Kolovoz 02, 2025, 20:58:29 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: eheim pick up filter  (Posjeta: 2913 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline eulogy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
eheim pick up filter
« u: Rujan 22, 2013, 12:22:08 poslijepodne »
pozdrav

kao sto naslov kaze, dali se moze nekako modificirati eheim 2010 da zrak neide kroz postojeci kanal (onaj plostanti) vec da ide recimo preko cjevcice . . . .

naime posto mi je dosta jaki ako ga okrenem da mi puse prema staklu onda nije bas vizualno lijepo jel je sve u mjehuricima, opet sa druge strane ako ga okrenem kontra onda mi je pozadinsko bilje kao na "buri" leti tamo-vamo . . .

moja ideja ja bila nekako (neznam dali se moze) prikopcati cijevcicu na njega, nju provuci do dna akvarija ispod podloge i samo je orenut okomito kroz pjesak da mjehurici idu prema povrsini vode . . . .

hvala  ;)

radi se o ovom filteru

http://www.gardensite.co.uk/upload/media/Aquatics/2010crop.jpg
« Zadnja izmjena: Rujan 22, 2013, 12:25:57 poslijepodne od eulogy »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: eheim pick up filter
« Odgovori #1 u: Rujan 22, 2013, 12:35:54 poslijepodne »
zrak ili voda? Ne kuzim bas najbolje. Ali ako te muce mjehurici kad usmjeris vodu naprijed na staklo, makni tu cijevcicu za zrak. Ne treba ti to stalno. Ne treba uopce u principu ali ajde.
Nemas tu kaj modificirati, princip rada je takav da ta cijevcica stoji vani i sluzi kao "tunel" koji vodi zrak do kanala kroz koji prolazi voda i ta voda kupi taj zrak. I zrak jedino i iskljucivo moze ici u vodu i sa vodom, ne postoji drugi nacin jer zapravo ne postoji nikakav mehanizam za zrak.

Offline eulogy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 22, 2013, 13:23:02 poslijepodne »
hmmm to sam i ja primjetio da je ta cijevcica za "extra" zrak nije potrebna . . . mislilm ja sam ju maknuo i ribice su bile normalne i sve je bilo ok . . .  e sad napravio sam co2 sustav (po linku) i ribice su bile sve osamucene kao da im je falilo zraka, izvadio sam van zracni kamen i upalio mjehurice zraka i nakon nekog vremena su ribice dosle sebi . . . e sad ocito da je mozda malo prejaka smjesa co2 sustava pa im je sav kisik potrosio . . .  neznam htio bi taj co2 sustav staviti unutra posto mi bilje ne izgleda bas dobro (mislim ok je ali ja bi htio da buja) ali kad je taj co2 sustav unutra ocito da mi mora raditi i filter sa tom cjevcicom za zrak . . . ili da maknem diy co2 i uzemem easy carbo . . . . jel kroz zracni kamen izlazi dosta mjehurica zapravo konstanto izlaze . . .

Offline draken0x

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Međimurje
« Odgovori #3 u: Rujan 22, 2013, 13:28:15 poslijepodne »
Smanji CO2 na oko mjehurič po sekundi i preko noči ga puštaj van akvarija. Mjehuriči od filtera bi samo uzburkavali površinu pa bi ti CO2 izlazio iz vode. Bezveze da stavljaš CO2 kad ga onda odma i "vadiš".

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2013, 13:35:20 poslijepodne »
mozes ga smanjit tako da u onaj gornji dio koji okreces uguras malo vate ili spuzve
količinu koju ces stavit ovisi o protoku koji ti odgovara tako sam ja svoj smanjio isto eheim 2010
hrga88

Offline crasho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2013, 13:46:24 poslijepodne »
imam taj isti filter, izvadi nastavak za zrak i taj sivi kolut možeš micati gore dolje, time reguliraš protok, kad ga izvučeš prema gore dosta je jači protok i staviš da mreška površinu, meni radi tako sa CO2

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2013, 13:56:56 poslijepodne »
hmmm to sam i ja primjetio da je ta cijevcica za "extra" zrak nije potrebna . . . mislilm ja sam ju maknuo i ribice su bile normalne i sve je bilo ok . . .  e sad napravio sam co2 sustav (po linku) i ribice su bile sve osamucene kao da im je falilo zraka, izvadio sam van zracni kamen i upalio mjehurice zraka i nakon nekog vremena su ribice dosle sebi . . . e sad ocito da je mozda malo prejaka smjesa co2 sustava pa im je sav kisik potrosio . . .  neznam htio bi taj co2 sustav staviti unutra posto mi bilje ne izgleda bas dobro (mislim ok je ali ja bi htio da buja) ali kad je taj co2 sustav unutra ocito da mi mora raditi i filter sa tom cjevcicom za zrak . . . ili da maknem diy co2 i uzemem easy carbo . . . . jel kroz zracni kamen izlazi dosta mjehurica zapravo konstanto izlaze . . .
CO2 ne utjece na ribe tako da potrosi kisik nego tako sto mijenja pH. Istina je da ces uvodjenjem zraka i mreskanjem povrsine brze izbaciti dio CO2 ali to nema smisla. Radije smanji CO2 na ulazu jer je to ono sto mozes kontrolirati dok sa mreskanjem ili pumpom za zrak nikad ne znas koliko ga zapravo izbacujes. I ne kuzim bas kako sa kvascem imas viska CO2. Koliko je akvarij? I cime ga otapas? Kakav je difuzor? Stavljanjem nekog manje ucinkovitog difuzora ces isto smanjiti kolicinu otopljenog CO2. U principu, sve je bolje nego to raditi sa zrakom.

