Listopad 13, 2025, 22:01:32 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: pomoc, nova sam u teraristici :)  (Posjeta: 4645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline teama

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 31
pomoc, nova sam u teraristici :)
« u: Studeni 13, 2013, 15:06:32 poslijepodne »
Bok svima, kao sto pise nova sam u ovome i dobro bi mi dosla mala pomoc od iskusnijih ljudi :) Dobila sam prije manje od tjedana dana bradatu agamu staru mj dana..Zivahna, je vesela i sve to ali imam problem kod prehrane.
Uzgajivac ju je hranio tako da je stavio crve da gmizu po terariju posto je njegov cijeli od stakla i naucila se tako jesti, a ja imam pjesak i ako stavim crve zakopaju se..Stavim joj jednog ispred nje pa da pojede prije nego sto se ukopa, ali jede samo 1-2 crva dnevno i 1 listic salate (ponekad). Znam da je jos u soku radi promjene, ali ne bih htjela da ugine od gladi..Ne znam kako da je naucim na posudicu sa crvim jer je ni ne dozivljava :/ 
Voli se dosta ukopavati u pijesak i ispod kamena, citala sam malo po forumima o tome al nisam nasla nista tako da ne znam sta to znaci..
Evo staviti cu par slika da vidite kako izgleda terarij i ako imate sto za predlozit samo recite! :)

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: pomoc, nova sam u teraristici :)
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2013, 15:42:26 poslijepodne »
U posudici, kada je tako mala, uvijek ponudjeno malo povrca, i zive hrane, brzo ce on(a) shvatiti...bez brige...malo je sada problem jer im je vrijeme za brumaciju...ali, misljenja sam da tako malu zivotinju ne treba stavljati brumirati.
http://www.akvarij.net/index.php/teraristika-othermenu-179/gmazovi-othermenu-176/219-pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito
sve lijepo pise....procitati, i...bez brige, odnosno polako i pazljivo sa zivotinjom..posvetiti joj svu potrebnu paznju i biti ce sve ok..... ;)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2013, 18:07:20 poslijepodne »
stavila sam joj salatu i crve pa opet nista..fala ti! :)

Offline Bruno

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Podsused
  • ex MrBrunooo http://www.akvarij.net/forum/index
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2013, 21:15:13 poslijepodne »
Jel imas UVB? Stavi joj u istu zdjelicu malo crva ispod salate pa ce vidit da se salata mice i jest ju (cuo sam da samo tak necije agame zele jest salatu).
Inace jedu puno vise pa probaj povisit temperaturu, koja ti je sad?

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 14, 2013, 12:17:29 poslijepodne »
imam i uva i uvb, sve imam..preko noci joj je temp 19-22 ovisi kako kad a preko dana 34..
da znam da jedu puno vise, kod uzgajivaca je jela 2-3 puta dnevno, hvala na savijetu probat cu tako :)

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #5 u: Studeni 14, 2013, 12:59:00 poslijepodne »
Sigurno će s vremenom naučiti gdje se nalazi hrana. Već za koji dan bit će bolje. Ako te baš jako strah, možeš povremeno hraniti tako da ponudiš crva držeći ga lagano pincetom. S druge strane, radi se o gmazu koji, kao i svi gmazovi, može neko vrijeme izdržati bez hrane (što stariji to duže) tako da ne bi trebalo biti straha da će kroz prvih par dana uginuti od gladi. Osobno bih samo pokušao izbjeći hranjenje brašnarima jer je kod njih omjer mekog tkiva i tvrde kože prevelik u korist kože što može uzrokovati probleme s probavom.. Bolje je bi ponuditi manje zoophobase ili birati tek presvučene brašnare.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #6 u: Studeni 14, 2013, 13:13:39 poslijepodne »
Bok svima, kao sto pise nova sam u ovome i dobro bi mi dosla mala pomoc od iskusnijih ljudi :) Dobila sam prije manje od tjedana dana bradatu agamu staru mj dana..Zivahna, je vesela i sve to ali imam problem kod prehrane.
Uzgajivac ju je hranio tako da je stavio crve da gmizu po terariju posto je njegov cijeli od stakla i naucila se tako jesti, a ja imam pjesak i ako stavim crve zakopaju se..Stavim joj jednog ispred nje pa da pojede prije nego sto se ukopa, ali jede samo 1-2 crva dnevno i 1 listic salate (ponekad). Znam da je jos u soku radi promjene, ali ne bih htjela da ugine od gladi..Ne znam kako da je naucim na posudicu sa crvim jer je ni ne dozivljava :/  
Voli se dosta ukopavati u pijesak i ispod kamena, citala sam malo po forumima o tome al nisam nasla nista tako da ne znam sta to znaci..
Evo staviti cu par slika da vidite kako izgleda terarij i ako imate sto za predlozit samo recite! :)

