Lipanj 20, 2025, 22:19:58 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: kornjaca-puzevi  (Posjeta: 3188 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Graf Kiky

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
kornjaca-puzevi
« u: Rujan 04, 2013, 17:12:23 poslijepodne »
zanima me mogu li svojoj kornjaci davat one male smede puzeve iz akvarija sto se nenormalno kote za hranu? mislio sam ih staviti kod kornjace da vidim oce li jest al prvo da znam dali se to smije ili ne

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: kornjaca-puzevi
« Odgovori #1 u: Rujan 04, 2013, 18:46:58 poslijepodne »
Da, mozes joj slobodno davati te puzice kao hranu. Ako nece kuziti da su za jesti mozes i zgnjeciti kojega i dati joj pomocu plasticne pincete ravno u usta. O kojoj vrsti kornjace se radi?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Graf Kiky

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 04, 2013, 22:02:51 poslijepodne »
oke super =)
barbours map turtle

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Rujan 05, 2013, 17:52:20 poslijepodne »
Graptemys bas nije mala kornjaca, ako su ti puzici skroz sitni mozda joj nece biti interesantni.

Da li si bas iz inozemstva nabavljao Graptemys barbouri ili si kupio Graptemysa kod nas u pet shopu pa zakljucio da je barbouri?

Jer Graptemys barbouri je ugrozena vrsta koja se nikada nije prodavala masovno po pet shopovima. Moguce da je koji primjerak zalutao uz Graptemys pseudogeographica kohnii, Graptemys pseudogeographica pseudogeographica i Graptemys ouachitensis ouachitensis koje su se kod nas prodavale, zato je danas i zabranjen masovan izvoz svih Graptemysa iz SAD-a. Ali vece su sanse da imas jednu od navedene tri ako si kupovao kod nas u pet shopu.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Graf Kiky

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 05, 2013, 21:03:47 poslijepodne »
ja sam ju kupio 2007 kod nas u križevcima u pet shopu...sam sam zakljucio da je ta vrsta...mogu stavit tu koju sliku ako oces

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 05, 2013, 21:29:35 poslijepodne »
ja sam ju kupio 2007 kod nas u križevcima u pet shopu...sam sam zakljucio da je ta vrsta...mogu stavit tu koju sliku ako oces

Da,stavi slike...Slikaj kornjacinu glavu iz profila,a u međuvremenu baci oko na sliku ispod.
Evo i jednog linka di se mogu vidjeti slike i opis od Graptemys barbouri:http://www.graptemys.com/gbarbouri.htm

Offline Graf Kiky

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2013, 16:52:49 poslijepodne »
ja bih rekao da je definitivnop ova kohnii

evo par slika pa vidi...inace nisam uspio bas nac puno o ovoj kornjaci

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #7 u: Rujan 07, 2013, 04:33:41 prijepodne »
To je ipak Graptemys pseudogeographica kohnii, ovaj "rog" na oklopu zbog cega si vjerojatno pomislio da bi se moglo raditi o barbouri zna biti izrazen i kod podvrste kohnii. Po nadutosti plocica na oklopu mi se cini da dajes kornjaci previse mesa/proteina sto je svakako pridonijelo da taj "rog" na oklopu bude izrazeniji. Koliko cesto sada hranis kornjacu i sa cime sve?
Kornjaca također ima problema sa ljustenjem, izgleda da vec godinama nisu otpadale stare plocice. Uzrok tome moze biti pre niska temperatura suncalista. Graptemys preferira malo visu temperaturu na kopnu, oko 40 stupnjeva. Da li imas UVA-UVB rasvjetu?
Problemima s ljustenjem također moze pridonijeti jako tvrda voda, npr. ako je akvarij mali pa znatna kolicina ispari u kratkom roku, ili cesce nadolijevas vodu u akvarij nego sto je mijenjas.

Ako ti engleski nije problem ovdje imas najdetaljnije opisanu brigu o ovoj podvrsti: LINK
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Graf Kiky

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 07, 2013, 10:11:15 prijepodne »
e puno ti hvala..
evo kornjaca se upravo ljusti a sunca se na obicnoj zarulji (osram 60w)
hraniim ju sa friskies gammarus racicima svako jutro nekada dobije i navecer
vodu uglavnom nadolijevam posto brzo ispari

i hvala na linku

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2013, 00:41:29 prijepodne »
Ako kornjacu samo hranis racicima i nemas UVA-UVB rasvjetu oklop ovako izgleda jer kornjaca ima rahitis. Ne mozes kornjacu hraniti iskljucivo racicima jer su oni samo masna poslastica koja sadrzi vrlo malo hranjivih tvari. To je ekvivalentno tome da covjeka hranis cipsem cijeli zivot i ocekujes normalan razvoj. Prehrana za tvoju kornjacu bi trebala sliciti ovom popisu, samo izbaci dio s biljnom hranom Prehrana vodenih kornjaca (popis)
Dakle, ziva hrana, meso i riba su glavna hrana za tvoju kornjacu. Umjesto racica bi kornjaci trebao davati Tetra ReptoMin granule, one sadrze kalcij i vitamin D3.

Sto se tice UVA-UVB rasvjete ona je vazna za metabolizam kalcija. Kornjaca suncanjem ispod UVB zraka proizvodi vitamin D3 koji omogucuje upijanje kalcija unesenog putem hrane u kosti. Detaljnije o rasvjeti i ostalim osnovama o smjestaju imas ovdje Smjestaj za vodene kornjace

Potrudi se kornjaci poboljsati uvjete drzanja, jer ako je nastavis ovako lose hraniti nece ti jos dugo zivjeti.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Graf Kiky

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2013, 11:35:53 prijepodne »
oke hvala ti puno...