Srpanj 19, 2025, 13:14:56 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Poklopac za aq 200 x 65 x 65  (Posjeta: 3227 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Miki_BL

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Poklopac za aq 200 x 65 x 65
« u: Travanj 01, 2006, 15:23:00 poslijepodne »

Ovako sam ja zamislio poklopac za akvarijum 200 x 65 x 65 cm od 845 litara.
Nece biti bas u potpunosti takav jer su mi sinule neke nove ideje poslije pravljenja crteza. Naime, prigusnice nece biti u poklopcu da bih smanjio tezinu poklopca vec cu ih staviti ispod akvarijuma u postolje koje cu da pravim.
U poklopac cu da ugradim i 2 kulera od racunara kao i jedan u kutiju sa prigusnicama. Kuleri u poklopcu ce imati ulogu da ubacuju svjez vazduh a samim tim i da prave cirkulaciju vazduha ispod samog poklopca da se ne bi stvarala kondenzacija. Kuleri ce biti smjesteni sa jedne bocne strane poklopca dok cu sa druge strane cu da napravim otvore da ubaceni vazduh kao i kondenzacija imaju gdje izaci i bice prekriveni ukrasnim mresicama.
Kuler na kutiji sa prigusnicama ce imati ulogu da hladi prigusnice .

Treba mi misljenje iskusnih u vezi rasvjete.
Na crtezu se vidi da ce biti 4 x 18 W neonska obicna rasvjeta + 4 x GRO LUX + 1 x 15 W jedna kraca neonka zbog otvora za hranjenje.
Da li je to dovoljno ili je mozda cak pretjerano?
Bice jos 2 x 8 W neonska rasvjeta radi slabog osvjetljenja akvarijuma nocu kao i 2 x 8 W panik rasvjeta koja bi se automatski palila pri nestanku struje (mozda po potrebi pojacam na 4 x 8 W).

Inace akvarijum ce tek da se pravi a za sada se razvijaju ideje i najefikasnija rjesenja a sam akvarijum ce da bude specijalno za diskuse. Planiram oko 30 komada mladih pa kad porastu da svedem na nekih 20 do 25 komada maximalno i mozda jato neonkica od neki 30 do 50 komada.

Na poledjini bih pravio pozadinu od stiropora dok u sam akvarijum ne bih stavljao pretjerano bilja da bi diskusi dosli do punog izrazaja kada porastu.

Offline MFBr@da

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2006, 15:37:00 poslijepodne »
..prava mašinerija od poklopca,šta se tiče rasvjete 4x18w gro-lux po
meni nema potrebe pošto si i sam rekao da neče biti pretjerano bilja i
baš zato što se radi o diskusima koji kako vele ne vole baš previše
svijetla, ovaj kuler na prigušnicama nebi stavljao pogotovo ako su
elektroske one ti se ne griju, sve u svemu za trud..
ZG/Trnje/Gračani

Offline Miki_BL

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2006, 15:46:00 poslijepodne »
Bice bilja ali ne previse da se ribe ne vide. Ja inace volim puno bilja u aq ali diskusi su mi ljepsi od bilja         pa cu malo vise posaditi u zadnjem dijelu ali opet ako dobru pozadinu napravim da nju ne sakrije u potpunosti.
Za prigusnice ne znam kakve cu naci kod nas.
Mi smo ti zaostali ovdje i svi nabavljaju ono najjeftinije, NAZALOS.
Ja koji hocu da kupim pravu stvar i skupu ne mogu jer nemam gdje a ona jeftinija me izadje 3 puta skuplje nego ova prava i skupa jer jefita nije dugog vijeka trajanja.
Sto se tice GRO LUXA, ako ne treba toliko jos bolje . Jeftinije ce me izaci     .
Kuler u svakom slucaju nije skup pa ne skodi da stavim i na prigusnice a ako vec ne bude trebalo za njih samo ga prebacim na poklopac i onda imam 3 komada u poklopcu i opet dobro   .

Hvala za pohvale

Offline MFBr@da

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2006, 15:54:00 poslijepodne »
..a ovo panik svijetlo ti isto možda ne treba, ako ti često nestaje
struje bolje nešto napravi u svezi grijača jel ak ti padne tempeatura
to ti je za diskuse
ZG/Trnje/Gračani

Offline Miki_BL

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2006, 16:04:00 poslijepodne »
ma ne nestaje cesto.
Cak i ne pamtim kad je nestala stuja zadnji put ali panik rasvjeta je tu da ako nestane ne upadnu u potpuni mrak i da se ne slogiraju.
To mi je investicija od 20 eura tako da nije na odmet.