Kolovoz 14, 2025, 23:37:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Snižavanje Ph  (Posjeta: 2208 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dezi23

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Snižavanje Ph
« u: Studeni 25, 2013, 20:06:33 poslijepodne »
Imam akv: 54l Eheim komplet sa unutarnjim filterom, grijačom, rasvjetom 15w i zračna pumpa. Akvarij se cikliral 4 tjedna prije preseljenja riba (gupi moli). U prvom tjednu cikliranja sam stavio Safe Start od Tetre, i nakon toga tjedno mijenjao cca 15- 20 lit vode bez dodavanja bilo kakvih sredstva za pripremu vode. Koristim vodu iz bunara (zdrastv. ispravna). Bilje u akv nije zahtjevno inema potrebe za puno svjetla.

Danas sam dobio Ph tester i u akv. mi je voda 8,3, a voda koju dodajem ima 7,4 (okolica Varaždina- dosta tvrda voda, nemam još tester). Sumnjam da mi se Ph dignuo zbog zračne pumpe koja je bila upaljena i izbacivanje CO2 iz vode.
Zanima me kako sniziti Ph (znam da se nesmije naglo), sa kvascem i šećerom, dodavanjem dest.  vode (u kojoj količini??). Možda kasnije investirati  u CO2 sistem ili koristiti neko sredtvo za snižavanje Ph.

Evo i fotografije akvarija:

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
Odg: Snižavanje Ph
« Odgovori #1 u: Studeni 25, 2013, 20:16:55 poslijepodne »
Vjerojatno je otpala žbuka sa dvorca.

Imaš tekućinu Ph-  pa je lagano počni kapati.

Sorry na prvoj rečenici ali si u morskom dijelu foruma pa sam morao nešto napisati.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #2 u: Studeni 25, 2013, 21:06:27 poslijepodne »

Vjerojatno je otpala žbuka sa dvorca.

hahahaa, dobra ova s dvorcem  i ph:D :D
 isprika za OT ali volim ljude koji imaju smisla za humor.... :up:

Lp

život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Studeni 25, 2013, 21:18:36 poslijepodne »
Nemoj pokušavati sniziti pH nekim sredstvima, ukoliko prethodno nisi snizio tvrdoću vode, to je sizifov posao. Mineralne soli u vodi se ponašaju kao buffer i ne dozvoljavaju da pH padne, onda kako dodaješ neki pH minus (fosfatne i huminske kiseline najčešće) u jednom trenutku naglo padne pa se s vremenom opet digne. Bolje je imati nepovoljno visoki pH nego nestabilni. Jedino prihvatljivo rješenje je investicija u RO i CO2.

Offline dezi23

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 26, 2013, 20:08:13 poslijepodne »
Hvala.Znači investicija u CO2 je neophodna. Ima li neka receptura za dodavanje CO2 pomoću kvasca za privremeno rješenje.

Offline dezi23

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 26, 2013, 20:17:27 poslijepodne »
Što se tiče dvorca :), bilo je neophodno udovoljiti kćeri...znam što misle akavristi o nepriorodnim stvarima u akv. :up:

Inače danas sam izmjenio 15 l vode (5 lit. destilirane + 10 lit. obične)sa ugašenom zračnom pumpom Ph je pao za 0,4 (sa 8,3 na 7,9)

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Studeni 26, 2013, 20:27:23 poslijepodne »
Kao prvo, pH testeri su uglavnom neprecizni pa ne mora biti da imaš tako visoki pH. Ali uostalom gupijima i molijima neće smetati takav pH kao ni tvrda voda. Općenito je velikoj većini riba iz uzgoja koje kupiš u dućanu dobro u običnoj pipovači i nije nužno omekšavati vodu i snižavati pH osim ako se ne radi o mrijestu (ali opet ne gupija i molija koji će se jako lagano razmnožavati i u običnoj pipovači).

Ovo kaj je Kizo napisao za dvorac bi vrlo lagano moglo biti istina, ko zna od čega je napravljen pa bi ja ga izbacio van. Panjevi će ti pustiti nešto organskih kiselina koje će možda spustiti pH (iako ne previše zbog tvrde vode). Ako si baš zapeo, jedino pravo rješenje je RO uređaj i miješanje pipovače s RO vodom. CO2 u tvrdoj vodi opet neće nešto značajno spustiti pH. I sve ovo kaj Marko_Sp veli je vrlo točno, a pogotovo ovo: bolje visoki pH nego skakutanje pH gore-dole.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8