Srpanj 18, 2025, 23:48:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako napraviti sump  (Posjeta: 12146 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline forser

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
kako napraviti sump
« u: Studeni 11, 2013, 20:54:41 poslijepodne »
postovani forumasi..kako skupljam informacije za izradu sumpa volio bi da mi date odgovore na neka pitanja..
imam aq 140*50*45visina..
kojih dimenzija bi trebao biti sump i od koje debljine stakla?
imam pumpu 1200l/h koju bi koristio kao povrat iz sumpa u aq,jeli jacina pumpe dovoljna, dizala bi na visinu od 1,20m?
koji promjer rupa i koliko bi trebao busiti za odvod i dovod (bulkove)?
gdje kupiti bulkove?
ako imate kakve linkove ili slike molio bih vas da ih stavite.
ocekujem vase odgovore:-)

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Odg: kako napraviti sump
« Odgovori #1 u: Studeni 12, 2013, 09:24:00 prijepodne »
Pozdrav,

Moj stav za sump je "keep it simple".

Savjetujem sump od dvije komore, sa dvostrukom pregradom. Osnovna formula za veličinu sumpa jest izračun koliko vode on treba povući tojest prihvatiti u trenutku nestanka struje. Sve ostalo je čista komocija...

Znači tvoj akvarij od cca 300l će u slučaju nestanka struje povući iz gornjeg akvarija cca 7cm visine vode što ti u grubo izače 50litara.

Naravno da moraš izračunati i koliko će vode on uvijek u sebi imati... ali recimo akvarij od 80*50*40visine bi ti mogao biti dostatan.

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Studeni 12, 2013, 09:32:45 prijepodne »
I pumpa od 1200 lit nikako nece bit dosta,jer racunajuci povrat na 120 cm visine jos izgubi snage na tome,bulkove imas kupit u ducanima,ako nemaa ili su skupi javi se meni pa cu pitat decka jednog koji ih napravi.e sad mozes ic na overflov pa ne stavljat bulkove ili busit akvari i bulkove stavit.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 12, 2013, 12:47:37 poslijepodne »
super.hvala na odgovorima.
a kaj kazete da stavim 2ex filtera 1200 l/h?
inace su ciklidi unutra..
bulkovi su skupi a trebao bi jos i aq dat napraviti za sump jer moj od 54 l nije dosta..
di se inace ovakav overflow moze nabavoti i koliko kosta?

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Studeni 12, 2013, 13:40:26 poslijepodne »
Takav overflow je bio u elegancereef-u, na akciji 800 kn.

Kod kineza imaš za 450

overflow

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 12, 2013, 13:53:00 poslijepodne »
a za sto bi taj sump trebao sluziti? mislim, ako stavljas 2 vanjska filtera, ne vidim poantu sumpa?

od ovih hang-on overflowa bjezi, to je smece. od diy varijanti, kineza, pa sve do renomiranih firmi - sve je to isto, i s njima nikad nisi siguran.

Bez busenja akvarija, po meni, u praksi se pokazalo zadovoljavajuce rjesenje s pvc cijevima, ali to je pomalo glomazno i bucno. Ali radi bez greske.

Ako vec hoces sump - busi rupe i tako si jedino miran i siguran, to je zakljucak do kojeg sam ja dosao nakon puno vremena igranja s raznim cijevima, preljevima i kombinacijama.

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 12, 2013, 14:01:32 poslijepodne »
Upravo to... sve si rekao zbog čega sam ja odustao od sumpa!  :up:

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 12, 2013, 14:12:55 poslijepodne »
nemam 2 ex filtera nego gledam kako bi riješio sistem filtracije?!
pa mislio sam  da bi iskoristio stari aq, a i u njega bi puno stalo filter materijala
varijanta s 2ex filtera je najjednostavnija..
imam cijevi pa bi volio napraviti overflow.
znači da ovo s plastičnim cijevima je bučno??
a baš mi izgleda jednostavno i učinkovito..

ajde mi dajte mišljenje o ovom? samo kaj ja nebi bušio rupe več s koljenima išao preko ruba stakla..

za sump sam gledao bulkove i oni su zaista skupi, 3 komm cca 400 kn  :rolleyes:

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 12, 2013, 14:16:15 poslijepodne »
čitajući vaše postove....sump kako treba ili 2 ex filtera  :)
inače sam razmišljao i o vanjskim staklenim pregradnim filterima ali nisam baš za to jer onda moram doraditi ormarić i za to!

