Kolovoz 19, 2025, 16:54:46 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Novi početak - Malawi u 200 l  (Posjeta: 4722 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline draz

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Novi početak - Malawi u 200 l
« u: Kolovoz 09, 2013, 13:03:10 poslijepodne »
Nakon dugo godina u bilju, odlučio sam se za nešto novo. Nikad nisam imao ciklide pa je odluka pala na Malawce.
Zadnje u akvariju su bile crvene neonke, Rhodostomusi, Corydoras panda i Ancistrusi.
Neonke i Rhodostomusi su otišli, ostalo je još šest pandi i sedam osam Ancistrusa. Nadam se da će i oni biti udomljeni (poklonjeni) u dobre ruke.

Dakle, novi sam u ciklidima o kojima ne znam baš ništa pa bih molio pomoć i savjete.
Potpuna transformacija će potrajati ovisno o financijskim mogućnostima i naravno s postepenim učenjem.
Također sam voljan kupiti ribe ukoliko je netko voljan prodati. Zasad su unutra samo četiri ribice.
2x Pseudotropheus zebra red fin
2x Melanochromis maingano
(tako su mi rekli u Viliju)

Kolika je rasvjeta dovoljna (potrebna) za ovaj akvarij?
Koliko i koje ribe unutra (imam klinca pa su mu živopisne boje zanimljive)?
Da li stavljati neke biljke i koje?

Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

Akvarij je 100x40x50
Filter Haqos Expro 1200,
Svjetlo 1x T8, 30W - Wave Tropical river
           1x T8 30W - Wave Plant power
Pijesak je granulacije 1-2 mm
Kamenje je sa Medvednice
Ormarić i poklopac sam sam radio. U poklopcu su i dva ventilatora.
Od opreme je tu digitalni PH metar sa toplomjerom i sondama koje su stalno potopljene u vodi.
Akvarij je smješten uz dimnjak koji ga po zimi dovoljno grije po potrebi.
Bolje švert u ruci nego diskus na grani

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Novi početak - Malawi u 200 l
« Odgovori #1 u: Kolovoz 09, 2013, 13:35:01 poslijepodne »
lijepo si ti to složio, pogotovo poklopac i ormarić, i fino kamenje si ubrao, možda bi više pasalo u nekom biljnom nego ciklidnom.
nego jesi stavljao stiropor ispod pijeska, berem tu gdje se nalazi kamenje, da nebi bilo  :punch:
mislim da rasvijeta ne igra neku veliku ulogu ovdje pa se vodiš onome što ti oku ugodno.
vezano za bilje mislim da nebi funkcioniralo ili ako da onda neke anubijase i slično.
čekaj nekog iskusnijeg...

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
Odg: Re: Novi početak - Malawi u 200 l
« Odgovori #2 u: Kolovoz 09, 2013, 13:37:59 poslijepodne »
Nisam stavljao stiropor pa zbog toga i nisam visoko postavljao kamenje osim jednog kojeg ću premjestiti. Ostalo kamenje je čvrsto postavljeno pa nema rizika od pada... Bar ne bi trebalo

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Kolovoz 09, 2013, 13:50:12 poslijepodne »
rasvjeta ti i nije bitna, jedna 30w lampa je i vise nego dovoljna.

ono sto je bitno je podloga, a ti si stavio prekrupan pijesak. sto sitniji i finiji - to bolji. 0,3-06mm granulacije je ok, kvarcnog pijeska imas po svim centrima, sitne granulacije, vreca 40kg ti je negdje 20-tak kn.

kamenje slozi u spilje, pecine, prolaze i slicno, da ima sto vise mjesta za sakrivanje, ali i sto vise prostora izmedju kamenja zbog cirkulacije vode. ono sto ti je isto preporuceno je stream pumpa, 3000l/h recimo, radi bolje cirkulacije, jer ti haqos to nece sam moci.

ph sonda nepotrebna. ne smeta, ali niti ne koristi previse. grijac obavezan.

stiropor ispod pijeska svakako preporuka, malawci kopaju, i najstabilniju konstrukciju ce oni jako brzo asklimati, tako da je preporuka da ide stiropor, pa kamen, a tek onda pijesak oko kamena.

od riba, 4-5 vrsta, po 5-6 primjeraka svake vrste, s obzirom da je akvarij premal, odnosno prekratak. moj izbor za sarene boje bi bio caruleusi, mpange, mainganosi, flavusi, mbambe, od ovih osnovnijih vrsta. ali izbor je prevelik, nemoguce ga je ograniciti, samo nikako nemoj ici na 2-3 primjerka svake vrste, idi na minimum 6, pa radije imaj manje vrsta, a vise jedinki iste vrste, nego obratno.

