Kolovoz 24, 2025, 21:08:19 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: mrijest naših diskusa  (Posjeta: 6692 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Suzana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
mrijest naših diskusa
« Odgovori #25 u: Ožujak 23, 2006, 22:07:00 poslijepodne »

Citat: Miki_BL
eh, da, jedno pitanje.

Jel dovoljna debljina stakla 6 mm za mrijesni akvarijum za diskuse dimenzija 50 x 50 x 50 ili treba 8 mm?

mi imamo 6 mm i za sada dobro drži...pa mislim da je to dovoljno...čuj ja ti baš ni u ovome nisam baš naj,naj...ali recimo što se tiče bolesti diskusa i njihovog držanja,tu bi ti možda i mogla pomoći    

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #26 u: Ožujak 23, 2006, 22:59:00 poslijepodne »
  Hvala.

Nisam ja nikada držao diskuse  ali to mi je oduvijek bio san i samo njih da držim, a pošto sada nemam nikakvih riba u planu mi je da napravim akvarijum dimenzija 180 x 50 x 60 i samo diskuse da držim u njemu   .
Reci mi, jeli puno 20 diskusa, naravno odraslih, za takav akvarijum? To je 540 litara. Mada mi je i to maleno ali nema ovdje stakla debljeg od 10 mm. Možda 12 mm da nadjem ali je cijena upitna i koliko bi trebalo da stigne.
Znam ja o diskusima svasta ali tako iz nekih pisanih iskustava od drugih ljudi. Znači knjige i to.
Reci mi, oko vode, kakva je voda u kojoj su vasi diskusi?
Tvrdoća, kiselost i ostalo. Znam da im za mrijest treba izuzetno mekana voda i blago kisela. Ali me interesuje u zajedničkom akvarijumu kod vas kakva je voda u odnosu na onu u mrijesnom akvarijumu ili je voda ista?

Offline Suzana

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #27 u: Ožujak 23, 2006, 23:12:00 poslijepodne »
evo po redu:
20odraslih diskusa je puno previše za akvarij od 540 l...10-12 komada je plafon...ako si čitao knjige onda znaš da je diskusu potrebno 50 l vode...odraslom

voda nam nije ista u oba akvarija
u zajedničkom je tvrdoća 4,ph je 7.5,nitrate pazimo da ne pređu 10 mg/l,nitrita nema,a naravno ni amonijaka....ovdje miješamo vodu 70% destilirana,točnije iz revers osmoze i 30% iz pipe...

u mrijesnom akvariju nije ista voda kao u zajedničkom....tvrdoća je između 0-1...znači čista revers osmoza...ph je 6....nitrate još nismo mjerili,jer je akvarij prazan...ciklira već dobrih mjesec dana,a možda i više,ali mislim da nitrata ne bi smjelo ni biti,budući da nema riba...nitriti su 0 i amonijak je 0.
eto,to je to....pozdrav

Offline Suzana

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #28 u: Ožujak 23, 2006, 23:16:00 poslijepodne »
ova tema se razvila u nešto jako dobro....i bilo bi dobro da se uključe svi oni koji žele mrijestiti diskuse ili su ih već mrijestili,pa da se podijele neka iskustva...puno glava,puno više zna

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #29 u: Ožujak 23, 2006, 23:25:00 poslijepodne »
Hvala puno.

Jos nesto.
Možda sam naporan ali ko pita ne skita   .
Nikada nisam radi omeksavanje vode a nisam ni mjerio tvrdocu vode a ni nitrate. Samo kiselost sam mjerio. Nisam mjerio nista od navedenog jer nisam imao problema sa ribama osim standardnih bolesti koje sam donio na kupljenim ribama i uglavnom kožne bolesti koje sam relativno uspješno lijecio s obzirom da kod nas tada i nije bilo nekih kvalitetnih lijekova.

Znači, revers osmoza, čime i kako se postiže? Imaju neki uređaji predpostavljam za to.
Nitrati? Amonijak?
Ako se pojave kako sniziti nivo toga?
Što se tiče destilovane vode, mislim ove sto se kupuje za vozila na pumpama, jel ona odgovara za tu namjenu?

