ne, nisi skuzio, a mozda ja nisam dobro ni napisao-pojasnio.
Dakle, ta posuda ti stoji na akvariju, nije zaljepljena za njega. Gledaj na to kao na dio poklopca. Znaci, umjesto da imas poklopac 140x50x15 (50 sirina i 15cm visina), ti poklopac imas podjeljen u 2 dijela.
Prvi, prednji dio je vecih dimenzija, ajmo reci 140x35x15, i on je klasicni poklopac, nosi rasvjetu, ima otvore za hranjenje i prckanje. Drugi dio poklopca, a stoji iza ovog prednjeg je filter - ta staklena posuda. Znaci, kad je sve na akvariju, filter se ne vidi, on je dio poklopca.
Rupe u akvariju uopce ne busis, busis rupe u toj posudi, cisto da bi cijev mogla od nekud proci, i da bi imao povrat vode u akvarij.
Pumpa ti stoji u akvariju. Znaci, pumpa je u akvariju, iz nje ide crijevo-cijev do posude. Spraybar je zato da nemas cisto punjenje posude (filtera) vodom, vec da voda u filter ulazi odozgor, cijelom duzinom filtera-filter materijala. i onda se cijedi kroz njega, dakle, svaka kap vode koja udje u filter mora proci kroz filter materijal, da bi izasla van i dosla nazad u akvarij.
Gledaj na to kao na vanjski filter, klasicni karnister. Kod njega, najcesce, voda ulazi odozgor, ali opet najcesce, ima cijev koja ju vodi do dna karnistera, i nivo vode se podize u karnisteru, prisiljavajuci vodu da prolazi kroz filter materijal. kako je to zatvoreni sistem, voda nema kraceg puta, nema gdje ici osim KROZ filter materijal. Ili imas ulaz u dnu fitlera (kao sto si radio od cijevi), isti princip.
Ovo je slican sistem, jedino sto sistem nije zatvoren, pa koristis obrnuti princip, a to je da voda odozgor dolazi do materijala, cijedi se preko njega, i izlazi van. Dodatna prednost ovoga je sto s obicnom pregradom, ili samo komadicem cijevi ubodenim u rupu ti odredjujes nivo vode u toj posudi-filteru, pa mozes imati i onaj wet-dry sistem filtracije, znaci dio filter materijala nije u vodi, ali svaka kap vode ionako prodje kroz njega, dio je stalno u vodi.
Opcija bez rupa ti nije opcija, jer je to kako sam vec rekao obrnuti sistem sumpa - pumpa iz akvarija vodu ubacuje u fitler, a ona se slobodnim padom vraca u akvarij. Sistem je 100% siguran od poplava i izljevanja, jer ako pumpa stane, u filteru ostane voda, to sto se vrati nazad u akvarij je zanemarivo (jer ju pregrada zadrzava u filteru), prakticki nivo vode je isti, ne poveca se (kao kod sumpa kad pumpa prestane raditi), pumpa kad ponovo krene, sve nastavi tocno tamo gdje je stalo.
Moje iskustvo i misljenje o ovom tipu filtera je jako pozitivno. Tesko je ista preporuciti ili savjetovati, ali meni bi to svakako bila opcija jer je filtracija na ovaj nacin odlicna, sistem je funkcionalan, ne pravi probleme, posebice u nekom ciklidnom akvariju gdje ti 15cm prostora poklopca nista ne znaci, ne oduzima ti mjesto za rasvjetu i slicno.
Naravno, grijac moze i u tu posudu, ali ti oduzima mjesto za filter materijal, bolje ga je staviti u akvarij pokraj pumpe.
Pogledaj malo, mislim da je netko na forumu radio ogromne akvarije za neke ciklide, i odlucio se bas za ovakav sistem filtracije. ja sam ga imao na 200 litara, i nisam imao niti jedne zamjerke.