Ovih dana svi o hlađenju,pa kako ja uvijek kontra,onda malo o grijanju. Daklem,kako inače manji akvariji nemaju previše mjesta za skrivanje tehnikalija,a i ponukan cijenama vanjskih protočnih grijača,dao sam se u izradu jednoga. Nije sad da imam neš mali akvarij,u 130l ima poprilično prostora,ali sad je komad tehnike u ormariću,na dohvat ruke i na suhom. A i činjenica je da ja uvijek moram neš izmišljat i isprobavat...

Ideja nije moja,s nekog stranog foruma,nemam pojma više kojeg,ali izvedba je pa da se foliram malo. Za izradu su korišteni materijali koji su bili doma,tako da su troškovi 0 (nula) kuna. Grijač je Reef 100w,kupljen davnih dana. Za izradu sam koristio pvc odvodnu cijev fi 32,dužina odrezana nešto više od dužine grijača,dvije spojnice za vrtno crijevo promjera 12/16,čep za cijev fi 35mm od priključka za perilicu,kabelsku uvodnicu pg16,nešto teflonske trake i silikon. Cijev je odrezana na potrebnu dužinu i cca 30mm od kraja je izbušena rupa od 25mm. Na čepu je napravljena rupa iste dimenzije i isti je silikoniran na kraj suprotan od onog koji ima bočnu rupu. Na spojnici koja ide na bok pobrušena je unutarnja strana u obliku sedla da ne smanjuje protok i obje spojnice su namontirane i zajedno sa uvodnicom silikonirane. Na grijač je stavljen zatezni vanjski prsten i namotano teflonske trake dovoljno da može slobodno ulazit u uvodnicu. Na gumenoj brtvi uvodnice je odrezan unutarnji dio zbog širine grijača,zbog toga je dodana teflonska traka. Kad se sve posušilo grijač je testiran na vodeni tlak visinske razlike 5m i naravno da je puštao na jednoj rupici. Kad je to sanirano spojen je na vanjski filter i tjedan dana ni kapi nije procurilo. Sad je skinut jer čeka farbanje. Sad,ideja nije loša,pa tko voli... Nisam previše zadovoljan izvedbom,ali žena i onako kaže da sam picajzlast. Uglavnom,slike slijede,komentari i primjedbe su uvijek dobrodošli.