Srpanj 27, 2025, 15:01:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Razmnožavam zebrice, ali...  (Posjeta: 5022 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jasmina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Razmnožavam zebrice, ali...
« u: Travanj 07, 2004, 12:03:00 poslijepodne »
ženka ne trza. Bila je sam 6 dana i sinoć je došao mužjak. On ju danas natjerava po kotilici, ali ona kao noj gura glave u kamenje i klikere na dnu. Je li to normalno ili si ne pašu, pa da ih poštedim muke i pustim van?
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline Neven.M

• Punopravni član
    • http://pet.beke.co.nz
« Odgovori #1 u: Travanj 07, 2004, 12:31:00 poslijepodne »

Jasmina evo ti jedan text o razmnozavanju zebrica jer se meni stvarno ne da pisati:

Brachydanio rerio, nama poznata kao Zebra Danio ili samo Zebrica je jedna od omiljenih i cestih riba kod uzgajivaca. Vrlo je atraktivna a pri tome nije zahtevna. To se najbolje vidi iz podataka da tvrdoca vode nije kriticna, pH moze da bude od 6.6 do 7.2 a i vise a temperatura vode od 16 do skoro 40 °C. Idealna temperatura je 23 °C. Prihvatice svaku ponudjenu hranu a jedini zahtev je taj da ima dovoljno hrane. Riba je vrlo aktivna pa je i to jedan od razloga za vecom potrebom za hranom. Sve ovo olaksava nam gajenje a ujedno i razmnozavanje sto je i tema ovog mog pisanja.
Muzjaka i zenku mozemo da prepoznamo relativno lako. Kod muzjaka, boja svetle pruge, izmedju tamnoplavih pruga je zlatno-zuta dok kod zenke je srebrnasta. Kada je zenka odrasla i spremna za mrest, stomak zenke je pun ikre i tu ne mozemo da napravimo gresku.
Mrescenje Zebra Danio nije tesko i preporucuje se svakom ko zeli da se oproba i stekne iskustvo u mrescenju riba. Preporucivo je da se zenke i muzjaci razdvoje pre mresta na neko vreme. Pripremimo jedan mali akvarijum, recimo 30 - 40 l. Na dno akvarijuma postavimo jednu mrezu koja ce da pokriva kompletno dno a izdignuta je od dna 1 - 2 cm. Otvori na mrezi moraju da budu takve velicine da ne dozvole ribama da prodju kroz nju ali da ikra slobodno prolazi. Ikra je dosta krupna. Ako nemamo pogodnu mrezu (sito), mozemo da koristimo i staklene klikere. Jednostavno prekrijemo dno s njima. Da bi izbegli sok ribe usled promene, treba da obratimo paznju da uslovi budu slicni uslovima u kojima su se ribe nalazile.
Kada smo sve pripremili, unesemo u akvarijum nase zebrice za mrest. Na jednu zenku dolaze dva muzjaka. Slobodno mozemo da unesemo nekoliko zenki i srazmerno njima, muzjake. Mrest ce zapoceti brzo. Obicno ujutro ili navece. U nekim slucajevima moze da se mreste odmah. Cim ribe zavrse mrest sto je uocljivo, vadimo ih iz mrestilista. Ako smo koristili mrezu, vadimo i mrezu. Dodajemo desetak kapi metilen plavog i nas prvi deo je zavrsen.
Nakon 24 - 36 sati, male zebrice pocinju da se legu. Prvo se pricvrste na staklo akvarijuma a nakon dva dana, slobodno plivaju kada i pocinjemo da ih hranimo. Kuvano jaje je ko stvoreno za to. Izvadimo zumance iz tvrdo kuvanog jajeta, mali deo istrljamo dobro izmedju prstiju i dodamo u akvarijum. Mozemo i da mali deo zumanca izmesamo sa vodom pa da emulziju dodamo u akvarijum. Tu treba da vodimo racuna da ne ubacujemo krupne komade jer oni ce da ostanu i da poremete kvalitet vode.
Svaka zenka polaze oko 200 jajasca pa i o tome treba da vodimo racuna.
Promena vode je obavezna usled velikog broja mladih riba. Za promenu vode, slobodno mozemo da koristimo malu pvc cevcicu. Na kraju koji je u akvarijum postavimo mali sundjer ili fino platno i pustomo da voda tece ali ne prejako da ne usisa mlade ribe. Ovaj deo spada u opstu proceduru odrzavanja akvarijuma.
Zebra Danio raste vrlo brzo. Suva hrana je odlicna za ishranu i jedino moramo da vodimo racuna o prostoru koji im obezbedjujemo i kao sto je gore vec receno, obilje hrane. Nakon par meseci, nase zebre ce biti u punoj velicini i spremne za prodaju.