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Studeni 12, 2013, 14:29:09 poslijepodne »
ja otkad imam sump sam se preporodio :)
imam TUNZE hang on overflow, koji radi ko beba kad se naštima, nema nikakve buke, samo se mora dobro složit :) kažem iz iskustva jer u istoj sobi spavam :)

sump sam složio tako da u sredini imam i refugium u koji sam posadio bilje da mi crpe nitrate iz vode pošto nemam u glavnom akvariju puno bilja... a i služi mi kao neki mali akvarij (evo npr. trenutno su mi unutra kozice dok mi se drugi akvarij ne zaciklira).

o količini i raznovrsnosti filter materijala koja stane unutra da ne pričam, također o čiščenju istog  :up:

moja preporuka je svakako sump

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 12, 2013, 14:36:21 poslijepodne »
proguglaj malo na temu "diy pvc pipe overflow"

sistem je odlican, ja ga koristim na morskom akvariju vec dosta vremena, niti jednom nije stucnuo, niti prekinuo s radom, niti na bilo koji nacin omeo pravilno funkcioniranje sistema, niti moj miran san.

Prednost je cijena, jer te sve cijevi i koljena nece doci vise od 80-tak kn, jasno ako radis s kanalizacijskim cijevima fi 32mm.

Mana je buka, no i to se moze rijesiti. Jedna od varijanti je radjenje overflow boxa, kao kod morski akvarija, pa cijevi iza njega. em je vizualno daleko ljepse, em ti omogucava da cijev bude uronjena nize u vodu, jer ne diktira ona nivo vode u akvariju, vec pregrada. jedino onda moras dobro izracunati koliko ce vode otici u sump u slucaju da pumpa prestane raditi, znaci do nivoa pregrade + ono u pregradi do visine cijevi. No to je mozda litra-dvije vise, ovisno koliki box napravis.

Ako se odlucis za sistem cijevi, ono sto je presudno je kvalitetan i pouzdan jednosmjerni ventil, bez njega zaboravi, i on mora biti dobro zaljepljen u cijev, jer ako ti tu pusti zrak, prekida se preljev, i imas poplavu, najcesce.

znaci, za 100kn si mozes sloziti preljev koji ce funkcionirati kako treba, uz odredjena ogranicenja i mane. ali ako zelis posteno - 2 bulka, 2 rupe, i miran si za sva vremena.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #11 u: Studeni 12, 2013, 14:54:03 poslijepodne »
Ili off box ili nista
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 13, 2013, 10:53:47 prijepodne »
evo.super ste mi sve objasnili i prikazali sve opcije koje mogu iskoristiti.
pošto su bulkovi jako skupi pitam vas dali bi mogao napraviti sljedeće:
od pocinčanih cijevi bi dao da mi se na vanjsku stijenku cijevi nareže navoj na koji bih onda stavio gumenu  brtvu i maticu te tako stegao na staklo s obje strane, jel to ok?

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 13, 2013, 11:00:34 prijepodne »
I pumpa od 1200 lit nikako nece bit dosta,jer racunajuci povrat na 120 cm visine jos izgubi snage na tome,bulkove imas kupit u ducanima,ako nemaa ili su skupi javi se meni pa cu pitat decka jednog koji ih napravi.e sad mozes ic na overflov pa ne stavljat bulkove ili busit akvari i bulkove stavit.
gdje bi mogao nabaviti bulkove i koliko koštaju?
koji promjer bulkova moram staviti za dovod i odvod?
ujedno me zanima i koju jačinu pumpe bi trebao staviti u sump da vraća vodu u aq?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #14 u: Studeni 13, 2013, 12:19:08 poslijepodne »
gdje bi mogao nabaviti bulkove i koliko koštaju?
koji promjer bulkova moram staviti za dovod i odvod?
ujedno me zanima i koju jačinu pumpe bi trebao staviti u sump da vraća vodu u aq?

bulkove imas u ptmg Lučko, sam ti treba još i ventil za to sve :)

cca igra te košta 100€vrica.  pumpa min 2000 l/h

ak ti nije hitno i imaš vremena rađe naruči izvana bulkove i ventil. puno je jeftinije. 

ako oces izvana pošalji pp pa ti objasnim
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 13, 2013, 14:34:27 poslijepodne »
od pocinčanih cijevi bi dao da mi se na vanjsku stijenku cijevi nareže navoj na koji bih onda stavio gumenu  brtvu i maticu te tako stegao na staklo s obje strane, jel to ok?
može odgovor i na ovaj post??!

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #16 u: Studeni 13, 2013, 14:52:43 poslijepodne »
može odgovor i na ovaj post??!

nikakave pocincane cijevi to nebuju drzale. 