Hvala na strpljenju, pravi ste     .

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #30 u: Ožujak 23, 2006, 23:31:00 poslijepodne »

Citat: Medonje
ova tema se razvila u nešto jako dobro....i bilo bi dobro da se uključe svi oni koji žele mrijestiti diskuse ili su ih već mrijestili,pa da se podijele neka iskustva...puno glava,puno više zna

E, tu se slažem   .
Ja za diskusima patim već i ha haj godina. Ima više od 10 godina da sam za njih zainteresovan. Sa akvaristikom sam se počeo baviti sa mojih 7 godina i prestao sa 20 (prije 6 godina nažalost     ) ali uglavnom zbog staraca da mi prestanu zvocati. Ali od sada samo diskusi i ništa drugo me ne zanima.

Da, znam da je po jednom diskusu (odraslom) od 40 do 50 litara vode ali vidim da ih ljudi drže i po 10 u akvarijumu od neki 150 do 200 litara pa sam smatrao da se ni kod mene u akvarijumu od 540 litara njih 20-ak ne bi "gurali"    i da bi im bilo komotno.

Offline Suzana

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #31 u: Ožujak 23, 2006, 23:45:00 poslijepodne »
da....revers osmoza je voda iz aparata koji se priključuje na pipu i na jednu stranu izbacuje vodu koja ne valja,a na drugu onu bez klora....čuj ne znam...baš se ne razumijem u to,pa sam ti to onako zdravo seljački pokušala objasniti inače cijena mu je 99 € u Austriji,a destiliranu koja se koristi za aute ili za pegle....itd. isto valja,ali je dugoročno jako skupa investicija,s obzirom da diskusima trebaš barem jednom tjedno mijenjati 1/3 vode...tako da se to baš ne isplati

Nitrati su vrlo opasni za diskuse,pa i za druge ribe....a  oni se pojavljuju kao posljedica organskog materijala životinjskog i biljnog porijekla...znači sva hrana koja nije pojedena ostaje u akvariju i trune,a isto tako i biljke odbacuju listove koji trunu u vodi...i stoga dolazi do zagađenja vode i u njoj se stvaraju nitrati....sprečavanje...točnije ublaživanje ovog stanja se radi češćim izmjenama vode ,a kod biljnih akvarija i usisavanjem dna,tako da se izvuče,što je više moguće smeća i nepojedene hrane....
...amonijak je bezbojan plin,bez mirisa i okusa,nešto lakši od zraka,slabo topljiv u vodi..vezan dolazi u prirodi u obliku nitrata i nitrita....znači,ako nitrati nisu visoki,ne bi trebalo biti ni amonijaka...nadam se da sam to dobro objasnila
zaključak: česta izmjena vode vrlo je važna ribama kao što su diskusi,i izmjenom vode sprečavaš bilo kakva s*anja....eto to je onako opet "zdravo seljački"  

Offline Suzana

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #32 u: Ožujak 23, 2006, 23:53:00 poslijepodne »

Citat: Miki_BL

Citat: Medonje

E, tu se slažem   .
Ja za diskusima patim već i ha haj godina. Ima više od 10 godina da sam za njih zainteresovan. Sa akvaristikom sam se počeo baviti sa mojih 7 godina i prestao sa 20 (prije 6 godina nažalost     ) ali uglavnom zbog staraca da mi prestanu zvocati. Ali od sada samo diskusi i ništa drugo me ne zanima.

Da, znam da je po jednom diskusu (odraslom) od 40 do 50 litara vode ali vidim da ih ljudi drže i po 10 u akvarijumu od neki 150 do 200 litara pa sam smatrao da se ni kod mene u akvarijumu od 540 litara njih 20-ak ne bi "gurali"    i da bi im bilo komotno.

diskusi su stvarno posebne ribe...od svojih boja...izgleda...do toga kako ih se lako može pripitomiti,da ti na kraju jedu iz ruke i dozvoljavaju da ih maziš,kao što je to kod nas
a čuj...šta se tiče držanja i koliko komada....ma ljudi svašta drže i u akvarijima i u stanovima i kućama...tako da mislim da na to ne trebaš obraćati baš preveliku pažnju,već sam odrediti neki broj riba koji bi stvarno bio dovoljan za tu litražu....kada su mali,to nije nikakav problem,dapače,bolje je kada ih ima više...imaju veću sigurnost,pa oni na kraju i jesu jatne ribe....ali kada narastu na svojih 15-20 cm,vjeruj mi da će im postati tijesno....ali to je sve opet tvoja volja....manje riba-manje s*anja koja sam ti već prethodno nabrojala

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #33 u: Ožujak 24, 2006, 00:22:00 prijepodne »
da da da.

