Srpanj 19, 2025, 23:26:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izbor za 130l  (Posjeta: 4086 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline PeraCar55

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
Izbor za 130l
« u: Rujan 14, 2013, 19:29:51 poslijepodne »
Kao prvo pozdrav svima na forumu!
Sajt je fantastičan,ima jako puno korisnih stvari i stvarno je fantastično!  :)
Sada da pređemo na stvar,trenutno imam jedan mali akvarijum od 60l sa par Malawaca,ali za par meseci planiram da pravim nešto veće,65x40x50=130l,pa imam par pitanja:
1.Malawi ili Tanganjika,Malawi mi se sviđa zbog boja,a Tanganjika jer je izazov i jer ima fantastičan karakter.
2.Filtracija,trokomorni unutrašnji ili TOP filter?
Hvala unapred na odgovorima.  :)
Enjoying cichlids...

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Odg: Izbor za 130l
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2013, 00:15:02 prijepodne »
bok..takav projekt si i ja namjeravam napraviti.mozes li mi reći koliko i koje vrsta riba imaš u aq? koju podlogu i kamenje? i ako moze koja fotka na email?!

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #2 u: Rujan 15, 2013, 00:22:42 prijepodne »
Pozz i tebi i dobro dosao..

Ovako, vidim razmisljas o malawcima ili tanganyika ciklidima.. u tu litrazu koju namjeravas sloziti malawci odmah ispadaju, jer litraza je premala, em sto je duzina akvarija 65, to je malo.. minimalna duzina tanka jest 100cm (eventualno 90cm), jer ciklidi vole dosta prostora, tako da malawci po meni ispadaju, a sto se tice tange, tu mozes ipak ubaciti neke vrste koje nezahtjevaju vece akvarije, a za to ce ti se javiti oni iskusniji sa tangom.. ako imas mjesta i mogucnosti napraviti akvarij vecih dimenzija ja bih ti preporucio minimalno 200lit, gdje mozes razmisljati onda i o malawcima, tj o nekim vrstama, a ima ih dosta..

a za filtere, ja bih ti preporucio vanjski filter, nezauzima mjestu u akvariju, lako ga je cistiti, dosta bolje odrađuje posao i td.. sve u svemu puno bolja solucija nego unutarnji filteri..

Sretno!

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 15, 2013, 00:50:10 prijepodne »
zahvaljujem se na brzom odgovoru..zaboravio sam napisati da mi je trenutni aq dimenzija 81*36*50.jesam li i sada ograničen s vrstama ciklida?

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 15, 2013, 05:51:16 prijepodne »
Druže forser,molim te otvori svoju temu.
Enjoying cichlids...

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 15, 2013, 23:18:12 poslijepodne »
Ok.oprosti ako sam smetao..lp

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2013, 14:21:08 poslijepodne »
Nisam ništa loše mislio,nego da ne bude zabune prilikom odgovora,ko je kome šta rekao itd.
U svojoj temi ćeš imati mnogo više mogućnosti za raspravljanje...pozdrav! :)
Enjoying cichlids...

Offline forser

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2013, 18:34:35 poslijepodne »
 :)pozz

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 17, 2013, 14:13:50 poslijepodne »
Ajde dajte neke ideje :)
Enjoying cichlids...

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Rujan 17, 2013, 14:37:15 poslijepodne »
ja ti predlazem da stavis unutra neke Tanganjika školjkase ,calvuse,transcriptuse i leptosome

Offline mario12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2013, 16:29:39 poslijepodne »
Mislim da ti najbolje napraviti tangu...brdo školjki koji anubias i kolonija multića ,brevisa npr...filter bi trebao biti vanjski jer na unutarnjem gubiti ćeš i to malo mjesta...ima na netu jako lijepih akvarija samo sa školjkašima pronjuškaj malo  ;)
Prestanite pucat u mrtve konje...
Mob. 0993453385

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 17, 2013, 21:08:45 poslijepodne »
ja ti predlazem da stavis unutra neke Tanganjika školjkase ,calvuse,transcriptuse i leptosome

Ajde ljudi, stopirajte konjeve...koje bre laptosome u 130 l akvarij...ja se baš divim svakome ko je voljan pomoči drugome ciklidašu...ali nemojte preterivati... :)

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Rujan 17, 2013, 21:11:05 poslijepodne »
Školjkograd može bez problema ali ja leptosome nebi stavljao, to je jednostavno premalo prostora za njih.

