Srpanj 21, 2025, 14:47:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problemi sa bradatim agamama  (Posjeta: 2396 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pug406

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Problemi sa bradatim agamama
« u: Ožujak 13, 2006, 19:42:00 poslijepodne »
bok svima, nadam se da cete mi pomoc jer mi se agamice cudno ponasaju

stavit cu vam slike da si ih malo vidite a ako treba koji detalj bolje poslikat recite pa cu to napravit

naime, ova manja agamica, zenka se stalno zakopava i skriva, jako jako jako slabo jede, u dva mjeseca mi nije skoro nista narasla i jako je plasljiva

veliki muzjak jede ali opet slabo, on nije plasljiv i stalno lezi na drvu, kupio sam im i vivicator, ali nije im interesantan, dajem im crve i cvrcke redovito ali slabo oni jedu, jedino kad im stonogu ubacim polude za njom i pojedu odmah

stavio sam im i fontanu pa su prva dva tri dana bili oko nje i pili vodu ali sada su jako staticni

cak mi je i manja agama drukcije boje nego velika

po danu im je temperatura 28 stupnjeva kad je upaljen samo retiglo 5.0, a kad upalim i lampu za suncanje im je 31-32 stupnja

po noci im upalim night glo i temperatura im bude oko 25 stupnjeva

sta da radim da malo zivnu?? i da mi bolje jedu?? dal da ih odvojim jednu od druge?

hvala svima na pomoci......

evo slikica

muzjak u svom tipicnom polozaju

zenka iznad povrsine...............ali sam je ja morao izvuc

muzjak, da vidite koliko je veci od zenke

Offline Pug406

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2006, 19:42:00 poslijepodne »

i slika terarija

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

Mislim da su u pitanju3 razloga:

1. Temperatura u terariju ti je preniska. Preko dana (a to znači 12 sati, npr. od 8-20h) temperatura na hladnijem dijelu treba iznositi 25-30°C, a ispod reflektora (hot spot) 40-45°C. Dakle - Stavi reflektoricu veće wataže, eventualno ugradi ispod dna podni grijač.

2. Manja jedinka (nisam siguran da je ženka) je očito u stanju stresa, te zbog toga vrijeme provodi u skloništu, skrivena od veće Pogone. Savjetujem da je odvojiš u zaseban terarij sa svim potrebnim uvjetima.

3. Koliko mogu vidjeti na fotografiji, terarij je smješten na prometnom dijelu stana/kuće. To nikako nije dobro za životinje koje, da bi se normalno ponašale, moraju imati svoj mir, makar veći dio vremena. Terarij bi trebao biti pozicioniran u mirnom kutku gdje nije izložen čestim pokretima u okolini, buci i paljenju/gašenu svjetla. Ako nisi u mogućnosti premjestiti terarij, savjetujem ti da zasjeniš jednu stranu terarija (onu koja je izloženija utjecaju okoline) komadom platna, kartona, ili sl.

Offline Pug406

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2006, 20:10:00 poslijepodne »
thanx nino, zasjenit cu dio terarija, i odvojit jednu od druge, a za temperaturu........ a kako da to rijesim?

a sta da umjesto night glo stavim jednu zarulju za grijanje? sta po noci onda?

mogu im poslikat straznjice pa da vidis ak je zenka, ja mislim da je jer ima jednu grbicu na sredini no ja sam laik

Offline Pug406

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2006, 20:14:00 poslijepodne »

e da i imam podni grijac ali je na drugom kraju, tj. iznad tog dijela je night glo a na drugom kraju terarija je lampa za suncanje, isto od reptiglo marke

znaci najbolje bi bilo da samo prebacim lampe tako da je reflektor iznad grijaca pa da to bude hot spot a night glo na drugi kraj, ajde idem prvo to i zasjenit terarij, to ce btii vec danas rijeseno