Offline eulogy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 22, 2013, 14:32:53 poslijepodne »
sinoc sam napravio sistem co2 stavio sam 2x po 2dcl sesera i jedan digo kvasac, nakon par minuta su poceli izlaziti mjehurici kroz zracni kamen dosta njih, u maloj boci su mi izlazilu svake pol sekunde jedan pa cak mozda i brze, i ujutro kada sam se probudio vidio sam da su ribice bile osamucene kao da im je falilo zraka, imam akvarij od 54l, nakon toga sam im stavio cjevcicu za zrak da dojdu ksebi.
E sad ocito je bila prejaka smjesa co2 za taj akvarij pa cu probati smanjiti dozu za duplo, koliko u pravu treba izlaziti mjehurica iz zracnog kamena? jel se meni sve pusi na sve strane iz njega . . .

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Rujan 22, 2013, 15:05:30 poslijepodne »
co2 se ne spaja na zracni kamen nego na difuzor

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2013, 15:08:22 poslijepodne »
hm........ ne mozes to tako znati. Smjesa sa kvascem je uvijek jednako efikasna, u boci od 0.5l ili 5l. Takodjer, obicni rasprsivac, kamen, nije bas narociti efikasan kao difuzor. U akvariju od 54l ne bi trebao imati viska CO2 ako si na kvascu. Osim ako imas jako mekanu vodu.
Preporucam nabavku drop checkera jer ces tako biti pametniji

Offline eulogy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 22, 2013, 15:33:16 poslijepodne »
hmmmm . . . nebi htio naskoditi ribicama (posto sam od malena ribic :) ) a opet bi htio upotpunti akvarij i sa biljem . . . radio sam po ovim uputstvima no tu pise da je za akvarij za cca 140l a ja sam koristio iste kolicine za 54l pa mislim da je to toga ribicama doslo zlo  :( no uspio sam ih oporaviti  :klap:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=88:izrada-co2-reaktora&catid=22&Itemid=544

Citat:
Evo što vam je potrebno, plastične boce od 1.5 L i 0.5L sa pripadajućim čepovima, zračni kamen ( ne nužno) i akvarijska crijeva . Od alata trebate bušilicu, ljepilo ili silikon i nešto hladno za popiti.

ispustio sam nesto vode tako da mi je sad filter na rubu sa vodom tako da mi mrijeska vodu, ali nekak se bojim ponoviti istu gresku . .  tako da bi htio rade kupiti EasyCarbo CO2 za bilje i dodavati 1ml dnevno rade nego da im nesto se opet desi

neznam kazem . . . mogu jos jednom probati sa duplo manjom kolicinom secera i kvasca i na stolu ostaviti da vidim reakciju . .  no neznam koliko mjehurica mora izlaziti iz zracnog kamena . . . vidio sam i opciju sa komadom crijeva i sprice sa blaznicama unutra . . .

eto par slicica kako to izgleda . . .

Citat:
Što bi se moglo dogoditi u slučaju manje litraže akvarija, a povećane količine kvasca,tj. veće količine CO2 , spada u sferu -što bi bilo kad bi bilo. Previše CO2 u malom akvariju, sa malo biljaka i nedovoljnom rasvjetom bi moglo naškoditi ribama, zato -OPREZ MOLIM!!

ocito da je to toga doslo . . .
« Zadnja izmjena: Rujan 22, 2013, 15:42:39 poslijepodne od eulogy »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 22, 2013, 16:20:53 poslijepodne »

neznam kazem . . . mogu jos jednom probati sa duplo manjom kolicinom secera i kvasca i na stolu ostaviti da vidim reakciju . .  no neznam koliko mjehurica mora izlaziti iz zracnog kamena . . . vidio sam i opciju sa komadom crijeva i sprice sa blaznicama unutra . . .

gle, da bi upce imao reakciju, moras imati odredjeni omjer secera i kavasca. Kako raste volumen boce, tako se povecava i kolicina istih, ali omjer ti je uvijek tu negdje jer inace nemas reakciju. Vjerojatno sa razlicitim kvascima reagira i nesto drugacije ali sve je to tu negdje. Ne mozes ti sloziti to u kanti od 20l i da traje 2 mjeseca.
A mjehurice ne brojis na kamenu (ili bilo kojem drugom difuzoru) nego u onoj manjoj boci koja ti sluzi kao separator. Ali brojanje mjehurica u secer-kvasac varijanti nema smisla jer nemas nikakav nacin regulacije.
No sto mezes je probati staviti manje kvasca pa da ti reakcija ne bude toliko burna ali ako stavis premalo onda ju nemas uopce. Ja to mijesam od oka u onoj nutrafin boci i to mi traje jedno 5-6 dana. Ali preporucam da prijedes na soda-limunska varijantu i onaj PRO 301 kit jer onda ipak imas mogucnost regulacije a i manje je posla oko toga.