Pozdrav,
Ovako. Moji roditelji imaju akvarij od 400 litara sa svega par riba unutra. Ima ih malo jer ih vecina umire cim ih kupe. U akvariju nema nikakvog bilja. Jucer sam poceo citati o akvaristici i stvarno je zanimljivo. Htjeo bi spasiti sta se spasiti da u ovom akvariju. Zao mi je ribica koje zive u takvim uvijetima. Trebao sam prije reagirati i zao mi je zbog toga ali evo,sad sam se odlucio pozabaviti time.
Malo da opisem stanje u akvariju. Akvarij je dimenzija 150x50x60(DxŠxV). Poklopac je dosao sa akvarijem i ima 2 'utora' za lampe. U njima su neonske lampe sa bijelim svijetlom od 40w. Znaci 80w ukupno. Te lampe nisu posebne za akvarije ili sto vec,nemaju nikava posebna svijetla ili takve stvari. Na dnu je par cm pijeska. Filter je takoder dosao sa akvarijem,nemoze se izvadit van. Nalazi se u desnom zadnjem kutu. Nista ne pise na njemu. U akvariju je jedno drvo i par umjetnih biljaka. Danas sam testirao vodu sa JBL easy testom i svi su parametri losi. Nitrati i nitriti jako visoki,GH previsok,KU takoder,jedino je pH vrijednost u normali.
Akvarij ima 4 stanara, jedan cistac(tako ga oni zovu,tamna riba sa svijetlim pjegama,cesto lize staklo). Zatim skalar jedan crno bijeli,jedan 'som' oko 30cm dugacak,taman sa svijetlijom paralelnom crtom po sredini boka,te nekakva ribica oko 7cm duga narancasto crna koja jede puzeve(tako su mi rekli).
E sada,kako poceti? Mislio sam izvaditi ribe u neki poseban akvarij,ispustiti svu vodu te temeljito oprati akvarij,novu podlogu staviti te zaciklirati ga? Koji ce mi preparati trebati i koje lampe da kupim? Molim vas vase misljenje o svemu.
Ps financije nisu problem.
Oprostite ako ima nekih gresaka,ne bavim se akvaristikom inace,teraristika je moje podrucje;) iako bi se to moglo promijeniti uskoro:)
Hvala unaprijed!