Srpanj 20, 2025, 01:01:06 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: diy led rasvjeta  (Posjeta: 28586 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: diy led rasvjeta
« Odgovori #125 u: Studeni 20, 2013, 21:34:44 poslijepodne »
drivere ne koristim već duuuugo ... :)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline mrbeanzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #126 u: Prosinac 07, 2013, 09:39:10 prijepodne »
Najlaksi i po meni najbolji nacin je bas LED driver koji je kompaktan i estetski najprihvatljiviji.Velicine 8x5x3 cm.

Ja koristim ovaj sa slike jer kosta 75 kn a jacine je 60w/5A za svoje 4 ledice od 10W i radi sve super. Napajanja od kompa jesu super jer svakom "leže" doma u ormaru pa ih je "ekonomično" iskoristiti ali tu je onda hrpa zica sa svime i svacime.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #127 u: Prosinac 07, 2013, 09:43:49 prijepodne »
kakva hrpa žica ?  :D

pa sav višak odrežeš .. ostane ti 6 žica .. od toga tri crne, koje su generalno kao jedna ... i ostaviš jednu crvenu, jednu žutu i jednu narančastu ... i onda si napraviš terminal od "luster spojnica" i dobiješ isto što si i ti uslikao .. :)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #128 u: Prosinac 07, 2013, 09:49:03 prijepodne »
Manja dimenzija i sve fino stane u orginal poklopac :D :D

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #129 u: Prosinac 07, 2013, 10:04:44 prijepodne »
hm... i manja dimenzija je opitna.. ;)

jesi imao kad napajanje od desktop kućišta.. ;)

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #130 u: Prosinac 07, 2013, 10:08:03 prijepodne »
Cjepidlacis  :hyper:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #131 u: Prosinac 07, 2013, 10:33:46 prijepodne »
uopće ne cjepidlačim ...

90% ljudi koji su izričito PROTIV napajanja za comp u ulozi napajanja za LEDice ustvari nezna zašto su protiv i imaju upravo ovakva mišljenja koja ti iznosiš jer ljudi uglavnom neznaju da postoji nešto što se zove napajanej za comp, a manje je od kutije cipela... ;)

a 99% ukupno ljudi nezna da na napajanju za comp imaš 12V, 5V i 3,3V .... i sve je to standardizirano u svijetu elektronike u kojem svijetu se nalaze i LEDice ...

Misliš da se slučajno prave LEDice koje odgovaraju baš tim vrijednostima ili je to ipak namjerno ?!? ;)

čak i ovo što si ti stavio sliku je definirano kao "power supply" .. ;)  ... ili ti ga napajanje ...

Offline mrbeanzg

• Punopravni član
« Odgovori #132 u: Prosinac 07, 2013, 10:39:47 prijepodne »
Ja dapace nisam protiv PC napajanja. Ali kada zivis doma sa zenom koja i na sami pogled prema zicama vristi onda odmah odustanes od pc napajanja.Dapace pc napajanja imaju "konstantno ispeglano" napajanje. Samo kazem da ima i alternativa pc napajanju ako netko hoce sve sakrit u orginal poklopac od akvarija

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #133 u: Prosinac 07, 2013, 11:02:14 prijepodne »
a manje je od kutije cipela... ;)

sto je jos uvijek daleko vece od LED drivera  :roll:
da, postoje stvarno mala napajanja, postoje napajanja posebno za upotrebu u automobilima, postoje napajanja............ no cinjenica je da vecina doma ima (ako ima) klasicno ATX napajanje koje je volumenom vece valjda 15-20 puta od LED drivera. A masom vjerojatno i vise. A za cijenu najjeftinijeg ATX napajanja mos' kupiti 100W driver. Tak da stvarno ne kuzim to tvoje konstantno jahanje po ATX napajanju.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #134 u: Prosinac 07, 2013, 11:20:09 prijepodne »

ali za akvarije 100+ litara trebaš 10ak komada drivera ako želiš da ti nešto svijetli .. ;) .. pa stavi na hrpu tih 10ak drivera i količinu žica koja ti treba da ih sve povežeš .. ;)

da, postoje stvarno mala napajanja, postoje napajanja posebno za upotrebu u automobilima, postoje napajanja............ no cinjenica je da vecina doma ima (ako ima) klasicno ATX napajanje koje je volumenom vece valjda 15-20 puta od LED drivera. A masom vjerojatno i vise. A za cijenu najjeftinijeg ATX napajanja mos' kupiti 100W driver. Tak da stvarno ne kuzim to tvoje konstantno jahanje po ATX napajanju.

