Srpanj 29, 2025, 14:31:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tetratec ex1200 - protok  (Posjeta: 876 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline _Maniac_

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Tetratec ex1200 - protok
« u: Studeni 13, 2013, 00:35:13 prijepodne »
Imam ovako jedno malo pitanjce...

Kako smanjit najbolje protok na vanjskom filteru tetratec ex1200... recimo kad je nekakav mrijest ili nesto imam potrebu za smanjanjem protoka da ne bi sve unistio taj "tajfun" u akvariju...

E sad... dosad je bilo ili gasi filter... ili malo okrenuti na onom prikljucku za cijevi nekakve "ventile" tako da blokira "ispuh" filtera...e sad je stvar, kako filter vuce normalno kroz siroku cijev, a gura kroz manju, logicno mi je da se povecava pritisak u samom kanisteru... a ako smanjim oba, postoji MOZDA mogucnost da impeler ostane na suhom... ili tako sta...

moze netko tko je to radio i zna sigurno sta funkcionira, jer ne bi htio da opet (vec mi jednom procurio filter, al mojom greskom) procuri nesto negdje...
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Tetratec ex1200 - protok
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2013, 08:06:11 prijepodne »
Za pocetak probaj smanjiti cirkulaciju u akvariju, na izlaz stavi spray bar i okreni ga prema staklu za koje je pricvrscen.

Kada se smanjuje protok uz pomoc ventila (u tvom slucaju onih zelenih) vecina proizvodaca preporuca da se ventili zakrecu istovremeno bas kako bi se izbjeglo naprezanje uslijed promjene pritiska. Mozes cak i samo smanjiti izlazni (out) ventil, ali niposto samo ulazni!
Protok se zbog hlađenja pumpe ne bi smio reducirati vise od 50%. Kada smajis ulaz i izlaz ne postoji mogucnost da impeler ostane na suhom cisto iz razloga sto zrak nema od kuda doci (osim ako ti filter negdje ne vuce zrak/curi). Smanjivanjem protoka pumpa trosi manju struju i ne radi punom snagom tako da se ne moras bojati da ces zatvaranjem ventila razvaliti filter. Veci je problem sto Tetra ima uzasno nekvalitetnu plastiku i sto ce ti se ucestalim okretanjem ventila isti s vremenom ostetiti. Tako da bi ti u svakom slucaju bilo pametnije samo okretati spraybar prema staklu i sto manje dirati filter.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2013, 08:07:12 prijepodne »
Sorry sto upadam ali mene isto zanima i kod jbl e901.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2013, 08:12:35 prijepodne »
Sorry sto upadam ali mene isto zanima i kod jbl e901.

JBL u uputstvima savjetuje da se zatvara samo izlazni OUT ventil maksimalno do 50%.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2013, 08:17:43 prijepodne »
Ok, hvala.

Offline _Maniac_

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2013, 08:50:29 prijepodne »
e super... hvala na odgovoru... ma ne pusta nigdje taj filter, napravio sam mali "upgrade"... stavio dodatne gumice oko ruba gdje se sastavlja glava i kanta... izrezao 1.5mm gumice da mi tocno odgovaraju po dimenzijama i stavio i odtad nikakvih problema... a prije toga mi je jednom procurio i malo mi ostatilo stalak (napuhala se shugava iverica), al dobro, to je manji problem... :)
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."