Lipanj 27, 2025, 16:34:33 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Windows 7 Vs. Windows 8  (Posjeta: 1563 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Windows 7 Vs. Windows 8
« u: Studeni 20, 2013, 09:16:32 prijepodne »
Šogorica me pita za savjet za novi lap, ona je prosječni korisnik, dakle office i multimedija, pa me zanima da li prosječni korisnik mora iskeširat više love za 8-micu, a da te stvari ne može napravit na 7-mici. Generalno znam osnovne razlike između ova dva OS-a, al dosta tih novih stvari na 8-mici mi se više čine kao šminka. Jel ko od vas ima iskustva sa oba OS-a?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Windows 7 Vs. Windows 8
« Odgovori #1 u: Studeni 20, 2013, 10:13:47 prijepodne »
pa zapravo ti je tesko tu reci nesto pametno. Ne znam koliko vise ima laptopa sa win7 a i ti vjerojatno nisu nis jeftiniji zato kaj je gore 7 a ne 8. Licenca za OEM kosta isto. Meni osobno je UI na win8 jako gadan i zahtjeva odredjeno privikavanje. Dok su mi te razlike na linuxu izmedju KDE, unity, xfce, gnome shell......... normalne i ocekivane toliko me na win8 nerviraju jer to vise nije win. Barem dok se ne naviknes.
Ne znam koliko joj je bitna MS office kompatibilnost ali ako joj ne treba nista drugo od widows only programa moza tih ~100€ za licencirani win pretociti u bolji HW pa gore neki linux. Multimedija radi sva a i libre office je poprilicno OK za raditi.

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #2 u: Studeni 20, 2013, 10:55:28 prijepodne »
W8 je predvidjen uglavnom za rad na touchscreen-u, tako da rad preko touchpada ili mišem i navigacija kroz one nepregledne i i neintuitivne menije je tiha patnja (koja postane sve glasnija, do urlanja gadnih psovki na racun autora tog OS-a  :D)

Linux opet, za usera vulgaris  je magareca usluga - prvi problem sa wifi-jem ili bilo cim drugim -  koga ce nazvat za pomoc?

Ako nadje(s) W7 - ok, ako ne, uzmes nesto bez OS-a i znas dalje  :up: ...

ispada da Mirkosoft ne zna napravit dva dobra OS-a za redom, nego obavezno jedan odlican, i jedan apsolutno neupotrebljiv, repeat  :(
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Studeni 20, 2013, 11:41:14 prijepodne »
pa ima hrpa ljudi koji koriste linux. Wifi uopce nije problem, sve napravljeno u zadnjih 5-6 godina radi odmah samo sa kernelom. A i skoro sve se danas radi preko GUIa tak da bilo tko tko se snalazi na win ne bi trebao imati neki problema za rijesiti neke osnovne stvari na linuxu. Ja sam vecini svoje tehnicki neuke rodbine stavio linux i imam puno manje intervencija nego dok su imali windowse.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg:
« Odgovori #4 u: Studeni 20, 2013, 11:53:04 prijepodne »
U principu je svejedno, koristim i jedan i drugi, ista stvar. Čak mi se čini da win8 nešto brže i fluidnije radi na mojem 5 godina starom laptopu, boot time je 10ak sekundi, ali ti je možda zato jer je frisko instaliran.

Na 8ici isto imas desktop i uopće ne moraš koristiti Metro UI. Jedino kaj prvo kad instaliram osmicu odem na google i napišem"windows 8 start" i skinem besplatni program koji doda taj start button koji fali. I onda dalje sve normalno radiš ko i na bilo kojim drugim windowsima, Metro UI ne otvaram nikad.

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg:
« Odgovori #5 u: Studeni 21, 2013, 00:22:46 prijepodne »
U principu je svejedno, koristim i jedan i drugi, ista stvar. Čak mi se čini da win8 nešto brže i fluidnije radi na mojem 5 godina starom laptopu, boot time je 10ak sekundi, ali ti je možda zato jer je frisko instaliran.

Na 8ici isto imas desktop i uopće ne moraš koristiti Metro UI. Jedino kaj prvo kad instaliram osmicu odem na google i napišem"windows 8 start" i skinem besplatni program koji doda taj start button koji fali. I onda dalje sve normalno radiš ko i na bilo kojim drugim windowsima, Metro UI ne otvaram nikad.

