Srpanj 22, 2025, 01:28:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Savjet za za kupnju akvarija  (Posjeta: 1830 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dissident

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
Savjet za za kupnju akvarija
« u: Rujan 19, 2013, 21:45:35 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Čitam ovaj forum i ugodno sam iznenađen susretljivošću većine ćlanova i njihove spremnosti odgovoriti na svako pitanje. Molim vas malu pomoć za totalnog početnika u akvaristici! Nedavno sam djetetu kupio manji akvarij (20-ak litara) sa nekoliko zlatnih ribica i nakon malo surfanja i čitanja (uglavnom na ovom forumu) sam se totalno "zapalio" i poželio sastavit "pravi" slatkovodni akvarij. Pročitao sa vodič za početnike, kao i dosta tema na forumu i trenutno razmišljam o nabavci komplet akvarija sa postoljem koji bi se gabaritima i dizajnom uklopio u dnevnu.sobu. Ideja je akvarij od oko 100-120 litara (do sada sam ubr'o da ispod tog volumena nebi trebalo ići), sa postoljem od tamnijeg drva (hrast) koji se treba smjestiti u prostor (kut) širine max 63 cm. Zbog ograničene širine akvarija nužno je da akvarij bude malo viši od standarda pa je izbor pao na Juwel lido 120 - cijena 2.250kn za komplet

http://www.juwel-aquarium.co.uk/Products/Aquariums/Lido-Line/Lido-120-UK-black.html?force_sid=qnss7q869j5n15po8rqdcrqhc2#!juwel-000000000000011720

Malo sam zbunjen jer sam pročitao da je taj akvarij pogodan i za morski akvarij pa me zanima da li je taj komplet dobar za formiranje početničkog slatkovodnog akvarija sa manje zahtjevnim biljkama i ribicama (filtracija, svjetlo, volumen,...)? Svaki savjet za neki neki drugi model je dobrodošao, a isto tako dolazi u obzir i neka kutna varijanta (60x60cm) sa odgovarajućim postoljem Što se tiče cijene, ovaj rang (2000-2500 kn) je prihvatljiv.- iako sam još uvijek u fazi pregovora sa suprugom :) Preferiram postolje od tamnog drveta jer mi crna varijanta nikako ne paše u prostoru gdje ga namjeravam smjestiti.

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima, a nakon nabavke akvarija tek slijede pitanja sa moje strane -?

Offline Rybak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Savjet za za kupnju akvarija
« Odgovori #1 u: Rujan 19, 2013, 21:57:31 poslijepodne »
pozz, samo da ti kazem da je u aquashopu puno jeftiniji :)

http://www.aquashop.hr/Product-Juwel-Lido-120-akvarij_9311.aspx

LP

Offline Rybak

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 19, 2013, 21:59:03 poslijepodne »
sorry tek sad vidim da si napisao s postoljem... my bad :)

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #3 u: Rujan 19, 2013, 23:22:45 poslijepodne »
Šteta što si ograničen sa dimenzijama,jer sa tom cifrom možeš kupiti dosta veči akvarij  jednake kvalitete.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2013, 00:13:55 prijepodne »
sorry tek sad vidim da si napisao s postoljem... my bad :)

Ima i s postoljem ;)

http://www.aquashop.hr/Product-Juwel-Lido-120-komplet_4576.aspx

Ako si možeš priuštiti, ovo je dobro riješenje. U kompletu dolazi filter, grijač i rasvjeta, znači potrebna ti je još:

-hranjiva podloga za bilje (JBL Aquabasis, Hobby Vulkanit, itd..)
-šljunak (prirodni, ne šareno bojani)
-po želji nešto kamenja i grana (iz prirode, ali ima i u akvarističkim dućanima)

-bilje (naš oglasnik, web kupovina ili akvaristički dućani)
-ribe (nakon cikliranja, npr neke manje tetre, par guramija, ramirezi ili živorotke ako bi vam bilo zanimljivo njihovo razmnožavanje..)

« Zadnja izmjena: Rujan 20, 2013, 00:17:41 prijepodne od Dellete »

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Rujan 20, 2013, 16:38:05 poslijepodne »
Samo da kazem, sto se kamenja tice, svakako pogledaj Bauhaus, imaju odlicnog kamenja, cijena (ovog kojeg sam sebi kupio) oko 5kn/kg :)
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline mario12

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 20, 2013, 17:48:47 poslijepodne »
Ma kamen je najbolje malo prošetati uz savu ili malo za vikend prema rubnim dijelovima grada ima kamenja kakvog ti srce želi..oblika i boja
Da ga amano vidi odmah bi pravio skejp made by kroatien  :D :D
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #7 u: Rujan 20, 2013, 21:57:25 poslijepodne »
Ovaj juwel 112 litara mislim da ti je ok za početak
ormarić,ili postolje je original po meni pre skupo ako ga kupuješu kompletu
ja baš danas dao raditi postolje pa nije baš ni jeftino
oko 750 kn će me koštati materijal + klopa i piće za majstora
Samo ti kreni bez straha sve bu Ok  :up:

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #8 u: Rujan 20, 2013, 21:59:24 poslijepodne »
A šta se tiče kamena izbor  je veliki samo ga tretiraj sa octom ak se pijeni onda je vapnenac i nije za akvarij
Uz savu ih ima mali milijon ,jarun ,rakitje itd...

