Kao one stare sijalice za bor...jedna pregori i nista vise ne radi...pa ti pogadjaj koja je...
To je to, znam da postoji sistem gdje se obicna dioda spaja direkt na 220v.....ok, ne direkt, ali bez drivera ili kompjuterskog napajanja od 5 kila....

ne, ne spaja se direktno, Svi ti sistemi imaju negdje nekakav driver, pa makar samo ispravljac sa izmjenicne na istosmjernu. Dioda je poluvodic sa katodom i anodom, radi samo sa istosmjernom strujom i sa pravilnim polaritetom.
A ovo sa otprnikom nema smisla zato jer dioda koja radi na propisanom naponu, odnosno ne vuce prejaku struju i ne pregrijava se moze trajati "vjecno". Vjerojatnost da crkne je kao i da vlada sutra izmisli nesto i izvuce nas i
Ne znam kako je sa ovim ultra jeftinim kinezima ali mislim da ni tu ne bi trebalo biti neke velike razlike u trajanju, prije da su specifikacije upitne.
Postoje strujni i naponski izvori. Za punjenje bilo cega se koriste strujni izvori. Punjaci mobitela u biti nisu punjaci, samo izvor napajanja a pravi punjac je u samom mobitelu dok punjac baterija je punjac. Sto jaca struja punjenja to se uredjaj (baterija) brze napuni,
Kod naponskog izvora je napon konstanta a struja ovisi o snazi trosila i trosilo si u principu povuce struje koliko mu treba. Otpor je konstanta. To je onako ugrubo i kod izmjenicne struje puno jednostavnije nego kod istosmjerne.
Ova prica sa adapterom i sintisajzerom.......... Adapter je gotovi uredjaj, projektiran da daje odredjenu struju i kad se na njega spoji trosilo koje trazi vise, iako naponi odgovaraju, on crkava u vecini slucajeva jer ne moze isporuciti trazenu struju. Ili se uredjaj ne ukljuci pa se nis ne dogodi. Ali u svakom slucaju, iz adaptera od 500mA se ne moze izvuci 1A