Jedini pravi odgovor.  :up:

Također koristim W8. Ista stvar kao W7, samo još dodatno ispoliran. Tko ne želi koristit metro sučelje i aplikacije, ni ne mora, to je samo dodatak, nikako ne nešto što te prisiljava da ga koristiš... Pa eto tko ima touch monitor može koristiti i to ako želi...

Start koristim od Metro sučelja, ali eto kako kolega veli ima programčić za skinut da izgleda kao i na W7, iako se brzo navikneš i na Metro verziju.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Studeni 21, 2013, 06:21:50 prijepodne »
i kaj je sda na kraju w8 bolji od 7-mice ?
iako sam prezadovoljan sa sedmicom, sve radi fakat ok..dal mijenjat na osmicu ?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: Re: Odg: Windows 7 Vs. Windows 8
« Odgovori #7 u: Studeni 21, 2013, 07:07:23 prijepodne »
Polako si ponovno procitaj sto si napisao....zakljucak se sam namece :)

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Brigita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Studeni 21, 2013, 16:25:20 poslijepodne »
I ja sam prosječan korisnik, zato ću reći 7-ca definitivno. Imala ju sve do prije pol godine kad je mala zalila laptop sokom od jabuke...  :'(
Kupila 8-cu, i stalno šizim zbog nekih stvari koje su na 7-ci bile jednostavne, a ovdje je za pop...it  :down: 
Nisam informatičar (njima kapa dolje, oni se lako snalaze sa svim), zato ako i ona ne pliva u tim vodama, nemoj joj komplicirati život  :D i kupi joj 7-cu.  :up:

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Re: Odg: Windows 7 Vs. Windows 8
« Odgovori #9 u: Studeni 21, 2013, 17:50:40 poslijepodne »

Ma ne isplati se, ništa novo ne dobivas osim ako te jako ne privlači Metro UI. Ako sve funkcionira ja ne bi dirao. Ne bi ni ja prešao da mi nije hard krepao pa je bila prilika, a zanimalo me kak izgleda i radi osmica. :)

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Odg: Re: Windows 7 Vs. Windows 8
« Odgovori #10 u: Studeni 21, 2013, 19:13:10 poslijepodne »
Za prosječnog usera koji samo sluša mjuzu,gleda filmiće,ide na net i tu i tam pokrene office-win xp XD
Šalu na stranu,win 7 je daleko jednostavnija od 8ice,i dan danas nakon 6 mj korištenja iste kunem dlakaviju polovicu koja je stavila  računalo 8icu.Iako ima i taj start i sve nenamjerno trznem mišem u čošak i upali mi se Metro i onda sve po spisku i kreatoru i dizajnerima i programerima i onome ko je instalirao 8icu.

Greške su slučajne,na dumbphone-u sam ;)
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #11 u: Studeni 22, 2013, 00:20:01 prijepodne »
svaki drugi windows je tezi fail

95  :up: NT 4  :down:
98  :up: 2000 i ME  :down:
XP  :up: vista  :down:
:up::down:

ljetos mi je sef donio laptop i pitao da mu maknem 8 i stavim 7
nakon 2 dana sam odustao  :-X

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #12 u: Studeni 22, 2013, 02:34:20 prijepodne »
Šogorica me pita za savjet za novi lap, ona je prosječni korisnik, dakle office i multimedija, pa me zanima da li prosječni korisnik mora iskeširat više love za 8-micu, a da te stvari ne može napravit na 7-mici. Generalno znam osnovne razlike između ova dva OS-a, al dosta tih novih stvari na 8-mici mi se više čine kao šminka. Jel ko od vas ima iskustva sa oba OS-a?

Ako je na lapu 7-ica, ostavi i ne diraj;-) Ako moraš raditi novu instalaciju, onda ipak 8-ica, pa je apdejtaj na 8.1.
Za prosječnog korisnika je možda bolje odmah ići na novije, čisto da ti ne dođe za 2 tjedna šogorica na vrata da hoće Win8;-)

Da se razumijemo, sve je to na NT jezgri... dok je 7-ica vizualno išla u jednu krajnost (aero transparencije itd.) Win8 sa Metro pardom Modern sučeljem ide u drugu krajnost.
IMHO Win8 izgleda preglednije, jednostavnije i modernije... Aero na Visti/Win7 je bljak/kič/fuj skoro kao Luna na XP-u... ali to su razmišljanja mene kao Linuxaša;-)

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Studeni 22, 2013, 09:34:10 prijepodne »