Ovako sam ja zamislio poklopac za akvarijum 200 x 65 x 65 cm od 845 litara.
Nece biti bas u potpunosti takav jer su mi sinule neke nove ideje poslije pravljenja crteza. Naime, prigusnice nece biti u poklopcu da bih smanjio tezinu poklopca vec cu ih staviti ispod akvarijuma u postolje koje cu da pravim.
U poklopac cu da ugradim i 2 kulera od racunara kao i jedan u kutiju sa prigusnicama. Kuleri u poklopcu ce imati ulogu da ubacuju svjez vazduh a samim tim i da prave cirkulaciju vazduha ispod samog poklopca da se ne bi stvarala kondenzacija. Kuleri ce biti smjesteni sa jedne bocne strane poklopca dok cu sa druge strane cu da napravim otvore da ubaceni vazduh kao i kondenzacija imaju gdje izaci i bice prekriveni ukrasnim mresicama.
Kuler na kutiji sa prigusnicama ce imati ulogu da hladi prigusnice

.
Treba mi misljenje iskusnih u vezi rasvjete.
Na crtezu se vidi da ce biti 4 x 18 W neonska obicna rasvjeta + 4 x GRO LUX + 1 x 15 W jedna kraca neonka zbog otvora za hranjenje.
Da li je to dovoljno ili je mozda cak pretjerano?
Bice jos 2 x 8 W neonska rasvjeta radi slabog osvjetljenja akvarijuma nocu kao i 2 x 8 W panik rasvjeta koja bi se automatski palila pri nestanku struje (mozda po potrebi pojacam na 4 x 8 W).
Inace akvarijum ce tek da se pravi a za sada se razvijaju ideje i najefikasnija rjesenja a sam akvarijum ce da bude specijalno za diskuse. Planiram oko 30 komada mladih pa kad porastu da svedem na nekih 20 do 25 komada maximalno i mozda jato neonkica od neki 30 do 50 komada.
Na poledjini bih pravio pozadinu od stiropora dok u sam akvarijum ne bih stavljao pretjerano bilja da bi diskusi dosli do punog izrazaja kada porastu.