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 18, 2013, 10:54:24 prijepodne »
doduse ja sam imo 4 leptosoma u 100l i nikakvih problema nije bilo mada bi trebo veci tank za njih

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 18, 2013, 11:46:14 prijepodne »
i Bojko nemoras se odmah ljutit mogo si to i ljepse rec

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 19, 2013, 12:58:57 poslijepodne »
Pa da,Tanganjiku bih pravio jedino s par leptosoma,da rasplivaju akvarijum...:)
Enjoying cichlids...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 20, 2013, 17:06:17 poslijepodne »
i Bojko nemoras se odmah ljutit mogo si to i ljepse rec

Pa da krenemo redom : ne ljutim se, volim da sam lijep.Ipak naša poslovica kaže: ljutna šteti ljepoti, bolje da sam lijep.

Ali stvarno dugogodišnjem bavljenjem sa ciklidima, te sa jako punim angažmanom oko podizanja ciklidstike, te širjenja tih, zaista, divnih riba, neke me stvari "ponerviraju". uvijek sam mislio, da smo oko ciklidstike na tom sajtu i na drugim sajtovima što su nikli, dorekli takoreči sve..mada vidim, da sam pogrešno shvatio. Nakon 10 godina postojanja tog sajta, nadju se neki "stručnjaki" koji, sve znadu, te svoje "krivo" znanje šire dalje. E to me boli...jer to nije ciklidistika.

I da napišem još jednom i poslednjom : Cyprichromis leptosoma NISU CIKLIDI ZA 130 L.AKVARIJ ( da napisao sam velikim slovima, da me i gluvi mogu  čuti) .C.leptosoma su jatni ciklidi, koji žive u grupi..i akvarij minimalno 400 l adekvatan je za njih.Ti ciklidi trebaju puno prostora za plivanje, ipak to su vrsni plivači, a zadržavaju se u središnjem delu akvarija, gdje jim taj mesto dodje kao otvoreni dio.I na samom jezeru oni se zadržavaju u središnoj zoni.
Naravno i Ad Konings u svojoj knjizi "Back to nature" Tanganyika cichlids savetuje isto

Eto toliko

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #17 u: Rujan 21, 2013, 00:02:53 prijepodne »
Ja bi se također slozio sa Bojkom, uvijek sam isao na to da dam ribama, tj ciklidima sto vise mjesta, po mogucnosti nisam mogao ici vise od 200lit, ali to je neka granica za neke vrste ciklida koja od te litraze nebi trebala ici ispod.. po meni, sve vrste ciklida a i riba naravno ce se osjecati dobro u sto vecem okruzju i naravno vecoj litrazi.. ali jednom su mi Leptosome bile zapele za oko i malo sam ih proucavao i negdje sam na dobrom sajtu procitao da je minimalna velicina akvarija za njih 200lit, da ispod toga nebi trebalo pokusavati, jer kako Bojko kaze jatne su ribe.. i naravno njih treba drzati na vise komada, a sto ih je vise, zahtjevaju i vise plivanja, tj velicinu akvarija.. Ali litraza od 200lit jest po pravilu za manje ribe, znaci mlade ribe.. Uglavnom, danas svatko radi po svome i to se dobro vidi. Svi imaju nekakvog iskustva i pisu sve i svasta, nekazem da svi grijese.. Ako netko za nesto zapne, nevjerujem da ce poslusati nekoga tko zeli ribama dobar dom i tko je sa iskustvom, nego ce prije otici onim putem koji je zamislio.. To pisem opcenito, nisam vise u ciklidima, ali nakon morske su mi najdrazi, tako da jos uvijek znam ponesto i o njima.. :)

