Srpanj 23, 2025, 11:48:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Staro lišće trune  (Posjeta: 1095 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Staro lišće trune
« u: Rujan 05, 2013, 20:52:05 poslijepodne »
Imam problem sa biljakama. Staro lišće mi trune, a ne znam zbog čega. Na slici možete vidjeti o čemu pričam.
Gnojim po PPS metodi (dnevno dajem 1 ml makro ujutro i 0,5 ml ProFito navečer) i dodajem DIY CO2 (limunska + soda).
Jel ima netko ideju u čemu bi mogao biti problem?

EDIT: Zaboravio sam napisati vrste riba i filtraciju. Akvarij je 54 litre, a unutra imam 5 microrasbora galaxy, 4 rhodostomusa i 6 corya. Za filtraciju se brine Haqos EXPRO 1200 (sa smanjenim protokom, naravno).

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Odg: Staro lišće trune
« Odgovori #1 u: Rujan 05, 2013, 20:59:18 poslijepodne »
možda slabo svijetlo  -?

Offline sasha

• Punopravni član
Odg:
« Odgovori #2 u: Rujan 05, 2013, 21:03:32 poslijepodne »
Ako je to razlog, onda ce se bilje morati jos malo strpiti. Imam drugi poklopac i sve potrebno za rasvjetu samo mi fali vremena da to sve spojim.
Za sad je 15 W T8 lampa, a kad zavrsim biti ce 24 W T5 lampa (10000 K) kojoj cu kasnije vjerojatno dodati jos jednu.

Poslano sa mog GT-I9100 koristeći Tapatalk 4

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2013, 21:39:08 poslijepodne »
Definitivno ti je svijetlo slabo.Sa limunom nemaš problema, odsjeci do zdravog i opet ga pikni u podlogu.Pazi samo da ima tri,četiri
lista i on će ti dalje rasti ,a iz stabalca će ti potjetati novi izdanci.Stabalce ostavi jedno 7-8 cm.

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2013, 22:47:38 poslijepodne »
OK, hvala Jakove i Čiča na savjetu. Neka se onda bilje strpi još par dana...
Mislio sam da možda griješim u režimu gnojenja pa da nečega fali. Ali točno sam po PPS Pro metodi izračunao koliko makro, a koliko mikro gnojiva bi trebao stavljati prema količini vode.

Offline zeljkoosijek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2013, 05:44:26 prijepodne »
Imam i ja sličan problem, ali sa ludwigiom repens koja otkako je akvarij pušten u pogon prije 4 mj. konstantno odbacuje donje listove, tj. trunu i otpadaju, a na sagitariji mi se stalno pomalo crne listovi.
Akvarij je 42 lit, rasvjeta 2x15W 6700K, gnojenje po pps, mikro profito svaki dan 0,5ml, diy co2 i sad sam još počeo zadnjih par dana dodavati easy carbo dnevno 1,5ml.
A recimo unutra je još valisnerija i ona prekrasno izgleda, što je fascinantno bilje raste ali non stop ta neka crna alga jede sagitariju i ludwigiju ali samo na donjim listovima. Da napomenem DC je stalno u zelenom.
Sa izmjenom vode sam svašta već probao tjedno 20%, pa svaka 2 tjedna 20% i ništa se ne mjenja...
Čitao sam da bi mogao biti uzrok manjak fosfata, ali opet ako svaki dan dodajem makro mislim da to baš i ne pije vodu...
Ako netko zna što bi to moglo biti molim pomoć...
« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2013, 05:48:36 prijepodne od zeljkoosijek »

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Staro lišće trune
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2013, 07:40:16 prijepodne »
E da. Ista prica kod mene na stargrassu. I ja sam gnojila po pps-u a stargrass svaki dan sve crniji. Procitala sam sto i ti, da mu fali fosfata te sam pojacala pps na duplu dozu i stargras je krenuo ko blesav. Zatim se pojavila zelena tockasta... Znaci previse nitrata. I doista, tester pokazuje 50. Puno previse. Nakon promjene 40% vode jos uvijek malo ispod 50. Uglavnom, nakon puno citanja (opet) nasla sam kako su nitrati i fosfati uzrocno posljedicno povezani. Znaci imam previse nitrata a imam premalo fosfata i onda to bilje ne moze potrositi. Zato sam sada prestala sa pps-om, dodajem samo Profito i dodatno samo fosfate (co2 je oko 25 ppm). Tako je vec tjedan dana.  Nitrati su pali na ispod 20 a bilje izgleda zadovoljno. Dodavati cu ubuduce neko vrijeme fosfate i kalij (kojeg ne mozes predozirati) dok ne nestane zelena tockasta i dok ne postignem balans. Uz to ce naravno ici i profito.

To je moje iskustvo i moji zaključci pa ih evo dijelim s tobom. ;)

Offline zeljkoosijek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Rujan 06, 2013, 08:56:54 prijepodne »
ma sve ok, samo nemam problem sa zelenom točkastom, da je bar to onda bi to lako riješio.
Kod mene ti je onak pojedini listovi skoro skroz crno na sagitariji, a na ludwigiji donji listovi ko da ih je neko spržio fenom.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2013, 21:50:22 poslijepodne »
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=37530.0

pogledaj tu malo, možda nađeš rješenje problema ... sretno
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.