Ne koristi kvazi rijesenje jer ce te kostati 3 puta vise nego pravo rijesenje.

sve sam ti odgovorio kroz PP
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 13, 2013, 15:22:45 poslijepodne »
ako uzmes da je bulk obicna spojnica, onda da, mozes je od bilo cega napraviti.

dok god mozes 2 strane medjusobno cvrsto stegnuti, i da je izmedju brtva - to je to.

ali, nebi trebao to raditi. isto tako mozes probusiti staklo, i zasilikonirati cijev. dok drzi, drzat ce. kad je prvi put zakacis rukom, ako ti silikon popusti, imat ces veselje.

iskreno nisam siguran ni koliko bulkovi trpe neka savijanja (namjerna ili nenamjerna) cijevi i svega, ali sigurno puno bolje nego bilo sto sto ti mozes sam napraviti. ako nista, imaju puuuno vise mesa oko sebe, da sprijece neka uvijanja i savijanja koja bi ostetila staklo ili brtvu.

ako busis rupe, onda radi kako treba. ili idi na vanjski overflow i opet dobro.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 13, 2013, 21:47:38 poslijepodne »
ako uzmes da je bulk obicna spojnica, onda da, mozes je od bilo cega napraviti.

dok god mozes 2 strane medjusobno cvrsto stegnuti, i da je izmedju brtva - to je to.

ali, nebi trebao to raditi. isto tako mozes probusiti staklo, i zasilikonirati cijev. dok drzi, drzat ce. kad je prvi put zakacis rukom, ako ti silikon popusti, imat ces veselje.

iskreno nisam siguran ni koliko bulkovi trpe neka savijanja (namjerna ili nenamjerna) cijevi i svega, ali sigurno puno bolje nego bilo sto sto ti mozes sam napraviti. ako nista, imaju puuuno vise mesa oko sebe, da sprijece neka uvijanja i savijanja koja bi ostetila staklo ili brtvu.

ako busis rupe, onda radi kako treba. ili idi na vanjski overflow i opet dobro.
hvala ti na odgovorima..još prije zbog tvoje ideje sam i napravio vanjski filter od kanalizacijskih cijevi..tako će vjerojatno biti i ovaj put  :up:
imaš li kakvu sliku overflowa svojeg??

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 13, 2013, 21:58:35 poslijepodne »
Evo ja sam svog radio tocno po ovome

odnosno, ne bas tocno, jedina modifikacija je da mi je vanjska cijev odnosno vanjski U nesto nizi od unutrasnjeg U (duze cijevi). sve ostalo je po ovom videu.

Zasto je nizi, nemam pojma, mozda sam u tom trenu i imao logicno objasnjenje, mozda je sasvim slucajno zbog pogresnog mjerenja ispalo tako, kako god, funkcionira i ovako i onako.

Slika nemam, nije to nesto vrijedno pokazivanja, ali video ti je sasvim dovoljan da tocno skuzis sto treba napraviti, a sama izrada traje 10 minuta, dok pospajas sve cijevi.

Vec sam rekao, najbitnija stvar ovdje je pouzdan jednosmjerni ventil, jer kad jednom izvuces zrak iz sistema (prvo pokretanje), vise zrak ne smije uci nigdje, i samo tako ce ovo funkcionirati.

Hvala na povjerenju, iako, ja ti ozbiljno savjetujem da ides na busenje rupa. Je skuplje, mozda je i nezgodnije radi nabave potrebnih dijelova, ali, mislim da se isplati. To naravno nikako ne znaci da bi s ovim sistemom bio nezadovoljan, ili da on nebi radio svoj posao (jer se pravilno postavljen ponasa identicno), medjutim slobodni pad je ipak klasa iznad u sigurnosti od sifona, i to je to.

S obzirom da sam i sam trenutno u slicnom razmisljanju, busiti rupe ili praviti jos jedan ovakav sistem, mogu samo reci da sam ujutro skloniji busenju rupa, do navecer vec smisljam sistem cijevi, a kako je jutro ipak pametnije od veceri - sve ti je jasno.  :D

Offline ante13

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Novi Zagreb
« Odgovori #20 u: Studeni 13, 2013, 22:01:39 poslijepodne »
Bok,
ja sam naslijedio sistem sa pvc cijevima i sumpom......
bottom line. za koji se god sistem odlučiš uvijek ćeš nekaj čačkati i poboljšavati. Dakle odluči se i go for it....i da sretno!

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 13, 2013, 22:27:17 poslijepodne »
Evo ja sam svog radio tocno po ovome

odnosno, ne bas tocno, jedina modifikacija je da mi je vanjska cijev odnosno vanjski U nesto nizi od unutrasnjeg U (duze cijevi). sve ostalo je po ovom videu.

Zasto je nizi, nemam pojma, mozda sam u tom trenu i imao logicno objasnjenje, mozda je sasvim slucajno zbog pogresnog mjerenja ispalo tako, kako god, funkcionira i ovako i onako.

Slika nemam, nije to nesto vrijedno pokazivanja, ali video ti je sasvim dovoljan da tocno skuzis sto treba napraviti, a sama izrada traje 10 minuta, dok pospajas sve cijevi.