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 09, 2013, 14:05:21 poslijepodne »
Granulacija pijeska je važna zbog toga što ribe pijesak "gutaju" ili neki drugi razlog?
Napravio sam dosta pećina.
Protok vode bi još trebao pojačati ali to kad dođe vrijeme.
Mislim da nema šanse da će pomaknuti ovo veće kamenje a manje je toliko malo i nisko da ne bi trebalo napraviti štetu.
Ali ako budem mijenjao pijesak, svakako ću ispod kamenja staviti stiropor.
Kako se snaći za ribe? Da li ima na forumu netko tko ih "redovno" prodaje?

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 09, 2013, 14:09:29 poslijepodne »
@ Damir
Dakle, na ovu litražu bi moglo ići dvadesetak ribica ili je to puno?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 09, 2013, 14:22:57 poslijepodne »
Granulacija pijeska je bitna,sto sitniji to bolji, zbog ciscenja skrga, i navike malawaca da stalno kopaju i ustima prenose pijesak.

mislim da ce ti svako tko je drzao malawce moci reci kakvu "stetu" oni naprave, i koliko su sposobni u kratkom roku iskopati pijeska, ja nebih riskirao, nista te ne kosta postaviti stiropor ispod svega, pa sloziti kako sam ti rekao. kamen na pijesku nije mudra ideja. nnsita ne mora biti, ali i moze. nekako je praksa da kamen ide na dno, oko njega pijesak.

cirkulacija obavezna, ja nebih ni razmisljao o naseljavanju akvarija dok to ne rijesim.

moglo bi ici 20-tak riba, mozda i 30. to ces najbolje ocjeniti kako ribe budu rasle i ponasale se. a za najveci izbor riba, bez da pretjerano hvalim i reklamiram ikoga, mislim da je najbolje da se obratis clanu baica_s.

nisam vise u tim vodama, ali znam otprilike sto covjek ima, a ima stvarno svega, i kvalitetne su mu ribe.

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Kolovoz 09, 2013, 14:42:19 poslijepodne »
Granulacija bi bila 0,6-0,9  mm. Ako je sitnija stream pumpa je podigne i filter uvuče pa kasnije raznosi po akvariju i bude mutan.Streamica je bitna da podiže fekalije i ostatke hrane sa dna. Može bit na tajmer kad noje upaljena rasvjeta, postavit je treba odozdola prema vrhu suprotnog čoška po dužini tanka da ne diže pijesak.Kamenje malo dalje od stranica stakla da ne padne i krc.Čim više odvojenih kučica da dominantan ne preuzme sve pod svoje ako je na jednoj hrpi.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 09, 2013, 15:04:20 poslijepodne »
nikad nisam imao problema s pijeskom i stream pumpama.....a uvijek sam imao najsitniji pijesak i najjacu pumpu koju sam mogao pronaci.

ali, puno ovisi i o slozenom kamenju, ako ga je manje, treba i maji protok, kod mene je bila hrpa kamenja, a pumpa je bila usmjerena bas obratno od ovog sto ti kazes - od gore prema dolje, na sredini, preko kamenja.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #10 u: Kolovoz 09, 2013, 15:40:29 poslijepodne »
Eto me.... Hvala kolega na pohvali znas da znam znam da znas
Akva je za 5.
Tri cetiri vrste i ko bog samo ne malo jedinki iste vrste
Slobodno se javi za ribe clanovi foruma imaju popust :up:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 09, 2013, 16:10:42 poslijepodne »
U mojih 380 litara, 5000 l/h stream postavljena na sredini tanka da ne usisava odozdo pijesak sa puno kamenja stalno vrti i stalno ga ima u filteru. Dakle moj pijesak nije konzumni već iz jezera i ima mnogo sitne granulacije. U razgovoru sa kolegama koji su eksperti doznao sam da je 0.6-0.9 optimalno.Dakle upozoravam na sitni pijesak 0,1-0,3 granulacije kojeg je isto moguće kupit u dučanu. S time da je podignut usis filtera a visina akvarija 60cm i svejedno...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 09, 2013, 16:57:30 poslijepodne »
sve to stoji, najbolje je probati pa vidjeti. samo kazem da nisam imao problema s tim, a na akvariju su bila 2 vanjska filtera, svaki po 1200l protoka, stream pumpa od 3000l, a pijesak tocno ono sto sam napisao - 0,3 - 0,6 granulacije. i puno kamena.

