Prije nego se upustiš u tako što najprije se malo uči - čitaj članke na portalu, nemoj postavljati početnička pitanja ovdje kad je skoro sve već objašnjeno tamo, a lijenčinu koja ne želi pročitati par članaka ne želi nitko savjetovati.
Akvarij od 130cm je malo prevelik za početnika bez znanja, a čini mi se i bez previše para. Ja sam kao klinac isto uvijek imao akvarij, kadu od par litara bez ikakve tehnike, do zadnjeg od 200l koji sam napustio negdje početkom '90. Vratio sam se u vodi nakon 20g i krenuo ispočetka - kao početnik, jer sve se izmijenilo. S malim od 40l sam u godinu dana, prošao sve, od algi do rasvjete i CO2, a tek onda sam se odlučio na 450l. Danas se ponekad upitam koliko sam novca spiskao na tih 450l, i koliko taj pogon stoji. Voda, struja, RO, i sve te sitnice, bome, osjeti se na budžetu. Prikoči i razmisli malo. Greške su tu skupe a razočaranje može biti veliko.
LED rasvjeta - jako duga tema, osobito za nekog bez ikakvog predznanja. LED treba dobro hlađenje pa neki poklopac od forexa otpada. Ledovi se montiraju na aluminijske hladnjake - slično procesoru u kompjutoru. Najbolja bi bila rebrasta ploča od aluminija - a to je skuplje od samih ledova. Računaj da je dobra LED rasvjeta skuplja od dobre fluoroscentne rasvjete. Ušteda na struji dolazi tek kasnije, ako ti ledovi ne izgore.
Ribe si nabrojao svakakve, potpuno nekompatibilne, neke ne idu s biljem, dobro da nisi spomenuo i morske. Svakako čitaj članke na portalu - osobito "Priručnik za početnike" a onda i ostale prije nego što postaviš pitanja.