Lipanj 25, 2025, 10:11:44 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: moje jezerce  (Posjeta: 5513 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lata258

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: moje jezerce
« Odgovori #25 u: Rujan 16, 2013, 09:01:35 prijepodne »
Moguće da su ptice ima čaplja u blizini, ali da je pojela svih 18 u jednoj noći -?. Nadam se da su se samo negdje zavukle, jučer i danas sam pretražio veliki dio potoka ali ništa.
Nije mi jasno ako ih je nešto pojelo imao sam 3 velike 20-tak cm, mislim da njih nije baš jednostavno uhvatiti. Hoću reci da je iza lovca trebao ostati neki trag, a jezerce je uredno kao i uvijek. 

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #26 u: Rujan 16, 2013, 09:52:58 prijepodne »
Žao mi je što ti se ovo dogodilo. :'(
Iz iskustva bi rekao da nije problem ni u mačkama ni u pticama. Kod mene mačke sjede i vrebaju na ribe skoro svaki dan. Nikad nisu uhvatile niti jednog koia iako je voda do samog ruba folije. Zlatne ribice su znale uhvatiti, ali koie ne, suviše su oprezni, i uvjek je bilo tragova hvatanja (ljuske, komadi riba, krv). Pogotovo tvoji koji su u novom prostoru. Isto tako mislim da ni ptice nisu razlog.
Nevjerujem niti da ih je netko ukrao. Znaš i sam koliko sam imao problema i da sam morao ući u jezero kako bi ih mogao uhvatiti. Nama dvojci je trebalo oko 2 sata da uhvatimo 10 koia. Da nekažem koji lom smo napravili oko jezera.
Najvjerojatnije da su našle načina da izađu iz jezera. Moguće je da ih je nešto upašilo, pa su se pokušale spasiti skaknjem.
Šteta je svake ribe, ali uvjeren sam da je među tvojim ribama bilo kandidata da izrastu u prave ljepotane. Probaj otkriti što se dogodilo, jer bilo bi uzaludno da nabaviš nove ribe pa ti se ovo ponovi. Obavezno osiguraj rub jezera da isključiš mogućnost da ti ribe izađu ili iskoče van.
Sretno!

Offline lata258

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Rujan 16, 2013, 09:59:22 prijepodne »
Da potpuno se slažem s tobom, ne vjerujem da ih je netko ukrao, a da nije ništa srušio ili slično, a i svi smo blizu da je netko pokušao ukrasti sigurno bi ga netko vidio. Nadam se da ako su završile u potoku da bih mogao spasiti bar jednu.

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #28 u: Rujan 16, 2013, 10:09:56 prijepodne »
Pošto je blizu šume imaš mnogo potencijalnih krivaca. Zmije, kornjače, žabe, čaplje, rode, kormorani, mačke, divlje mačke i mreža. U slučaju povezivanja jezera s potokom otišle bi nizvodno do dubljeg dijela.

Najvjerojatnije da ih je čaplja potamanila, one i rode mogu iz dublje i mutne vode ulovit  ribu od pol kg, pa čak i kilogram! Vjerojatno su joj bili lagan plijen i nije stala dok ih nije potamanila.
Moj savjet za ubuduće je dublje jezero ili mreža protiv tuče preko njega, vide se ribe jer su tanke niti, možeš ih nahraniti, a i zaštićene su. Cijena je par kn po kvadratu, tako da za 20-30 kn možeš zaštititi cijelo jezero. Ja ju stavljam u jesen da mi od susjeda lišće s oraha ne upada u jezero.

Ja sam ostao također bez 20-ak ribica jer su dvije nove bile bolesne i to se tek pokazalo po zimi, i naravno sve su obolile i pokrepale.
Nisam vjerovao da takve ribice (visoke kvalitete) mogu doć kod nas, al očito je postojao razlog zašto su prodane s ostalima.

Offline lata258

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Rujan 16, 2013, 11:45:55 prijepodne »
Jezero je duboko 1,5m, a ako mislim da mi ubuduće ribe budu sigurne morat ću jezerce ograditi i staviti mreže na površinu (hvala na savjetu).
Malo sam tu pogrješio, jer sam radio jezerce kao da mi se nalazi ispred kuće. Moram jezerce bolje prilagoditi prostoru u kojem se nalazi.