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #13 u: Kolovoz 09, 2013, 17:13:00 poslijepodne »
Ja nemam niti u jednom stream nekazem da smeta ali nema potrebe za njim
Moje iskustvo
A imam 15veliki akvarija
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 09, 2013, 17:48:32 poslijepodne »
Uključuje se sat vremena popodne i čuku vremena u noči.Podiže zmazanoču jer je ima u filteru prilikom čišćenja.Naravno da tjedno mjenjam vodu i usišem dno.Moje mi iskustvo govori da nije na odmet.

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 09, 2013, 17:50:00 poslijepodne »
Dakle, stream nije zbog nekih stvaranja prirodnijih uvjeta nego samo radi "praktičnosti".

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 09, 2013, 18:17:28 poslijepodne »
Dakle, stream nije zbog nekih stvaranja prirodnijih uvjeta nego samo radi "praktičnosti".

"Samo radi praktičnosti" je veliki razlog u ovom slučaju  ;)
Za dva dana mi je sa 48 malavaca veličine 3-6 cm dno prekriveno drekecima. 

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 09, 2013, 20:59:09 poslijepodne »
sto bi znacilo da je sama mehanicka filtracija jako losa. s njom ili bez nje, bez obzira na broj riba. u 220l akvariju, sa tim brojem odraslih riba, nisam imao ni komadica necistoce na dnu ili po kamenu.

stream ili radi, ili ne radi. kao sto vidis, mozes sasvim uspjesno i bez nje, ako imas dobru filtraciju. a ovo da streamica radi na tajmer u malawi akvariju, to mi je ono.....besmisleno pomalo. ali, mozda postoji i neka poanta u tome.  :up:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #18 u: Kolovoz 09, 2013, 22:19:56 poslijepodne »
Sto se tiče streama ja mislim da ne treba u Malawi tanku ako je dobra filtracija. Ako želiš poboljšati filtraciju može ali nije neophodno!
Jer u Malawi jezeru nema bas nekih jakih struja, ali ako stavljas 3000l/h ti je taman.

Sto se tiče riba, vec znas da ih imam dosta vrsta na prodaju ;) , a moj savjet je bolje manje vrsta a vise jedinki neke vrste.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 11, 2013, 09:58:27 prijepodne »
Jer u Malawi jezeru nema bas nekih jakih struja, 

To je netačno,,,u samome jezeru Malawi, koji je otprilike veliko ko Jadransko more, imaš i vrtloge i jaka strujanja. i dokaz da je takvo stoji ti različiti barvni varijeteti jedne vrste...kao najpoznatija M. zebra. Da ne bi bilo strujanja i vrtloga, bili bi ciklidi jedne vrste jednako obojeni...jer bi se slobodno kretali gore dole po jezeru. I da možda je najbolji primer zato tačka Zimbawe rock, ta jeste praktični zbog vrtloga i snažnog stujanja takoreči izolovani prostor, pa su se tamo našli neki najbolje ofarbani ciklidi...primerice L.trewavasae zimbave rock i još dosta bih se toga našlo.

Sad reč dve o akvariju....moje je mišljenje...akvarij od 200 litara nije baš idealan za ciklide, ja bih krenuo sa 240 litarnim i pažljivo bih birao stanovnike...več su ti rekli manje vrsta a više jedinki.Po pitanju peska...to je presvetao i ciklidi u takvom ambijentu gube svoju boju...odnosno jim ta ne dodje do izražaja...sad najbolje je da uzmeš fini kremečev pesak, najbolji je onaj koji se stavlja u bazenske filtere. pozadi stavi neku tamnu foliju i jedna sijalica ti je više nego dovoljna...pa to su ti več sve rekli. No meni lično najbitnija postavka su filteri, nikad njih dosta...ipak jezero Malavi još uvijek je jedno od najčistijih jezera na zemlji, pa treba i ciklidima u akvariju redovno mejati vodu, to i ishrana su garant za zdravlje i mrest ciklida..