napajanje ti može stajati i ispod akvarija u postolju .. ;) i do poklopca ti trebaju samo dvije žice ili ti ga jedan kabl koji ionako moraš dovesti ispod poklopca bez obzira kakvu rasvjetu imao .. ;)

cijena najjeftinijeg napajanja je manje od 100 kuna ... ganze neue u trgovini sa 12 mjeseci garancije .. ;)

u usporedbi cijene DIY LED rasvjete sa driverima i sa napajanjem .... napajanje je daleko jeftinije i jednostavnije ...  :up:

ali ja ovdje nikoga na ništa ne nagovaram niti prodajem muda pod bubrege, samo želim ljude informirati da postoji nešto što je (po meni) bolje od drivera...  :up:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #135 u: Prosinac 07, 2013, 11:31:23 prijepodne »
i sad ja opet ne mogu izdrzati da (opet) ne pitam....

kako proizvodjaci to rjesavaju, gledam gotovu led rasvjetu, module i sl, i to je sve 3-5cm debljine, ima modela koji su i tanji od toga.

a nigdje ne stoji napomena da uz to dolazi jos i kutija od 6 kila koja se smjesta u ormar. dali je netko vidio, ili probao rastaviti takvu jednu komercijalnu led rasvjetu, pa da vidimo princip kako je to slozeno unutra, sto ima, sto nema i slicno?

pa da netko iskopira dizajn, jer ovako se namece zakljucak da je led=milioni zica, teska i velika napajanja, ili s druge strane masa drivera, koji opet povlace za sobom milion zica.
A ako to i je tako, onda me stvarno zanima kako oni to upakuju u par cm debljine kucista?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #136 u: Prosinac 07, 2013, 12:21:55 poslijepodne »

ali za akvarije 100+ litara trebaš 10ak komada drivera ako želiš da ti nešto svijetli .. ;) .. pa stavi na hrpu tih 10ak drivera i količinu žica koja ti treba da ih sve povežeš .. ;)

napajanje ti može stajati i ispod akvarija u postolju .. ;) i do poklopca ti trebaju samo dvije žice ili ti ga jedan kabl koji ionako moraš dovesti ispod poklopca bez obzira kakvu rasvjetu imao .. ;)

cijena najjeftinijeg napajanja je manje od 100 kuna ... ganze neue u trgovini sa 12 mjeseci garancije .. ;)

u usporedbi cijene DIY LED rasvjete sa driverima i sa napajanjem .... napajanje je daleko jeftinije i jednostavnije ...  :up:

ali ja ovdje nikoga na ništa ne nagovaram niti prodajem muda pod bubrege, samo želim ljude informirati da postoji nešto što je (po meni) bolje od drivera...  :up:
o cemu ti brijes  :question:
za 100l high light akvarij trebas ~4000 lm. I to je vec ono, gornja granica. To dobijes sa 4 ledice od 10W. Radi boljeg rasporeda i slabijeg grijanja, ajmo reci da ih treba 8. Ali one ce i dalje trositi ~40W ako rade na pola snage ali mi imamo zeljenih ~4000 lm. A driver od 100W kosta cca 30$.
Ne kuzim za kaj bi trebao 10 drivera ako je jedan dovoljno jak za ono kaj trebam? Po toj logici i tebi treba 10 napajanja da to izvedes. To kaj napajanje ima vise izvoda meni je samo mana jer znaci da moras sve te zice nekuda voditi do rasvjete a u principu je isto kao i driver, samo kaj su zice vec razvedene u kucistu dok kod drivera to napravis sam kako ti pase. A dosta drivera dolazi sa vise kanala kao onaj gore spomenuti za 75kn.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #137 u: Prosinac 07, 2013, 13:24:17 poslijepodne »
lako je za watte ... daj ti ampere ... ;)

