Srpanj 27, 2025, 01:27:16 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: spirohexol ili medazol?  (Posjeta: 7184 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Samantha93

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
spirohexol ili medazol?
« u: Listopad 08, 2013, 18:59:50 poslijepodne »
opet hexamita  :roll:
koji lijek je bolji za lijecit diskuse?
prosli put sam lijecila sa medazolom , spasila sam 2 ribe ali je 1 uginula
sada opet 2 su bolesna, za poludit!
jednom od ta 2 su se i peraje pocela raspadat (samo vrh za sad..) dali treba jos s necim lijecit zbog raspadanja peraja ili ne?
imam 7 diskusa, znaci 2 su bolesna ostali su ok
ta 2 danas idu u karantenu (50l)
s kojim lijekom da lijecim, spiroxeholom ili medazolom?
hvala

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: spirohexol ili medazol?
« Odgovori #1 u: Listopad 08, 2013, 19:43:20 poslijepodne »
ne bih se petljala u liječenje diskusa - nadam se da će ti se netko pametniji javiti iako znam da je prijatelj u NJ. liječio baš ciljanim lijekom, dakle spirohexolom dosta uspješno

no, ne sviđa mi se što ti se ribe učestalo razboljevaju  :(

reci, što se zbiva s akvarijem u cijelosti!?

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 08, 2013, 20:49:30 poslijepodne »
cuj receno mi je da sve radim kako treba ali da je veliki problem sto su mi ribe uzete iz pet shopova a ne od nekog uzgajivaca. dobivala sam savjete da se rjesim ovih riba pa da uzmem od nekog ˝prave˝  :down: imam negdje malo nize temu gdje sam ispunjavala anketu pa cu probat nac

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2013, 20:52:24 poslijepodne »

Nabavi eSHA Hexamita i lječi cijeli akvarij. NE samo bolesne. Bolesni su se razboljeli jer im je pao imunitet. I nemoj se zavaravati sve ribe u sebi imaju parazite i nikad nisu 100% izlječene.

Moraš podići kvalitetu vode.

Koristi RO vodu ako oces ljepe i zdrave diskuse.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 08, 2013, 20:52:46 poslijepodne »

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2013, 20:55:44 poslijepodne »

Nabavi eSHA Hexamita i lječi cijeli akvarij. NE samo bolesne. Bolesni su se razboljeli jer im je pao imunitet. I nemoj se zavaravati sve ribe u sebi imaju parazite i nikad nisu 100% izlječene.

Moraš podići kvalitetu vode.

Koristi RO vodu ako oces ljepe i zdrave diskuse.
RO masinu mislim uzet u 11. mjesecu ili 12. , sad sam uzela akvarij od 500l za njih (jos moram po njega) ali moram i opremu kupovat za isti tako da u roku 2 mjeseca sigurno kupujemm RO masinu

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #6 u: Listopad 08, 2013, 22:04:33 poslijepodne »
 :'( :'( :'(
Totalna Steta

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2013, 22:32:13 poslijepodne »
samo problemi sa tim diskusima  :roll:
u ovakvim trenucima bi ih se samo rijesila i unutra stavila skalare, oni su mi super, nikad s njim nikakvih problema i prekrasni su  -?

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #8 u: Listopad 08, 2013, 22:55:15 poslijepodne »
Kad je los pocetak tesko je to popraviti,nekoliko kardinalnih gresaka i sve oslo u materinu...
Da,najbolje rijesi ribe,dezinficiraj svei lijepo strpljivo ispocetka,od ovih riba nikad nece biti diskusi i nikad nece biti kraja trosenju novca na lijekove...
Sto je bas i ovih dana receno na akteru i to od strucnjaka Heika Blehera,koji je savjetovao da se takve ribe ne kupuju ;(

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 08, 2013, 23:01:16 poslijepodne »
Kad je los pocetak tesko je to popraviti,nekoliko kardinalnih gresaka i sve oslo u materinu...
Da,najbolje rijesi ribe,dezinficiraj svei lijepo strpljivo ispocetka,od ovih riba nikad nece biti diskusi i nikad nece biti kraja trosenju novca na lijekove...
Sto je bas i ovih dana receno na akteru i to od strucnjaka Heika Blehera,koji je savjetovao da se takve ribe ne kupuju ;(

zao mi ih je rjesavat , trudit cu se koliko god budem mogla ali nove necu uzimati, htjela sam u novi akvarij od 500l staviti jos kojeg ali nema sanse
nadam se kada kupim RO da ce se stvari barem malo popraviti   :(

