Kupio jucer u PetShop u Splitu gupije jer nitko nije htio poslati gupije postom od domacih uzgajivaca...
Ova iz dućana nije imala pojma o akvaristici...
Pozdrav zemljače, mada zadnjih 30 godina živim na relaciji Split / Beč;-)
Pošto dolaziš sa Brača, da znaš za ubuduće: najbliži PetShop ti je na splitskom pazaru, u Hrvojevoj ulici, kraj Brodomerkura (Radio Centra). Danas sam bio tamo i imaju veliki izbor biljaka, ribica, a i akvarističke opreme.
Ribice i biljke mi izgledaju puno zdravije nego one iz razvikanih trgovačkih centara, jer drže sve iz svog uzgoja.
Promjena vode prije svega služi uklanjanju štetnih tvari. S obzirom da je novi akvarij, vjerojatno sada u vodi ima spojeva koje otpušta novo staklo, nova plastika, silikon, šljunak, zemlja, drvo, itd, koje u načelu želiš u količinama koje nisu štetne za floru i faunu.
Realno, i bez toga vjerojatno je ok, jer sumnjam da ste u akvarij stavili išta čemu u akvariju nije mjesto, ali svježa tretirana voda u akvariju u pravilu teško može naštetiti, a uglavnom će samo podignuti kvalitetu života stanovnicima.
Da, tu si u pravu, jer iako sam šljunak prao satima (i uništio ruke), sve živo prokuhavao... plastika iz filtera, grijača, silikon... sve to nije dobro za zdravlje ribica. Taman sam tretirao vodu AquaSafeom, pa kad postigle sobnu temperaturu, ide u akvarij. I onda ribice

Hvala na savjetima!