E ovako i ja sam pocetnik al pokusat cu ti dati koji savjet, ja sam doslovno procito sve teme u slatkovodnoj akvaristici, cito sam oko 9 mj, sta cu kad se volim informirat o ovom predivnom i veoma zaraznom hobiju!
Za ribice to je sve sta ko voli, od 200 l tu bi mogli skalari, zivorotke ( molly, platy, svert, gupi), neonke, zebrice, cistaci( ancistrusi, corydorasi- po meni najvaznije ribice), a mozes i neke zahtjevnije, uglavnom moras gledat i na to da ne mogu sve ribice skupa se natrpat, npr. Skalari narastu veliki te ona pojedu manje ribice neonke(meni omiljene), barbusi grickaju peraje ostalim ribicama tj. Onima poput gupija, boraca jer one imaju duge peraje! Botie su lijepe i narastu velike te hrane se puzevima koji cesto zalutaju u akvarij sa biljkama i onda kad se namnoze jedu biljke (ima i korisnih puzeva). Sto se tice koliko ribica to najvise ovisi o filteru, tj njegovu kapacitetu i jacini filtracije.
Biljke imas zahtjevne i nezahtjevne..
Zahtjevne obavezno trebaju Co2, gnojenje, rasvjetu vecu od 0.7 w/l, dok nezahtjevne ne traze toliko Co2, gnojenje ali to nikad nije na odmet, a svijetlost im je dovoljna 0.5w/l tj za 200 litras oko 100 w, meni biljke uspijevaju na 0.37 w/l bez ikakvih dodataka( co2..) ali to sve ovisi od akvarija do akvarija!
Biljke mozes naci na forumu kao i ribe po povoljnim cijenama a jos iz uzgoja akvarista s foruma!
Veci akvariji su stabilniji tj lakse se uspostavi bioloska ravnoteza i teze se alge stvaraju sto je kod manjih problem- u mom akv. od 54 l ima dosta algi ali mi ne smetaju jer su hrana cistacu i puzevima!
Najvaznija stvar je cikliranje tj. vrijeme kad se u filteru, podlozi, kamenju itd. stvaraju nitrificirajuce bakterije koje stetne tvari tj amonijak pretvaraku u nitrite pa u nitrate koji su hrana biljkama.. Proces cikliranja traje 2 mj. znaci kad ulijes vodu u akvarij i sve fino namjestis i upalis filter bakterije se stvaraju 2 mj... Idealno bi bilo da prve ribice( 2-3, najbolje neke manje osjetljive poput ancistrusa i zivorotki) ubacis u akvarij nakon neka 3 tj do 1 mj od pokretanja akvarija, no ako si nestrpljiv tj. ako je kcerkica nestrpljiva mozes i nakon 2 tj ali 2-3 ribice pa onda nakon tjedan jos 3-4 i tako 2-3 naredna tjedna po jos koju ribicu!
Cikliranje je veoma vazno za ribice tj samo stanje u akvariju!
Od opreme ti treba filter, grijac, pumpa za zrak( ako ubacis biljke nije potrebna!)
Ako sam negdje pogrijesio neka me iskusniji isprave!

Sent from my GT-S6500D using Tapatalk 2