Offline dissident

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 22, 2013, 11:09:24 prijepodne »
Hvala na savjetima! Izbor za akvarij je pao (Juwel Lido 120), kupiti ću ga slijedeći tjedan. Namjeravam odmah nabaviti i sve ostalo potrebno za start pa imam još par pitanja:

Koliko je potrebno hranjive podloge za akvarij od 120L? Ja sam mislio kupiti 3L JBL Aquabasic, jel to dosta? Isto tako namjeravam kupiti 10 kg šljunka, neke prirodne boje i manje granulacije.
Probati ću nabaviti i neko drvo i jedan do dva veća kamena (pogledati ću u Bauhausu). Ovo mi je više manje jasno i to ću riješiti vrlo brzo. Nabavka bilja mi je malo veći problem pa vas molim za savjet oko vrsta i gdje je najbolje to nabaviti. Želio bi akvarij sa puno različitog bilja, a odostraga bi filter probao sakriti sa nekom visokom brzorastućom nezahtjevnom biljkom (akvarij je visok 58cm). Za ostale biljke nisam siguran (sviđa mi se Anubias nana) Uvjet je da biljke ne budu previše zahtjevne, da ih ima nekoliko vrsta za svaki plan i da bude dosta svjetla sa ovom rasvjetom koja dolazi u kompletu (2x 24W), U prvi plan bi stavio ono grmoliko, nalik na mahovinu.

Zanima me da li se bilje može saditi i naknadno, odnosno nakon što krene cikliranje (u slučaju da neću moći sve odjednom nabaviti). Koliko dugo biljka smije stajati izvan vode, odnosno kako brzo je treba posaditi nakon kupnje?

Što se tiče ribica, kada za to dođe vrijeme namjeravam kupiti isto tako ne previše zahtjevne ribice koje je moguće lagano nabaviti. Svakako bi želi jato nekih manjih za sredinu akvarija (plamene tetre ili nešto slično), sviđaju mi se i guramiji (posebno plavi) pa sam mislio uzeti par i još nešto kompatibilno s tim. Nisam baš siguran za živorotke jer sam kod nekih rođaka sinoć vidio da se one množe nekontrolirano i mislim da će mi akvarij uskoro biti pretijesan. Također i nešto za dno (nekoliko Corydorasa). Gledao sam i crne udovice, ali ne znam da li su one kompatibilne u ovom predloženom sastavu. Nisam ni siguran koliki je broj ribica optimalan za akvarij ove veličine (uz puno biljaka).

Pozdrav svima i unaprijed zahvaljujem na odgovorima! :)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #10 u: Rujan 22, 2013, 12:27:25 poslijepodne »
Tri litre Aquabasis-a neće ti biti dosta ali 2x po 3 je sasvim u redu.Najprije sve pokupuj i donesi doma, pa ćemo o bilju tek tada razgovarati
Bilje možeš saditi kada god hoćeš.I tako ćeš uvijek nešto po akvariju prčkati i mijenjati.A za bilje se čujemo na P.P.

Offline dissident

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 30, 2013, 21:27:08 poslijepodne »
Akvarij postavljen i ciklira se 5 dana. Bilje posađeno (hvala Čiča!!) i za sada se dobro drži - raste i izbijaju novi listići. Dodajem i bakterije za start (JBL denitrol) prema uputama proizvođača.

Rasvjetu sam podesio tako da radi u komadu 12 sati, a 12 sati akvarij bez osvjetljenja. Primjećujem da su se biljke privikle na taj ritam jer se sat prije gašenja svjetla počinju skupljati i pripremati za noć. Čitam na forumu da neki drugačije podešavaju rasvjetu pa me zanima da li je ovo što  radim ispravno ili moram korigirati? Meni naoko sve izgleda ok, ali pošto ovo radim prvi put prihvaćam sve savjete.

Ovo vrijeme cikliranja koristim za proučavanje riba koje namjeravam nabaviti tako da stoji i dalje upit iz mog prethodnog posta. Sviđaju mi se skalari pa bi između ostalog možda nabavio jedan par (inače, imam visok akvarij pa bi im to vjerojatno odgovaralo).. Koliko su oni pogodni za početnički akvarij?

Hvala svima na savjetima do sada i hvala Čiči na prekrasnom bilju!

Offline ciko

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 30, 2013, 21:41:29 poslijepodne »
Svaka riba je dobra ako pravilno startas aq odnosno ako je dobro zacikliran tako da je izbor samo na tebi naravno uz napomenu da se aq ne natrpa, uzivaj i javljaj napredak  :up:

Offline Rybak

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 30, 2013, 21:45:32 poslijepodne »
mislim da ti je predugo upaljena rasvijeta, trebao bi podesiti na nekih 6-7 sati za pocetak

Offline ciko

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 30, 2013, 21:48:59 poslijepodne »
mislim da ti je predugo upaljena rasvijeta, trebao bi podesiti na nekih 6-7 sati za pocetak

Slažem se više od 6 h. u početku je previše !