Vec sam rekao, najbitnija stvar ovdje je pouzdan jednosmjerni ventil, jer kad jednom izvuces zrak iz sistema (prvo pokretanje), vise zrak ne smije uci nigdje, i samo tako ce ovo funkcionirati.

Hvala na povjerenju, iako, ja ti ozbiljno savjetujem da ides na busenje rupa. Je skuplje, mozda je i nezgodnije radi nabave potrebnih dijelova, ali, mislim da se isplati. To naravno nikako ne znaci da bi s ovim sistemom bio nezadovoljan, ili da on nebi radio svoj posao (jer se pravilno postavljen ponasa identicno), medjutim slobodni pad je ipak klasa iznad u sigurnosti od sifona, i to je to.

S obzirom da sam i sam trenutno u slicnom razmisljanju, busiti rupe ili praviti jos jedan ovakav sistem, mogu samo reci da sam ujutro skloniji busenju rupa, do navecer vec smisljam sistem cijevi, a kako je jutro ipak pametnije od veceri - sve ti je jasno.  :D
znam da je bušenje i postavljanje bulkova najbolje rješenje..možda tako i bude, vidjet čemo..
može  li se koristiti neki jeftiniji ili zamjenski bulkovi odnosno naći?
na ebayu su po cca 120 do 160 kn komad

a kako čistiš cijevi od overflowa? ili je od kanalizacijskih cijevi fi 32mm pa ih rastavljaš??
kaj si koristio od cijevi za povrat u aq i kolik je jačina pumpe bila?
jel valja nepovratni ventil (jednosmjerni) od terre?
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2013, 22:32:01 poslijepodne od forser »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Studeni 13, 2013, 22:35:27 poslijepodne »
moze se naci i jeftinije.

Cijevi nikako ne cistim, 32mm je dosta siroko, nisam primjetio da ih ista blokira. a ciscenje je ionako nemoguce jer je cijeli sistem iza ormara, a ovaj dio koji je unutra u akvariju pridrzava lr, odnosno dio grebena je slozen da se oslanja bas na te cijevi, dakle nema diranja do konacnog rasturanja. ili veeeeelike potrebe.

Povrat je crijevo, mislim 22 ili 25mm, pumpa je 2500l/h, hmax 2,5m, dize na nekih 120cm, tako da nemam problema sa snagom pumpe.

Tetrin ventil imam i ja...ili je fluvalov, tko ce ga znati vise, ali da, mislim da ti je on cisto ok.

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 13, 2013, 22:41:08 poslijepodne »
moze se naci i jeftinije.

Cijevi nikako ne cistim, 32mm je dosta siroko, nisam primjetio da ih ista blokira. a ciscenje je ionako nemoguce jer je cijeli sistem iza ormara, a ovaj dio koji je unutra u akvariju pridrzava lr, odnosno dio grebena je slozen da se oslanja bas na te cijevi, dakle nema diranja do konacnog rasturanja. ili veeeeelike potrebe.

Povrat je crijevo, mislim 22 ili 25mm, pumpa je 2500l/h, hmax 2,5m, dize na nekih 120cm, tako da nemam problema sa snagom pumpe.

Tetrin ventil imam i ja...ili je fluvalov, tko ce ga znati vise, ali da, mislim da ti je on cisto ok.
več vidim da budem opet sve po tebi napravio  :) :) :up: :up:
reci mi još..po ovom videu overflow si identično napravio sa kanalizacijskim cijevima 32mm?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 14, 2013, 06:49:39 prijepodne »
tako je, obicne sive kanalizacijske cijevi, jer druge nisam ni nasao.

osim onih zelenih, ali nemam ih kako spojiti (treba neki poseban alat, tako nesto), a i cijena mi se nimalo nije svidjela. koljena i slicno su jeftinija od kanalizacijskih, ali sama cijev je preskupa. i predebela je stijenka, za unutrasnji 32mm fi, mislim da bi vanjski bio barem 50mm, tako da je i to poprilicno glomazno, pa sam odustao.

i da, svi spojevi na vanjskom dijelu su jos dodatno zaljepljeni pu ljepilom, to ti je trosak jos nekih 30-tak kn, iako brtve drze i ne pustaju vodu, kod mene taj dio ipak "visi", odnosno nije nigdje ucvrscen, pa sam jos dodatno sve uljepio.

I jos, od pleksija sam napravio "distancer", odnosno komad pleksiglasa, sa 2 rupe, fi32mm (da prodje cijev kroz nju), razmak rupa je takav da spoj drzi pod pravim kutom, jer kod kanalizacijskih cijevi, koljeno 90 nije bas 90, prije negdje 87-88 stupnjeva, pa distancer onda sve malo zategne i poravna pod pravim kutom, jer ovako samo kad spojis, izgleda kao da cijevi bjeze prema van, odnosno nisu okomite na dno, vec vise u obliku slova V.