Srpanj 29, 2025, 14:29:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pokvareno svjetlo na akvariju  (Posjeta: 2831 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Pokvareno svjetlo na akvariju
« u: Studeni 16, 2013, 15:00:48 poslijepodne »
Pozdrav!
Dugo me nije bilo ovdje jer jednostavno ne stignem uz sve ostale obaveze... Još uvijek imam onaj svoj akvarij od 54 litre na kojem sam napravio novu rasvjetu, ali ovdje nije riječ o mojem akvariju. Radi se o akvariju mojih staraca - Juwel 120 litara. Star je oko 7 godina i izgleda da mu se pokvarilo nešto u rasvjeti. Kad upalim na prekidač, svjetlo se nekad upali, a nekad ne. Znam da nije problem u neonkama jer su dvije i jednako rade (ili ne rade). E sad, zanima me kako to popraviti? Da li se može naručiti drugi poklopac u kojem je rasvjeta ili da pokušam neki DIY način? Ne znam da li smijem rastavljati poklopac zbog vodene izolacije... Ima li netko kakav savjet?

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pokvareno svjetlo na akvariju
« Odgovori #1 u: Studeni 16, 2013, 15:05:57 poslijepodne »
vjerovatno ti je kvar u starteru,ono okruglo ko bacvica mala,probaj njega zamjenit  :)

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Studeni 16, 2013, 16:19:21 poslijepodne »
A kada su zadnji put mijenjane lampe na tom akvariju? Svi Juweli imaju elektronicku prigusnicu tako da starter ne moze biti krivac, jedno ako je prigusnica otisla. Ako se radi o starom Juwel Rekord 120 akvariju mislim da se na tim poklopcima do prigusnice dolazi s gornje strane poklopca, otvaranjem one plasticne ploce koja je iza ona dva otvora za hranjenje i odrzavanje tako da ne postoji opasnost da ces unistiti vodenu izolaciju. Mislim da je netko tu na forumu poslikao takav otvoren poklopac.
Ali svakako prije probaj promijeniti neonke, jer ako ti je samo jedna neonka pokvarena zbog nacina spajanja ti niti druga nece raditi. Bilo bi isto dobro pogledati prekidac, jer ako se rucno pali i gasi svaki dan u 7 godina se mozda rasklimao vec pa ne daje dobar kontakt.
Ti naravno mozes kupiti bilo koji Juwelov poklopac ili konzolu zasebno, ali to ce te kostati vjerojatno 500-1000 kn, dok prigusnicu mozes zamijeniti za 150-200 kn. Sad o kojem se konkretno akvariju radi, Rekord 120, Lido 120, Rio 125?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline sasha

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #3 u: Studeni 16, 2013, 21:29:46 poslijepodne »
Lampe su stare mozda godinu dana. Sad kad si spomenuo, mislim da se radi o Juwel Rio 125. Tako mi je nekako ostalo u pamcenju...
Budem pogledao sutra kad cu ici do njih jel ima kakav poklopac odozgo. Ako ima, onda lako zamijenim prigusnicu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2013, 01:01:25 prijepodne »
Mislio sam na ovaj straznji dio Rekord poklopca koji se otvara:

Ako je akvarij Rio onda je malo kompliciranije jer moras otvoriti konzolu, no i to je izvedivo.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 19, 2013, 09:34:06 prijepodne »
Hm... Sad kad pogledam ovu sliku, siguran sam da nije Rio. Poklopac je napravljen tako da u središnjem dijelu ima prigušnicu i svu elektroniku za lampe (lampe su također učvršćene za taj središnji dio), a osim tog središnjeg dijela ima prednja i stražnja vrata koja se mogu dići, odnosno otvoriti. Bio sam kod njih i definitivno nigdje nisam primijetio neku vrstu otvora kuda bi mogao doći do prigušnice. Sad mi je krivo što nisam slikao poklopac pa da i sami vidite...

Offline Brada

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
  • Brada
    • My Reef Aquarium
« Odgovori #6 u: Studeni 19, 2013, 09:46:50 prijepodne »
Po opisu se radi o RIO akvariju jer ima središnju konzolu i prednju i zadnju pomičnu ploču (poklopac). Konzola se ne može otvoriti bez trganja jer je plastika jako krta. Ja sam otvarao sa strane vibracionom pilom .
Zagreb - Sigećica
Samo glupost je vječna, sve ostalo može proći!!!!
http://www.bradareef.webs.com/

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #7 u: Studeni 19, 2013, 10:31:16 prijepodne »
Ak su lampe starije od godinu dana, onda bi ih bilo dobro zamijenit. Nije loše kod zamjene lampe mijenjati i startere jer oni koštaju par kuna, kupiš ih šaku i miran si godinama. Starter može biti uzrok problema s paljenjem.

Offline sasha

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #8 u: Studeni 19, 2013, 20:00:41 poslijepodne »
Onda je valjda ipak Rio. Malo sam krivo procitao onaj gore post sa slikom poklopca. Mislio sam da je to slika sa Rio akvarija, ali sad vidim da je to Rekord. Znaci nista od otvaranja... Steta... Bas sam mislio rijesiti ih muke za stotinjak kuna.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Studeni 19, 2013, 20:10:30 poslijepodne »
Evo ti jednog primjera popravka Juwelove konzole kakvu imas na tom akvariju: LINK
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline sasha

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #10 u: Studeni 20, 2013, 21:50:16 poslijepodne »
Evo ti jednog primjera popravka Juwelove konzole kakvu imas na tom akvariju: LINK

Hvala Kori. Budem pokusao talo srediti. U najgorem slucaju ce morati kupiti novu rasvjetu koju bi ionako morali kupiti :-)

Sent from my GT-N8000 using Tapatalk 4

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Studeni 20, 2013, 22:12:55 poslijepodne »
Potrazi po forumu i ostala iskustva s popravcima Juwel konzola. Mnogi kazu da su uspijeli maknuti one plasticne "cepove" na krajevima konzole s kojima se konzola naslanja na rub akvarija i na taj nacin ju otvoriti: LINK1
Tu sam nasao jos jednu temu gdje je konzola rezana odozgo: LINK2
www.kornjace.com
www.akter.org