Srpanj 19, 2025, 01:43:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koja je bolja kombinacija lampi?  (Posjeta: 645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vedran.skarica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Koja je bolja kombinacija lampi?
« u: Travanj 04, 2006, 13:33:00 poslijepodne »
Za akvarij 160l (140l vode - 100x40x40) imam dvije kombinacije Sylvania gro-lux i aquastar:

3x30w 90cm 2+1 sa elektronskim prigusnicama od 36w (jer ne mogu naci od 30w) paralelno poslagane, dakle
( ------------ )
 (  ;)
( ------------ )
 (  ;)
( ------------ )

ili

4x25w 74cm 2+2 sa uradi-sam prigusnicama od 24w poslagane po principu "ista vrsta u liniju sa preklapanjem pola metra na mali razmak", dakle
(----------)
(----------)
 (  ;)
(----------)
(----------)

Dodju me otprilike isto na dulji rok (5 godina daje 100kn razlike). Koja je kombinacija bolja sto se tice osvjetljenosti akvarija, kombiniranja spektra, itd? Hoce li 30w lampe na 36w prigusnicama svijetliti jace ili slabije, i hoce li krace trajati? U slucaju 30w lampi, je li bolje 2x grolux ili 2x aquastar?
Zagreb-Djubrava

Offline Cuvitar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Koja je bolja kombinacija lampi?
« Odgovori #1 u: Travanj 06, 2006, 11:21:00 prijepodne »
Sve ovisi što ćeš držati u akvariju. Puno bilja puno svijetla. Za ciklide nešto manje i tako to. Inaće obje kombinacije su dobre s tim dakod ove od 3x30 paralelno imaš jednu prigušnicu manje a s tim i zauzimaju manje mjesta. Što se tiće spektra kombinacija Gro-lux i Aquastar je OK. Broj lampi: dali jednu Gro-lux ili dvije odredi sam jer ti Gro-lux daje više crveniji spektar a Aquastar baca malo na plavo zeleno. Kod mene 30 W rade na 36 W prigušnici bez problema iako to nije baš po zanatu, jer jenapon na prigušnici neštomanji pa se povećava struja na cijevi što joj šteti.
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>