Edited by: Pug406

Offline Pug406

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2006, 20:33:00 poslijepodne »
guza od manje agame

i guza od vece agame

a evo i usporedbe njih dvije, vidite da imaju razlicitu boju pa cak i razlicite sare, zasto?

inace ih ne vadim van, ovo je prvi put

Offline Kimo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 13, 2006, 21:30:00 poslijepodne »
Boje i sare se mogu razlikovati i to ne treba da te brine samo moras da im obezbedis sve uslove i da pocnu jesti i nece biti problema.Treba da uradis kao sto ti je Nino vec rekao, ako ne znas kako da im povecas temp. na hot-spotu jednostavno pomeri granu na kojoj se sunca muzjak blize ispod reflektorke za grejanje i odvoji zenku, inace kada drzis dva gustera zajedno svaki mora imati iste(potrebne) uslove, tako da za suncanje moras imati dve grane sa slicno temp. na oba mesta i sve ostalo x2.
Čovek se uči dok je živ!

Offline Crochondro

• ex Crotalus
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 13, 2006, 23:55:00 poslijepodne »

Digni im temperaturu, dakle stavi neku jaku lampu da se mogu suncat, pomogucnosti da bude oko 40 stupnjeva na pijesku koji je ispod lampe... Ostatak tararija nek bude preko 28 stupnjeva tokom dana. Nocna temperatura nije uopce toliko bitna.

Tvoje bradonje su pod stresom jer vidim da ovaj tvoj terarij vise izgleda kao akvarij... dakle gledaj moje bestijice... Bradonje nisu ribe.. trebaju mjesto gdje se mogu sakriti... Tako da OBAVEZNO napravi hiding box prevedeno na naski NAPRAVI MJESTO U TERARIJU GDJE SE MOGU SAKRIT,,, moze bit neka velika kora od drveta, neka kutija od drva... UGLAVNOM BEZ TOGA NEMAJU UVJETE KOJI SU IM POTREBNI ZA NORMALAN I DUGOVJECAN ZIVOT... DAKLE MANJE IH GLEDAJ al ce ti zato duze zivit... Jer ovako u izlogu na sta ti terarij i slici, njima je jako stresno...

Sretno sa bestijicama...Jako su lijepe i steta bi bilo da im se sta dogodi..

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Ožujak 14, 2006, 08:28:00 prijepodne »
Obje beštijice su ti malo preslabe, da li im im daješ kakv D3. Ako ne trebao bi početi što prije!
..inaće Pug imaš dva dečka u terariju, to nije dobro, odvoji ih što prije, jer će u suprotnom završiti pogubno. Svi se razlikujemo po nečemu, pa tako i bradonje po šarama i boji. Nino ti je apsolutno sve rekao, kao što sam ti ja pričao prije nego si ih uzeo. Sada vidiš da sam ti zborio istinu. Jedino što ti želim još napomenuti, da će ti u skoro vrijeme ovaj terarij biti preuzak. Tako da razmišljaj o izradi dva nova.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline anči

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 14, 2006, 14:25:00 poslijepodne »
Jel to terarij u onom nekom šanku ili sam zabrijala????

Offline LeeMoon

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 14, 2006, 17:05:00 poslijepodne »
nisi zabrijala

Offline anči

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 14, 2006, 18:24:00 poslijepodne »
E onda je..*!!! Ipak si trebao uzeti ribice,pa lijepo smo ti svi rekli da će im biti tijesno i prometno!

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #12 u: Ožujak 15, 2006, 05:09:00 prijepodne »

Citat: Saša
Obje beštijice su ti malo preslabe, da li im im daješ kakv D3.

sve je rečeno ...

pozdrav icek

ali ovo me full nasmijalo jel' se sjetim jednog starog veterinara koji je sve "bolesti i probleme" ((mislim na bolesti pasa i mačaka i sl')) rješavao s Vitamnima

veli "ak' je životinja sposobna sama će si pomoć"....strahi
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.