima.

Kada mi neonka ili neki koridoras odapne i ne obazirem se na to, a kad odapne diskus onda je smak svijeta, ali upravo zbog cijene.

U principu više neonki ugine od diskusa, te smatram dasu neonke dosta osjetljivije od diskusa šta tko drugi mislio o tome.Edited by: VladoS
Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline Fenix

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #22 u: Travanj 07, 2006, 18:26:00 poslijepodne »

Citat: Medonje
smatram da ljudi koji nisu nikada držali diskuse i s njima prošli kalvarije kao mi,nisu uopæe kompetentni da raspravljaju u ovakvim temama........

Medonje uvjeravam Vas da sam krajnje kompententan za ovaj razgovor a
doma nemam diskuse niti necu jos par godina... Nije onaj smrad ubio
vase diskuse nego Vi sa vasim neznanjem i neiskustvom. Stalno govorim
da se o ukusima ne raspravlja ALI ovo kaj radite nije ZDRAVO za vas
akvarij. Kako je moguce zatvoriti jedan krug ako vam fale kljucne
komponente? Kako ste to vi zatvorili krug? Fali podloga- jako je bitna, a kako nje niti nema pretpostavljam da nema niti
biljaka- jos su bitnije. Ja neznam kako to funkcionira kod
vas vjerovatno uz jaaako dobre filtere + ceste izmjene vode. Ali vi
nemate niti cete imati zatvoren ciklus nego stvarate neke umjetne
uvijete i vjerujte najmanja pogreska i imat cete jos veci pomor riba.
Ovo nije napad na Vas niti nemojte shvatiti kao uvredu, ovo se odnosi
na sve koji su izbacili podloge pa eto neka se ukljuce u raspravu, a
MOLIM VAS nemojte to preporucati drugim ljudima, jer premalo vremena je
proslo da bi mogli toliko hvaliti ovu metodu i smatrat je dobrom ili
uspjesnom.

Sto se tice hranjenja sa srcem i oko toga je bilo
puno rasprava, dal je uopce to normalno. Ja znam hrpu ljudi koji su
izuzetno protiv srca. Sve sto je u normalnoj kolicini je zdravo valjda je tako i sa ishranom srcem, to sto
ste izvukli toliki smrad iz pijeska znaci da ni silno bilje ni bakerije
nisu uspjele razgraditi koliko ste vi uspjeli ubaciti. Da ste smanjili
obroke, pogoto se ovo odnosi na meso, sigurno bi smanjili i smrad ali i
bakterije koje ne zelimo u akvariju, odnosno uzrocnike bolesti. Vidite
kako god okrenete ljudska je pogreska. Moje misljenje je da micanjem
podloge napravili ste vise stete nego koristi, a jedino dobro kaj vidim
u tome olaksali ste ciscenje akvarija.

Pozdrav

Edited by: Fenix
Zagreb/Malešnica

Offline MFBr@da

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #23 u: Travanj 07, 2006, 19:04:00 poslijepodne »
..drugi tjedan dobivam neke diskuse (nikada ih prije nisam držao),tank
ciklira nekih tri tjedna sa neonkama,coryma i acistrusima i normalno
biljkama, kaj se tiče ove teme slažem se sa Fenixom, tank bez podloge i
biljaka nije tank bez obzira koje su ribe u pitanju..
ZG/Trnje/Gračani

Offline okram00

• Punopravni član
Savjeti - DISCUS
« Odgovori #24 u: Travanj 07, 2006, 20:05:00 poslijepodne »
uf..sa ili bez biljaka..mislim da se svi slažemo da je s biljkama lijepše....

fenix tvrdi da je za uspostavu ciklusa neophodna podloga i da je ona
neophodna za održavanje ciklusa...ne bi se složio s time....znatno veći
broj bakteria nalazi se u filteru kroz kojega konstantno
cilkulira voda....

...da li je diskusima ugodnije u biljnom akvariju.....ja imam diskuse i
u biljnom ali i u golom i baš ne vidim neku razliku......

...medonje su zabrinte izmetom i viškom hrane.....moje mišljenje je da
niti jedno ni drugo ne prlja vodu koliko ju prljaju trula lišča..u mom
slučaju višak hrane koji padne na pod naknadno pojedu ili diskusi
ili ribice dna dok izmet ne prlja toliko vodu...

.....kada uzmem za neki prosijek diskusi bez biljaka zahtijevaju 1-dno
mjesečnu promjenu dijela vode dok biljni akvari zahtijeva 2-tjednu
promijenu vode....

...ovo su moja iskustva i zapažanja te ih tako i prihvatite ili odbcite

Rijeka/Hrvatska

http://okram00.my-album.us/ -pogledaj i uživaj