Obavezno mora imati e-ink ekran. Ovi s TFT (valjda sam dobro napisal) su jeftiniji, al ne možeš čitati na suncu i troše više baterije. Ja sam isprobal Kindle Paperwhite i to je fini stroj. Malen, lagan, touch ekran. Osobno čitam na mobitelu Samsung Galaxy Nexus, prvenstveno jer mi je uvijek uz mene pa tako i knjiga, a solidno se vidi na suncu (al ni približno ko e-ink ekran). Bil sam na rubu da si kupim Kobo Mini e-reader, a u obzir sam uzimal Nook Simple Touch. Ne znam jel ih ima kod nas.
Osobno mi touch screen nije nekaj nužno na readeru, tak da si uzmi klasični e-ink ekran jer su znatno jeftiniji. Pogledaj si kod nas kaj nudi Prestigio. Imal sam njihov TFT reader, dobri su i uz njih dobiš besplatno kožni etui.
Kaj se tiće incha, ja bi gledal da mi stane u pederušu ili unutarnji džep jakne. Kak sam reko, ja čitam na mobu (a čital sam i na puno manjim Nokiama), format slova mi je ko i ova s kojima sad pišem tak da je i to OK.
Također ja sam stava da je reader za čitanje knjiga i eventualno e-maila. Ostale stvari tipa fejs, internet, web trgovine, slike, filmovi, mp3iji...koje dižu cijenu uređaja, treba izbjegavati.