Bojko negovori nista lose.. Kao pocetnik sa ciklidima, također sam se raspitivao sto i kako, gdje koju ribu staviti, u koliko litara i td.. isto sam krenuo sa nigricima u 120lit, dok nakon nekog vremena nisam shvatio da sam pogrijesio jer akvarij za njih je premali, ali to dode s vremenom.. najbolje je izabrat neki biotop koji nije toliko zahtjevan i koji moze u manju litrazu, jer koje god ciklide da izaberes neces pogrijesiti, svi su na svoj nacin zanimljivi i nece ti s njima biti dosadno.. nakon nekog vremena mozda uleti i veca liraza, pa kombiniras..  ;)

edit: na linku ispod imas o njima sve, znaci procitaj dobro sve pa budes i sam shvatio da vole dosta mjesta za plivanje..

http://www.ciklidi.com/ciklidi/cyprichromis/ciklidi_cyprichromis.shtml
« Zadnja izmjena: Rujan 21, 2013, 00:12:58 prijepodne od alen_zgb »

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #18 u: Rujan 21, 2013, 05:08:48 prijepodne »
kakve crne litre,sta stalno pisete treba im minimalno 200litara,bla,bla,bla,alooo njima treba duzine i sirine akvarijuma da plivaju i da prave teritoriju,lako se litraza napravi podizanjem visine koja im nista ne znaci

jel isto imati akvarijum 120x60x60 znjaci preko 400 l ili 160x50x50 400l  oba su slicne zapremine ali gledajte dimenzije

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 21, 2013, 07:24:37 prijepodne »
Moja površina dna bi bila 65x40...
Enjoying cichlids...

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 21, 2013, 08:59:08 prijepodne »
Moja površina dna bi bila 65x40...
to je pre malo

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 21, 2013, 09:15:21 prijepodne »
kakve crne litre,sta stalno pisete treba im minimalno 200litara,bla,bla,bla,alooo njima treba duzine i sirine akvarijuma da plivaju i da prave teritoriju,lako se litraza napravi podizanjem visine koja im nista ne znaci

jel isto imati akvarijum 120x60x60 znjaci preko 400 l ili 160x50x50 400l  oba su slicne zapremine ali gledajte dimenzije
Pa tu si u pravu...pre svega su vbitne mere akvarija.Medjutim porodica ciklida jako je velika, pa imaju i po pitanju akvarija ciklidi neke svoje zahtjeve.Dok neki traže dužinu, nekima odgovoara visinaakvarija, dok je trečima svejedno. uvijek kad se akvarista odluči, da če se početi baviti ciklidima obavezno bih mu predložio, da se pre toga detaljno podučava u vezi odabranih ciklida.Ipak ciklidistika je divan hobi a primarni cilj je u tome, da uživaju i akvarita, kao i ciklidi, da nema toga...sve je džabe....
ma pošto sam o tome pisao...eto ideje za mali akvarija...u stilu hoču afrikance :http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/biotopi/145-mali-mi-je-akvarij-a-hou-afrikance

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 26, 2013, 21:54:42 poslijepodne »
E da vidim.
Da li bi mogli unutra da idu Neolamprologus brichardi+neki Julidochromisi,Neolamprologusi,Altolamprologusi ili čak neki školjkaši?
Enjoying cichlids...

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #23 u: Rujan 27, 2013, 07:06:33 prijepodne »
Brichardi nije za društvene akvarije, a nisam siguran koliki im treba minimalni akvarij ako su sami. U tu litražu može školjkograd i EVENTUALNO 1 par Julidochromisa i amen!

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 27, 2013, 21:48:37 poslijepodne »
Džaba sto ja kažem da NE želim samo skoljkase...
Enjoying cichlids...