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #10 u: Listopad 08, 2013, 23:16:10 poslijepodne »

zao mi ih je rjesavat , trudit cu se koliko god budem mogla ali nove necu uzimati, htjela sam u novi akvarij od 500l staviti jos kojeg ali nema sanse
ne zelim te razocarat,ali nece ,nazalost

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 08, 2013, 23:44:43 poslijepodne »

i mislila sam  -?  ahh s njima cu staviti neke izdrzljivije riba pa ce mi barem one ostati
sad mi je s njima duh , 2 trihogastera , corydorasi i s njima nikakvih problema , ali s ovima.. strasno.. od kad su kod mene lijepo rastu ali sam ih morala lijecit od kad ih imam jedno 5-6 puta  -?

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #12 u: Listopad 09, 2013, 10:03:41 prijepodne »
da li pod hexamita misliš na rupe u glavi ili nešto drugo?

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #13 u: Listopad 09, 2013, 10:32:26 prijepodne »

Slazem se. Ako su ribe dugo bolesne, i krzljave i slabog imuniteta, nece im RO voda srediti stvari. 

Moj savjet ako hoces zdrave ribe je da se ovih rijesis i uzmes druge. Ali prije toga pripremis taj novi akvarij od 500 litara koji velis da si nabavila. Pod pripremis znaci da im osiguras filter kakav zahtijevaju i da od pocetka koristis osmozu.

Vidim da ovdje imas neki kanister filter, a za tih 500 litara ces trebati nesto puno bolje. Ovdje sad imas problema s ribama (napisala si i raspadanje peraja) zbog lose kvalitete vode. To sto si kupila krzljave i lose ribe je takodjer razlog.

Znaci, na 500 litara bih preporucio sump filter ili jedan ili dva unutarnja pregradna ako se neces upustati u izradu sumpa i nabavu cijevi i svega potrebnog.

Minimalno 30 litara filter materijala ti treba na tu litrazu, i nemas problema.  To kosta, ali je uvjet za zdrave diskuse.

Kad kupujes diskuse, kupuj mlade i iz provjerenog izvora. Njih stavis u golo staklo prvih par mjeseci jer ces tako moci lakse odrzavati akvarij ciscim.  Tu se ribe intenzivnije hrane i ja kad sam drzao malce tako, usisavao sam na dnevnoj bazi podlogu.  Tu je najbolje takodjer napraviti pregradni filter sa dosta filter materijala, i uz to zracni filetr radi aeracije.

Ako bas neces rijesavati ove ribe, onda njih prebaci  unovi sa gore navedenim uvjetima, ali ako se i izvuku, to nikad nece bit lijepe velike ribe. 

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 09, 2013, 18:41:21 poslijepodne »
ribe nove necu uzimati, ove cu pustit koliko god izdrzale one i ja s njima.. po akvarij moram ici jer je u zagrebu, a do onda cu nabaviti sve od opreme sto mi treba
ribe lijecim spirohexolom  pa cu vidjet kakvo ce stanje biti za 7 dana .. te 2 bolesne bas i ne jedu, tj uzmu pa pljunu i nikako da progutaju, bacila sam im danas samo par granulica , tek toliko, posto ostali svi jedu

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #15 u: Listopad 09, 2013, 22:36:34 poslijepodne »

???

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #16 u: Listopad 09, 2013, 22:44:52 poslijepodne »

???

Ko bi to znao :)
Vjerujem da misli na ovo da se ribe povlace u kuteve i ne jedu te mrsave.

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 09, 2013, 22:59:27 poslijepodne »

???
bas je hexamita, ribe su malo smrsavile, imaju bijeli izmet, prestale jesti, malo su mirnije

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 10, 2013, 18:14:21 poslijepodne »
kupila sam RO
sada me zanima koji omjer ide ro- pipovaca?
sada jos nis 5 dana necu dirat posto su na lijecenju ribe ali za tih 5 dana moram vodu mijenjat pa koliko da stavim RO a koliko pipovace? da ne sokiram ribe?