Svega toga sam ja svjestan i svjestan sam toga da je diskus ciklid, heh, sto znači kad poraste borba za teritoriju. J*bi ga, šteta. A fino ih je vidjeti u velikom broju   .

Što se tiče revers osmoze, jel preporučujes nekog određenog proizvođača ili nije bitno?

A, čuj, 100 evrića je puno u svakom slučaju ali opet sa druge strane ko se upušta u diskuse.........treba biti svjestan da je to skup sport   .

Da me pogrešno ne shvatiš, sport, to se tako kaže ali ja to ne smatram sportom već hobijem i ja ribice obožavam i to mi je najveća ljubav   .

Zavoli čovjek sve to a ja sam imao nekoliko jako dragih skalara i jednom prilikom sam došao iz škole a 2 uginula. A joj majko jesam se isplakao za njima. Neviđeno. I stari mi rekao: " Ti si lud sto plačes za ribama.".

Ja sam ti rak u horoskopu. Ako se u to razumijes onda ti je sve jasno.
U horoskopu RAK=EMOTIVAC   . Užasno.

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #34 u: Ožujak 24, 2006, 10:25:00 prijepodne »
Medonje, još nešto da pitam.

Što se tiče uređaja za reverzvu osmozu, da li se tu mijenja neki filter i koliko često?
Koliko vode može da se prečisti kroz njega prije zamjene?
Našao sam na netu taj uređaj i kako radi i vidim da je to samo mehanički filter koji uklanja iz vode sve moguće čestice i jedinjenja   . Pa pošto je to samo filter sa jako sitnim sitom predpostavljam da ima neki određeni vijek trajanja.

Koliko dogu već vi koristite taj svoj i kolika mu je propusna moć dnevno?
U Srbiji sam našao neku firmu koja to proizvodi i propusna moć im je oko 80 litara dnevno ali koštaju 300 eura .

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
mrijest naših diskusa
« Odgovori #35 u: Ožujak 24, 2006, 22:25:00 poslijepodne »

Ima jedan gospodin u Hrvatskoj firmu koja prodaje uredjaje za demineraliziranje vode, izmedju ostalog i americki proizvod za RO. Uredjaj kosta 930 kn. Ima 2 sedimentna uloska koji kostaju po 40 kn i jedan ulozak sa akt. ugljenom koji kosta 50 kn. Te uloske mijenjas 1 godisnje, a ulozak za RO ti traje oko 5 godina i kosta nekih 500 kn. Parametri vode nakon prolaska kroz RO su ti GH i KH blizu 0, a pH je oko 6. Ako si zainteresiran mogu te spojiti s njim, posalje ti uredjaj busom i dobivas garanciju. Ja kupio prije par mjeseci...

Ja sam svoje 1. diskuse nabavio ovaj mjesec, a akvaristikom se bavim vec 15 godina(pozdrav medonjama)

Offline Suzana

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #36 u: Ožujak 24, 2006, 22:35:00 poslijepodne »
ja se baš ne razumijem u r/o aparate kao što sam već i navela,tako da ti tu baš puno ne mogu pomoći,jedino ti mogu reći da je proizvođač aparata koji mi imamo AQUILI i imaš njihovu stranicu  klikni

naš aparat dnevno mislim da može bez problema napraviti 70 l vode,možda i više,to je onak od oka  Edited by: Medonje

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #37 u: Ožujak 24, 2006, 23:17:00 poslijepodne »
Karlo, rekao si mi koliko šta košta ali reci mi još nešto.
Kažes da uređaj košta 930 kn i zanima me jeli to cijena kad kupujem u startu zajedno sa tim ulošcima ili se ulošci kupuju posebno i u samom startu?
Znači, sad kad bih uzimao taj R/O uređaj jel me izađe 930 kn ili je to 930+40+40+50+500 kn?
Ili je to sad u startu 930 kn a nakon godinu dana još 40+40+50 i tako svakih godinu dana i svakih 5 godina još 500 kn?

