Srpanj 27, 2025, 22:56:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čistači ugibaju  (Posjeta: 10319 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Čistači ugibaju
« Odgovori #25 u: Kolovoz 30, 2013, 10:10:25 prijepodne »
zar nije to malo prečesta izmjena vode ?!?

kako misliš prečesta? pa svaka preporuka je da se mijenja trećina vode jednom tjedno!

veliki broj riba naseljen u neciklirani akvarij i eto uginuća.

ako je prošlo 2 i pol mjeseca od startanja onda je akvarij zacikliran i uz redovne izmjene vode i čišćenje filter materijala nebi trebalo biti više problema.

o kru' ti masni, opet sam izrod u svijetu akvaristike...  :-X

najčešće što sam mijenjao vodu u svom akvariju je jednom mjesečno, a menalo puta to završi i jednom u dva mjeseca... i bez uginuća ribica... ;)  ... a i kozice se sasvim uspješno razmnožavaju, pa je valjda voda OK, osim što je kristalno prozirna

i sad sam nabavio jedan duplo veći akvarij samo zato jer u ovom imam previše ribica ...

po meni je izmjena vode jednom tjedno previše i mislim da bi napravio više štete nego koristi kad bi to radio jednom tjedno ...
to je optimalna izmjena vode, sad +/-, kad se ustabili cijeli sistem pošteno onda se izmjena vode može raditi po nekakvom osobnom nahođenju,ja jednom nisam 2.5 mj promjenio i nema problema, ali na akvariju se vidi razlika i to očita kada radiš redovne izmjene i kada ne.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #26 u: Kolovoz 30, 2013, 10:15:40 prijepodne »
Tvoj akvarij je dobro usklađen i stabilan i ne vidim razlog da češće mijenjaš vodu.Uzmi u obzir i tvoje iskustvo.

Offline Midnight

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #27 u: Kolovoz 30, 2013, 10:38:36 prijepodne »

Sljunak nema veze s time. Ako je i bojani, nema s time veze. Imao sam u par navrata bojani crni sljunak i puno zahtjevnije organizme od tvojih, pa je sve bilo ok.
Koridorasi i ancistrusi ti prvi stradaju jer se nitrati zadrzavaju nisko u akvariju, a tamo se zadrzavaju. Vjerujem da ti u akvariju nisu idealni parametri jer su ribe ubacene prije nego su podlogu i filter uspjele nastaniti bakterije.  Jos k tome usisavas podlogu pa dodatno dignes nitrate u akvariju, sto je pogubno za ribe koje se nisko zadrzavaju. Usisavanje podloge je, naravno, preporuka, ali osim toga moras imati dobru cirkulaciju tako da puno smeca i ne ostane u podlozi.

Koji filter imas? Pise vanjski 300 l/h? kakav je to filter, model i marka? Pises da filter cistis u akvarijskoj vodi. Ocito nije neki kanister filter ako si ga vec morala cistiti, a tek je startan akvarij?

Imas puno riba, a filtracija nije dovoljna Vjerojatno je i premalo cirkulacije u akvariju, pa je i to jedan od uzroka visokih nitrata.
Izmjene vode i moras raditi tjedne i to nekih 15-ak litara na tu kolicinu vode. Obavezno neka voda odstoji 24 sata u kanti prije nego ide u akvarij.
[/quote]

filter je dolphin h-300... stim da sam napravila neke izmjene, na usis sam stavila spuzvu, a unutra zamijenila sa keramikom
cistila sam spuzvu u akvarijskoj vodi i to ne previse cisto da ne skinem sve bakterije
tjedno sam i mjenjala nekih 16-tak litara i voda je stajala 24 sata

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #28 u: Kolovoz 30, 2013, 10:42:12 prijepodne »
Dobro, ali koliko puta si u 2 mjeseca čistila filter?
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Midnight

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #29 u: Kolovoz 30, 2013, 10:44:28 prijepodne »
Dobro, ali koliko puta si u 2 mjeseca čistila filter?

jednom

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #30 u: Kolovoz 30, 2013, 10:45:22 prijepodne »
Ima li kakvog bilja unutra?

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #31 u: Kolovoz 30, 2013, 10:48:25 prijepodne »
nema potrebe za dalje, kada sve piše već.
zar nije to malo prečesta izmjena vode ?!?

kako misliš prečesta? pa svaka preporuka je da se mijenja trećina vode jednom tjedno!

veliki broj riba naseljen u neciklirani akvarij i eto uginuća.

ako je prošlo 2 i pol mjeseca od startanja onda je akvarij zacikliran i uz redovne izmjene vode i čišćenje filter materijala nebi trebalo biti više problema.
radit češće izmjene vode neko vrijeme kako sam već i napisao, možeš dodati 1 čajnu žličicu nejodirane soli u akvarij jednokratno.
i nebi bilo loše dodavati FFM u akvarij nakon izmjena vode.

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #32 u: Kolovoz 30, 2013, 10:49:57 prijepodne »
Tako sam i mislio. To je preslab filter po meni za bilo sta osim za akvarij sa kozicama koji se hrani jednom tjedno.  Ne samo zbog kolicine filter materijala koja je premala, nego i zbog malog protoka, odnosno preslabe cirkulacije i prozracivanja tanka.

Trebala bi nabaviti malo bolji filter  ili barem jednu vecu spuzvu sa obicnom pumpom koja bi dobro vrtila vodu da se veca kolicina otpada uspije podici u filter, a ne da se talozi po dnu gdje se koridorasi krecu.