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 07, 2004, 13:20:00 poslijepodne »
Probaj im nabavit neku posudu od par litara,u mrijestilici tesko da ce se mrijestit,a i da se mrijeste,tesko je s malima.

Offline Jasmina

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 07, 2004, 13:53:00 poslijepodne »
Ma našla sam i ja taj tekst, ali me zabrinulo nezainteresiranost ženke. Pustit ću ja njih van kupit mali grijač, napravit akvarijček od 5 l i ponoviti proceduru. Bi li to bilo u redu?
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 07, 2004, 14:01:00 poslijepodne »

bi,bilo bi u redu,a u povjerenju ... ako ti je u sobi 20-ak °C grijac ti ne treba

Offline mirzoni

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Razmnožavam zebrice, ali...
« Odgovori #5 u: Kolovoz 26, 2012, 12:42:53 poslijepodne »
novi  sam pa nešto moram pitat...  :-[  :-[
jel nužno davat metilen plavi i šta je to jer je moj najbliži shop 5 sati od mog mjesta ???

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Kolovoz 26, 2012, 13:08:58 poslijepodne »
Da bi semrijestile treba im temperatura od minimalno 25C. U kotilici nemoj ni pokušavati, uzmi akvarij od 10 litara i prekrij dno sa špekuljama. Da bi uspjeli odgojiti malce preporučam akvarij barem od 50 litara, jer će biti problema sa hranjenjem insuforijom prvih 2 tjedna. Također, bez artemije će razvoj biti jako spor, a smrtnost jako velika.

Lako ih je mrijestiti, ali ih je teško podignuti jer vrlo se lako može pretjerati sa insuforijom, pa onda kvalitetea vode jako padne, a to znači veliku smrtnost kod mlađi.

Moja preporuka je da prvo osiguraš svu potrebnu opremu, jer će ti biti jako žao kada počneš gledati ribice kako ugibaju, a znaš da si ti jedini i isključivi krivac za tako nešto.

Offline mirzoni

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 26, 2012, 14:51:25 poslijepodne »
puno ti hvala :up: :up: :up:
a sad se moram prihvatiti posla za akvarium već imam mjere i dao sam čovjeku da mi ga napravi  :up: :up: :up:
samo još moram osigurat živu hranu i hranu za malce
koja je to živa hrana i gdje je mogu nabaviti???

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 26, 2012, 15:12:10 poslijepodne »
Artemiju radiš iz jajašaca malih račića. Ovo je samo jedan od linkova na tu hranu:
 http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.08cb82039413475ba843a8dae69f561c.dajana-artemia-profi-100ml.aspx

Insuforija je u biti produkt raspadanja organskog otpada u akvarijskoj vodi. Vrlo brzo je dobiješ kada baciš kori od banane u akvarijsku vodu, po mogućnosti radi to negdje izvan kuće, jer nema baš lijepi miris.

Hranjenje insuforijom počinje kada prvi malci proplivaju (odlijepe se od stakla) i traje u principu 14 dana, s tim da zadnja 4 dana dodaješ i artemiju (eng. brine shrimp).

Osim toga treba ti i zračna pumpica i filter od spužve, neki to ne preporučuju prvih 14 dana, ali poslije će ti sigurno trebati. Kako ja koristim vrlo finu spužvu, rezultati su isti.

Offline mirzoni

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 26, 2012, 15:24:45 poslijepodne »
a koliko dugo im moram davat artemiju  -?  -?  -?  -?
i  koliko stari moraju bit malci da ih prebacim iz akvarija od 10 u akvarij od 50 lit.(odmah kad proplivaju, dok su još u jaju ili...)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 26, 2012, 15:28:34 poslijepodne od mirzoni »

Offline blacktihi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 26, 2012, 15:33:18 poslijepodne »
Ako ih misliš mrijestiti u malom akvariju, posisaj ikru i odmah je ubaci u veliki akvarij. to je najlakeš i najbezbolnije. Što se hranjenja artemijom tiče, vidjet ćeš i sam, ali mislim daje 2 tjedna minimum minimuma, da budeš siguran računaj 4 tjedna

Offline mirzoni

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 26, 2012, 15:39:54 poslijepodne »
okee  :)
puno hvala na savjetima  ;)