I tako sretno sa ciklidima

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 11, 2013, 11:40:28 prijepodne »

Sad reč dve o akvariju....moje je mišljenje...akvarij od 200 litara nije baš idealan za ciklide, ja bih krenuo sa 240 litarnim i pažljivo bih birao stanovnike...več su ti rekli manje vrsta a više jedinki.Po pitanju peska...to je presvetao i ciklidi u takvom ambijentu gube svoju boju...odnosno jim ta ne dodje do izražaja...sad najbolje je da uzmeš fini kremečev pesak, najbolji je onaj koji se stavlja u bazenske filtere. pozadi stavi neku tamnu foliju i jedna sijalica ti je više nego dovoljna...pa to su ti več sve rekli. No meni lično najbitnija postavka su filteri, nikad njih dosta...ipak jezero Malavi još uvijek je jedno od najčistijih jezera na zemlji, pa treba i ciklidima u akvariju redovno mejati vodu, to i ishrana su garant za zdravlje i mrest ciklida..

I tako sretno sa ciklidima
Nažalost, akvarij je takakv kakav je. Drugi nemam niti mogu zasad postaviti. Ormar i samo mjesto akvarija su omeđili širinu i dužinu akvarija. A u visinu mislim da nema smisla ići.
Morat ću broj riba prilagoditi zapremini akvarija.
Pijesak sam zasad našao takav. I meni je presvijetao. Planiram ga promijeniti i staviti tamniji i sitniju granulaciju. Stavio sam tamnu foliju kao pozadinu.
Nabavit ću još jednu steam pumpu i naravno, redovno mijenjati vodu.
Kako sam rekao, učim u hodu pa ću ga s vremenom potpuno prilagoditi njihovim uvjetima.

Ne bi išao više od tri vrste riba. Da li je to previše ili može i četiri?
Da li postoji neka varijanta ciklida da su crvene boje? Žena i klinac "uvjetuju" boje.  :-[

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 11, 2013, 11:46:59 prijepodne »
sad što ti niko ne napiše...opet ispadam ja ružan..
I ovi ciklidi šti jih sad imaš su neadekvatni za taj akvarij  i dva ciklida jedne vrste, to nije ništa...Malavi ciklidi su ti poligamne ustonoše, koje trebaju da budu u grupi....

A sad crvena boja...kreneš u Zapadnoafrički biotop imaš H.lifalili ciklid crven, da crveniji ne mož bit...vidiš treba razmišljati i u nekim drugim ciklidima i biotopima

Pa sretno sa ciklidima

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 11, 2013, 12:16:17 poslijepodne »
mozes drzati 30-tak riba bez neke velike brige, jasno, uz kvalitetnu filtraciju.

ja sam u 200l imao poprilicno puno riba, bez ikakvih problema, uz 2 vanjska filtera, tako da ako ti je filtracija adekvatna, problema nebi trebao imati.

Uzmi si jedno 7 caruleusa. sa jarko zutom bojom i crnim perajama su stvarno prekrasni. druga vrsta koju bi ja stavio su mpange ili mbambe (jako su slicne). dalje, politi sa svojom svjetlo plavom bojom daju fini kontrast i isticu se. socolofi isto.flavusi isto tako (crno zuti).

kao sto vidis, vrsta i sarenih boja imas, a to su samo neke osnove i najcesce vrste, sad se vec kod nasih uzgajivaca mogu naci i puno vece egzotike, pa prouci malo, ali, 4 vrste, po 6-8 primjeraka, nemozes pogrijesiti.

cisto crveni, ne mogu se sjetiti ni jednog malawca, ali, ima i drugih ciklida.

Offline draz

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 11, 2013, 13:08:16 poslijepodne »
sad što ti niko ne napiše...opet ispadam ja ružan..
I ovi ciklidi šti jih sad imaš su neadekvatni za taj akvarij  i dva ciklida jedne vrste, to nije ništa...Malavi ciklidi su ti poligamne ustonoše, koje trebaju da budu u grupi....

A sad crvena boja...kreneš u Zapadnoafrički biotop imaš H.lifalili ciklid crven, da crveniji ne mož bit...vidiš treba razmišljati i u nekim drugim ciklidima i biotopima

Pa sretno sa ciklidima

Nisi me shvatio. Nisam planirao ostati na po dvije ribe od svake vrste. Planiram ih staviti bar šest-sedam od jedne vrste. Tek sam počeo, polako ću ih puniti. Sad već imam četiri Melanochromis. maingano

Što znači da su neadekvatni? Narastu veliki ili što? Nisu za ovako mali akvarij jer su agresivni?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #24 u: Kolovoz 11, 2013, 13:19:32 poslijepodne »
Estere su narancaste, i najviše vuku na crveno! Jako lijepa riba!