Strasilo, vjerujem da ti akvarij funkcionira,  jer sam i sam imao nesto slicno, ali potrebno je i malo srece uz ovako slab filter  :)  

Podloga ako je dovoljno debela i ako je akvarij zreo, sadrzi vise bakterija nego sam filter, samo sto mora dobro cirkulirati voda u akvariju da se smece podize u filter i vadi van. Ako se puno nakupi u podlozi, kod usisavanja se podignu nitrati i koridorasi stradaju.  

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #33 u: Kolovoz 30, 2013, 11:24:36 prijepodne »

Strasilo, vjerujem da ti akvarij funkcionira,  jer sam i sam imao nesto slicno, ali potrebno je i malo srece uz ovako slab filter  :)  

bar me u nečemu u životu prati sreća...  :up:  :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Kolovoz 30, 2013, 12:07:53 poslijepodne »
ja si nekak mislim da je amonijak, jer se on taloži pri dnu i zato su ribe stradale, pogotovo ako nije zacikliran akvarij kako spada...

ako imaš kakve testere izmjeri NO2 i NO3... za sad zamijeni dio vode i češće čisti filter pošto nije nekog kapaciteta... i ja bi umjesto keramike ipak stavio još spužve u filter  :up:

Offline LekyLuu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #35 u: Kolovoz 30, 2013, 12:33:18 poslijepodne »
Ja imam akvarij 2 mj. i filter od 280l/h i 13 ribica unutra i puno nezahtjevnih biljaka pa mi sve super  funkcionira. akvarij mi se ciklirao 3 tj, tebi je vjerovatno puno ribica 21 koliko sam prebrojo a slab imass filter!

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Kolovoz 30, 2013, 13:28:36 poslijepodne »
Ja imam akvarij 2 mj. i filter od 280l/h i 13 ribica unutra i puno nezahtjevnih biljaka pa mi sve super  funkcionira. akvarij mi se ciklirao 3 tj, tebi je vjerovatno puno ribica 21 koliko sam prebrojo a slab imass filter!

Ljudi, mislim da malo krivo shvacate Pojam cikliranje. Vidio sam u zadnjih mjesec dana par tema gdje ljudi imaju problema s ribama ili mutnom vodom. Problem opisuju ovako: : "Imam akvarij star dva mjeseca, ciklirao se 10 dana. Zasto mi ribice ugibaju."

Akvarij se ne ciklira 10 dana, pa ja velim da se on zaciklirao i to je to. Cikliranje (naseljavanje dusicnih bakterija u podlozi i filteru) je proces koji traje puno vise od 10 dana, ili dva tjedna. Takodjer nije dovoljno reci da isto traje naseljavanje bakterija u akvariju od 50 litara sa malim filterom, ili akvariju sa 200 litara za vecim filterom. 

Ako se vec ide naselit akvarij prijevremeno, onda treba ubaciti par riba da ne opterete nezreli sustav. Takodjer ih treba hraniti minimalno.  A ribe ne kupovati u pet centrima, nego privatno kod nekoga ko se time bavi.

To je jedina garancija za uspjesan akvarij.

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #37 u: Kolovoz 31, 2013, 00:04:17 prijepodne »

Akvarij se ne ciklira 10 dana, pa ja velim da se on zaciklirao i to je to. Cikliranje (naseljavanje dusicnih bakterija u podlozi i filteru) je proces koji traje puno vise od 10 dana, ili dva tjedna. Takodjer nije dovoljno reci da isto traje naseljavanje bakterija u akvariju od 50 litara sa malim filterom, ili akvariju sa 200 litara za vecim filterom. 

hoces rec da je naseljavanje bakterija u veći aq s većim filterom brze?

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #38 u: Kolovoz 31, 2013, 11:28:07 prijepodne »
Mislim da ste previdjeli osnovnu stvar. --->> Filter  dolphin 300 +izbacena spuzva i zamjenjena keramikom + 30 riba u 54l.  :roll:

Kakva podloga, panj, hrana, a ponajmanje cikliranje ljudi...da je 1000%  savrseno iscikliran akvarij, taj filter nemre podrzavat 1/4 ovog zivog svjeta, a kamoli 30 riba. To je za kozicnjak  ili za biljni nano tek toliko da vrti vodu.

Mjenjat filter odmah za posten pravi filter bez cekanja. Velike izmjene vode na dnevnoj bazi i pucat ffm unutra svaki dan dok se ne zamjeni filter.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 31, 2013, 11:32:43 prijepodne od DavorT »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #39 u: Rujan 01, 2013, 10:23:42 prijepodne »
Hoce covjek reci da cikliranje nije matematicki postupak, koji uvijek daje identicne rezultate.

Jednostavno ovisi o previse stvari da bi se moglo na taj nacin reci kad je pocelo, koliko je trajalo, i kad je gotovo. A za stabilan sistem su potrebni mjeseci, nikako ne dani, ili tjedan-dva.

Sto naravno nije problem, ako se sistem postepeno opterecuje. Nije problem, uz postivanje "procedure" i pametno odrzavanje akvarija ni u slabijem filteru, i u podlozi, ni u nicemu.
Jasno, sto je veca filtracijska povrsina=vise bakterija=bolje preradjivanje otpada, ali nije sve ni u tome. A nema te filtracijske povrsine koja ce iskompenzirati pretjerano hranjenje, losu brigu oko kvalitete vode, i sve ono sto se moze ili bi se trebalo poduzeti.

Jer, to vec lagano postaje smijesno, svaki problem s akvarijem je direktno povezan sa slabim filterom, a to u 90% slucaja uopce nije uzrok.

A u sistemu gdje je nesto naruseno, velike izmjene vode svakodnevno su odlican recept da pobijes i ono sto je eventualno prezivjelo.

Ovdje se uostalom ni neznaju parametri vode, da bi se moglo sa sigurnoscu okriviti bilo sto.