P.S.
Malo sam ga zakomplikovao ali sta ću, volim da pitam. Tako mi je najjasnije jer sam bio u situacijama gdje mi kažu to ti je toliko i onda se nakalemi još malo pa još malo i izađe samo tako novaca .

Offline Karlo

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #38 u: Ožujak 24, 2006, 23:56:00 poslijepodne »
930 kn kompletan uredjaj, a nakon godinu dana 130 kn za izmjenu 2 sedimentna i 1 sa akt. ugljenom. ja sam odmah kupio ta 3 rezervna.

Offline Miki_BL

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #39 u: Ožujak 25, 2006, 00:06:00 prijepodne »
Zahvaljujem se puno.

A kako da dodjem do tog covjeka?
I reci mi koja je to firma sto pravi te R/O uređaje koji ti imas?
Imam kolegu koji treba iz Amerike da dođe uskoro pe možda to nadje tamo dosta jeftinije.

Offline Karlo

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #40 u: Ožujak 25, 2006, 21:17:00 poslijepodne »
Podatke imas na pp, i zaboraviosam ti reci da proizvodi nekih 150 l na dan

Offline okram00

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #41 u: Ožujak 26, 2006, 13:03:00 poslijepodne »
. da se malo nadovežem....koliko je stvarno stresno za diskuse kada ih
iz oglednog akvarija cca.. (ph-7.5 a i više, gh-10, kh 9,)prebacimo u
akvari gdje je cca. ph 6, gh-0,kh-0?
Rijeka/Hrvatska

http://okram00.my-album.us/ -pogledaj i uživaj

Offline Suzana

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #42 u: Ožujak 26, 2006, 14:14:00 poslijepodne »

Citat: okram00
. da se malo nadovežem....koliko je stvarno stresno za diskuse kada ih
iz oglednog akvarija cca.. (ph-7.5 a i više, gh-10, kh 9,)prebacimo u
akvari gdje je cca. ph 6, gh-0,kh-0?

sigurno...jako stresno ali zbog toga mi imamo parametre vode u velikom akvariju vrlo slične onima u mrijesnom...tvrdoća im je 3 ,a ph 6,tako da premještanjem ne doživljavaju preveliki šok....bilo bi dobro da oni ljudi koji su spremni mrijestiti ih kupe OBAVEZNO r/o aparat,tako da im i u zajedničkom akvariju mogu osigurati slične uvjete kao u mrijesnom,a isto tako mekšom vodom i nižim ph prije će ribe navesti na mrijest,a bez dodavanja bilo kakve "viagre"  

Offline Dzemal_Sa

• Punopravni član
  • **
mrijest naših diskusa
« Odgovori #43 u: Ožujak 30, 2006, 08:47:00 prijepodne »

Tema je odlicna, i malo je reci... interesuje me ovaj RO uredjaj i rado bih ga kupio. Isto tako volio bih kupiti nekih 4-5 kom diskusa u sljedecim varijacijama npr. snake skin, pigeon blod, red marlboro ili nesto slicno tome dakle ljepse primjerke... naravno bitno je stanje riba da su u dobrom i zdravom stanju, cijena naravno... i ako mi neko ponudi da mi posalje i slike... vec sam pregovarao sa nekima ovdje na forumu ali da se oni ne naljute ja tad nisam bas i bio spreman za to ali sad je druga prica...

Pozdrav,
 [email protected]@hotmail.com

Nisam zgodan ali sam zato pravo nezgodan

Offline perovski

• Punopravni član
mrijest naših diskusa
« Odgovori #44 u: Ožujak 30, 2006, 09:14:00 prijepodne »
i mene zanima RO uređaj, možda više za kuću, nego za akvarij...

...slavonac sam...