i btw ... napajanja za comp na 3,3V i na 5V imaju u pravilu 15A i više... u cijeni ispod 100 kuna ... driver sa tim karakteristikama je čak i na ebayu gotovo duplo skuplji, a ne baš puno manjih dimenzija .. ili ti ga točno (po specifikaciji) L198 x W98 x D43 mm .... a napajanja koja ja koristim, najveće je samo 3,5cm duže, Š i V je u zadanim okvirima, čak je visina manja ... ;)

a ledica od 10W da bi dala 1000lm moraš ju gurati sa 1A+ ... što opet dovodi do grijanja ... pa trebaš i aktivni cooler, koji gle čuda opet treba uštekati na nekakav izvor struje (driver recimo)

ali ne vidim gdje vodi ova rasprava, jer je gotovo identična svakoj sličnoj koja je započeta na forumu vezanoj za LED rasvjetu ..

ali ostaje činjenica da drivere iz nekog nepoznatog razloga brane i favoriziraju samo oni koji nisu probali sve to sklepati sa napajanejm za comp ... a velika većina onih koji su koristili drivere, pa probali napajanje za comp, više se nisu vratili driverima ... Zašto  je to tako, ja neznam .. :D

i sad ja opet ne mogu izdrzati da (opet) ne pitam....

kako proizvodjaci to rjesavaju, gledam gotovu led rasvjetu, module i sl, i to je sve 3-5cm debljine, ima modela koji su i tanji od toga.

poklopac koji mi je trenutno u izradi će biti visine 6 cm samo iz razloga jer mi je gotova "kutija" od neke druge rasvjete koju ću iskoristiti te visine... da pravim novu kutiju, nebi morala biti višlja od 4 cm ..  :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #138 u: Prosinac 07, 2013, 13:49:58 poslijepodne »
jel moze neki link di se moze kupiti takvo malo napajanje za 100kn?

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #139 u: Prosinac 07, 2013, 14:05:08 poslijepodne »
e ja bih predložio da svatko ostane kod svoje teorije, jer nema smisla prepirat se oko iste stvari različitih dimenzija :D :D :D :D

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Prosinac 07, 2013, 14:24:23 poslijepodne »
jel moze neki link di se moze kupiti takvo malo napajanje za 100kn?

ne može... čuvam to sebično za sebe kako bih mogao ovdje na forumu prodati za 200 ...  8)

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #141 u: Prosinac 07, 2013, 14:26:13 poslijepodne »
@strasilo jel mozes staviti neki link kako prepraviti pc napajanje u led napajanje, po mogucnosti s objasnjenjem za trogodisnje djete :)
Kada skupim potrebni materijl i malo vremena da probam to iskemijat :)
Unaprijed hvala.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #142 u: Prosinac 07, 2013, 14:29:02 poslijepodne »
e ja bih predložio da svatko ostane kod svoje teorije, jer nema smisla prepirat se oko iste stvari različitih dimenzija :D :D :D :D

:klap:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Prosinac 07, 2013, 14:31:55 poslijepodne »
bojim se da ovakva napajanja koja se i mogu pronaci nisu bas u kategoriji <100kn.

ja sam trazio takvo jedno mini napajanje za neke druge svrhe, desktop kucista koja bi eventualno imala napajanje su stvar proslosti, ako se koje i nadje nije bas jeftino.

slim kucista sa slim napajanjima su opet dizajnerska fora, dakle nisu nimalo jeftina da bi se isplatilo uzeti samo radi napajanja.

Da skratim - i mene vrlo zanima gdje pronaci ovakvo minijaturno napajanje za te novce. kod nas, naravno.