Vrlo jednostavan savjet: zaboravi brašnare (barem prvih par mjeseci) i prijeđi na kvalitetno hranjene i naprašene (kalcij + D3) cvrčke.

U istom periodu reduciraj "namještaj" u terariju samo na jedan veći, obli kamen ispod hot spot-a tako da se cvrčci nemaju gdje skrivati. Temperatura na kamenu treba biti 40-45C.

Hrani agamu manjom količinom cvrčaka (3-5  kom veličine oko 1cm) 2-3 puta dnevno.

Poslušaj gore navedeno i uživaj gledajući kako agamica raste po 1cm svaki tjedan  :up:

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 14, 2013, 14:03:40 poslijepodne »
u redu, pokusat cu sa cvrcima i skakavcima, nadam se da ce upaliti..hvala vam :))

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 14, 2013, 14:40:47 poslijepodne »
eto samo da kazem, pojela je 3 cvrcka :)  :klap:

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Studeni 14, 2013, 17:54:14 poslijepodne »

Vrlo jednostavan savjet: zaboravi brašnare (barem prvih par mjeseci) i prijeđi na kvalitetno hranjene i naprašene (kalcij + D3) cvrčke.

U istom periodu reduciraj "namještaj" u terariju samo na jedan veći, obli kamen ispod hot spot-a tako da se cvrčci nemaju gdje skrivati. Temperatura na kamenu treba biti 40-45C.

Hrani agamu manjom količinom cvrčaka (3-5  kom veličine oko 1cm) 2-3 puta dnevno.

Poslušaj gore navedeno i uživaj gledajući kako agamica raste po 1cm svaki tjedan  :up:

Ne zelim spamati temu ali me nesto zanima
Sobzirom da mi nitko nije uspio odgovoriti na pitanje pretpostavljam da ces ti znati. koliko odrasle agame jedu dnevno ( i koliko puta i koliko kolicinski) i cega odnosno sto je najbolje. Ja kombiniram fobase, dubije i ponekad skakavce i naravno sve to prasim sa d3 + kalcij. Dam joj oko 10 kukaca dnevno u jednom navratu. Jeli to uredu ili da promjenim rezim?
I naravno uvijek ima ponuđeno povrce koje isto prasim sa D3 + kalcij.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #10 u: Studeni 15, 2013, 08:47:48 prijepodne »
Potpunon odrasle agame dovoljno je hraniti kukcima 3 puta tjedno (naravno, ukoliko u pitanju nisu gravidne ženke) u količini koju mogu odmah konzumirati. Biljnu hranu treba ponuditi svaki dan.
Suplementiraj hranu 1-2 puta tjedno odraslim mužjacima i 3-4 puta tjedno gravidnim ženkama i ženkama koje kondicioniraš za parenje.

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 15, 2013, 18:26:57 poslijepodne »
Ok hvala   :)
A jeli bitno da je u vise navrata ili joj mogu dati sve odjed?anput
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
Odg: Re: Odg: pomoc, nova sam u teraristici :)
« Odgovori #12 u: Studeni 15, 2013, 19:14:51 poslijepodne »
Ok hvala   :)
Sve odjednom je sasvim u redu....onda u pravilu ode pod hot spot i naslanja trbuh na topli kamen sto olaksava probavu....

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama
pula

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 15, 2013, 19:27:50 poslijepodne »
Ok hvala   :)
Sve odjednom je sasvim u redu....onda u pravilu ode pod hot spot i naslanja trbuh na topli kamen sto olaksava probavu....

Ok sad mi je sve jasno. Hvala na pomoci!  :)
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Prosinac 21, 2013, 18:28:31 poslijepodne »
Bok ekipa, opet ja..imam problem sa agamom..Nije jela baš ništa već 4 dana, slabo kaka..Jučer sam ju kupala i masirala trbuh pa je bila normalna stolica ali danas opet ništa..Inače je jako živahna, pogotovo kad se stavim kod sebe na kauč, skače istražuje itd al nekad ima "faze" kad se zakopa ispod kamena i spava u tipa 2 popodne..Dajem joj rrazličite vrste kukaca koje je prije voljela jest tako da nije u tome problem..Ima oko 3 mjeseca i 22 cm..
moze pomoc sta da radim, kak da pocne jest i kakat
hvala :)

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #15 u: Prosinac 21, 2013, 18:50:28 poslijepodne »
Bok ekipa, opet ja..imam problem sa agamom..Nije jela baš ništa već 4 dana, slabo kaka..Jučer sam ju kupala i masirala trbuh pa je bila normalna stolica ali danas opet ništa..Inače je jako živahna, pogotovo kad se stavim kod sebe na kauč, skače istražuje itd al nekad ima "faze" kad se zakopa ispod kamena i spava u tipa 2 popodne..Dajem joj rrazličite vrste kukaca koje je prije voljela jest tako da nije u tome problem..Ima oko 3 mjeseca i 22 cm..
moze pomoc sta da radim, kak da pocne jest i kakat
hvala :)
Koji su joj uvjeti u terariju?...malena je...ali..ovo je njima vrijeme brumacije...probaj je pustiti na miru.....(kauc?????) mozda je spremna na brumaciju

pula

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Prosinac 23, 2013, 22:40:04 poslijepodne »
uvijeti su dobri, pricala sam sa likom koji iz uzgaja..vlaga temp sve stima, pije vode al ne jede..od 10 ujutro do 10 navecer gori terarij
sta ti nije jasno vezano uz kauc??

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • vecio mona
« Odgovori #17 u: Prosinac 24, 2013, 07:58:16 prijepodne »
uvijeti su dobri, pricala sam sa likom koji iz uzgaja..vlaga temp sve stima, pije vode al ne jede..od 10 ujutro do 10 navecer gori terarij
sta ti nije jasno vezano uz kauc??
Moguce da je krenula u brumaciju.
Kauc? Meni je sve jasno....ali, ja osobno zivotinje nebi maltretirao sa kaucom!

pula

Offline dexter-vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #18 u: Prosinac 24, 2013, 07:59:21 prijepodne »
Ja osobno imam dvije agame.Jedna je sasvim ok dok druga ima simptome kao i tvoja ali shvati da je vrijeme brumacije i da nemaš brige.One kad su gladne pojest će sve što im ponudiš.Koliko sam primjetio da su halapljive agamice  :)
Moja jedna isto zna da ne jede po 7-8dana i nakon toga pojede po par latera,fobasa...itd

Offline teama

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Prosinac 24, 2013, 18:44:24 poslijepodne »
ne maltretiram, na kauču se istrči i da joj ne paše sakrila bi se.
oke hvala vam

Offline marko321

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #20 u: Prosinac 25, 2013, 12:15:23 poslijepodne »
Ja svojoj agami dam sve iz ruke samo joj ponekad stavim u zdjelicu   :)
Acanthoscurria geniculata, Lampropeltis triangulum hondurensis tangerine, Pogona viticeps...

Offline vukovarac5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vukovar
« Odgovori #21 u: Veljača 26, 2014, 07:35:55 prijepodne »
Neke agame znaju biti "sramežljive" pa im ostaviš hranu u posudici i odeš :)