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 10, 2013, 18:29:12 poslijepodne »
Možeš staviti i samo čistu RO ..onda samo dodaš minerale koji se stavljaju kod takve vode (tako sam ih i ja imao) a možeš i recimo 70/30 u korist RO vode...kod nabavke riba uvijek sam ih preventivno očistio sa sera nematolom,tremazolom,flagellolom..ovaj flagellol je za hexamitu pa probaj još s njim ,ali ako su ribe u slaboj kondiciji nema smisla ti bacati novce...ove lijekove ti je imao aquashop kad sam ih koristio neznam dali još drži...LP i sretno
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 10, 2013, 18:42:52 poslijepodne »
kupila sam RO
sada me zanima koji omjer ide ro- pipovaca?
sada jos nis 5 dana necu dirat posto su na lijecenju ribe ali za tih 5 dana moram vodu mijenjat pa koliko da stavim RO a koliko pipovace? da ne sokiram ribe?

nemozes samo ro dodat i to je to, moras postepeno spustati tvrdocu vode dok ne dodes do omjera koji trebas. ali za to ti treba tester za kh.

svaki dan dodas 5L cistog RO dok ne dodes do željenog kh.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #21 u: Listopad 10, 2013, 18:51:23 poslijepodne »
zakljucili smo davno da su ti ribe slabe,zakrzljale i daleko od zdravih diskusa.RO mozes kako ti je kolega rekao 70-30 % u korist RO.svakih 15 dana promjeniti.Mjerenje KH,GH,...itd,itd ni do sada ti nije bio prioritet,pa se nemoj stime zamarati.SRETNO
Totalna Steta

Offline Samantha93

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Listopad 10, 2013, 19:40:27 poslijepodne »
zakljucili smo davno da su ti ribe slabe,zakrzljale i daleko od zdravih diskusa.RO mozes kako ti je kolega rekao 70-30 % u korist RO.svakih 15 dana promjeniti.Mjerenje KH,GH,...itd,itd ni do sada ti nije bio prioritet,pa se nemoj stime zamarati.SRETNO

imam ja inace testere za NO3 NO2 GH KH PH CL2   :) ali su stapici pa neznam koliko su dobri ugl gledam boje i usporedujem i sve je u granicama normale uvjek pa se nikad nisam previse zamarala s tim , tj dublje ulazila u to jer ako to iz tjedan u tjedan govori da je ok a onda valjda voda je ok
mjerim to svaka 2 tjedna i uvjek sve super..
testeri su od JBL-a EasyTest 6in1
« Zadnja izmjena: Listopad 10, 2013, 19:49:29 poslijepodne od Samantha93 »

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 11, 2013, 08:23:25 prijepodne »

trakice su loše i bolje ih nemati nego imati. jedini pravi testovi su u tekucini. Salifert, red see , ili jos neki bolji.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #24 u: Listopad 11, 2013, 09:36:11 prijepodne »
..ajde da i ja kažem koju iz svog iskustva...osnovni preuvjet su zdrave i vigorosne ribe,koje imaju određeni imunitet,sve ostalo,nitrati,pH,KH pomaže,ali nije neophodno...ja već 20 godina držim Discuse u običnoj vodi iz slavine,mjenjam im vodu također direktno iz slavine,samo zagrijanu,nikada ne mjerim parametre vode...ne kažem da za cijelo to vrijeme nikada nije bilo bolesti,ali one su uglavnom došle izvana,sa kupnjom novih riba,koje,iako su bile u karanteni,zarazile su ostale...jednom kada ribama opadne imunitet i postanu podložne bolestima,počinje noćna mora za vlasnika,troškovi,posla,i nikada više onako kako bi trebalo biti...kažeš da su ribama i peraje iskrzane...ribe su obolile od unutrašnjih parazita što im je oslabilo organizam,a na perajama se pojavila druga infekcija koja nema veze sa hexamitom..i sad bi prvo trebalo tretirati protiv hexamite,pa onda protiv vanjskih parazita,možda i bakterija,a ove već oslabljene ribe to neće preživjeti,samo će se mučiti i one i vlasnik...hoću reći,najveću pažnju treba posvetiti odmah u startu,kod nabavke novih riba,ako nismo sigurni povesti nekoga u kupovinu tko se više razumije,i tada ćemo biti pošteđeni muke oko liječenja i svega ostalog...