Strasilo> meni mozes reci, ja ti necu praviti konkurenciju, meni ne treba za led. Zezam se naravno.  :D :up:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Prosinac 07, 2013, 14:43:19 poslijepodne »
@strasilo jel mozes staviti neki link kako prepraviti pc napajanje u led napajanje, po mogucnosti s objasnjenjem za trogodisnje djete :)
Kada skupim potrebni materijl i malo vremena da probam to iskemijat :)
Unaprijed hvala.

nema prepravljanja ...  :D :D

trebaš samo odrezati žice koje ti smetaju ...  :up: (ako ti smetaju)

i staviti prekidač (ako već nema svoj) radi lakšeg paljenja i gašenja .. koji spajaš na zelenu (jedinu zelenu) i crnu (bilo koju) .... kad su zelena i crna spojene, napajanje radi, kad nisu spojene, napajanej ne radi ... i to je sva mudrost .... ako napajanje ima svoj prekidač, onda jednostavno spojiš zelenu i crnu direktno i izoliraš .. ;)

crna (svaka crna, ima ih 10ak) je masa .. ili ti ga minus ...

svaka žuta je +12V .. svaka crvena je +5V i svaka narančasta je +3,3V ... i to je to .. ;)

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Prosinac 07, 2013, 14:52:40 poslijepodne »
bojim se da ovakva napajanja koja se i mogu pronaci nisu bas u kategoriji <100kn.

ja sam trazio takvo jedno mini napajanje za neke druge svrhe, desktop kucista koja bi eventualno imala napajanje su stvar proslosti, ako se koje i nadje nije bas jeftino.

slim kucista sa slim napajanjima su opet dizajnerska fora, dakle nisu nimalo jeftina da bi se isplatilo uzeti samo radi napajanja.

Da skratim - i mene vrlo zanima gdje pronaci ovakvo minijaturno napajanje za te novce. kod nas, naravno.

Strasilo> meni mozes reci, ja ti necu praviti konkurenciju, meni ne treba za led. Zezam se naravno.  :D :up:

treba znati gdje treba tražiti ... ;)

ako ja iz (da izvineš) zadnje pripizdine u državi mogu nabatiti 10ak komada za ukupno 100 kuna, onda zaista ne kužim da netko tko se na bilo koji način bavi elektronikom to ne može, a živi u ZG i okolici ... (btw, ja sam strojar, a ne elektr(on)ičar) i btw, ovo radim isključivo za sebe i svoj gušt, ali kako stvari stoje, sve me više vuče da stavim koješta i u oglasnik ...  :D

onih 100 kuna iznad što sam naveo je za klasična napajanja ... ali tad je bilo i tome riječ ...

ja samo želim reći da za iste novce možeš kupiti bolje napajanej za comp nego što možeš kupiti driver ..

po meni je definicija DIY stvari da prođeš jeftinije, a sama estetika je na drugom mjestu ... ljudi kojima je estetika na prvom mjestu, a cijena na drugom uglavnom kupuju gotove proizvode renomiranih proizvođača... i to je to  ..  :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #146 u: Prosinac 07, 2013, 15:08:00 poslijepodne »
a kako rijesis visak struje? Spomenuo si gore 15A, a ja recimo, za 5x10W trebam najvise 5A.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Prosinac 07, 2013, 15:14:36 poslijepodne »
a kako rijesis visak struje? Spomenuo si gore 15A, a ja recimo, za 5x10W trebam najvise 5A.

e *ebiga sad ... mislim da ovime pitanjem završio svaku daljnju raspravu s tobom na ovu temu ...  :up: nhf, ali jednostavno mislim da je bezpredmetno .. ;)

amperaža je nešto što potrošač "vuče" k sebi, a ne nešto što napajanje "gura" ..  :up:

i apsolutno se slažem sa slijedećim ...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Prosinac 07, 2013, 15:30:07 poslijepodne »
Meni to malo lici na ono:

"Bmw, 2013 godina, crni metalik, 800ks, kompletna oprema, koza, grijana sjedala, navigacija, 4 aluminijske i 4 celicne felge, mahagonij i devina dlaka u unutrasnjosti.

Ne, ne prodajem, samo se hvalim.  :D :D :D :D

Tako i ovo  tvoje. Pa yebemu, sto je toliki problem napisati gdje ima po toj cijeni, sta ima veze jesi elektronicar-elektricar ili rucni bagerista.... ;)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #149 u: Prosinac 07, 2013, 15:43:13 poslijepodne »
Damir zasto se cudis,forum je danas postao plac di se gleda dice se zaraditi i koga zahebati :down: