Srpanj 21, 2025, 13:58:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY protočni vanjski grijač  (Posjeta: 1054 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Klajo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 55
DIY protočni vanjski grijač
« u: Srpanj 08, 2013, 14:08:04 poslijepodne »
Ovih dana svi o hlađenju,pa kako ja uvijek kontra,onda malo o grijanju. Daklem,kako inače manji akvariji nemaju previše mjesta za skrivanje tehnikalija,a i ponukan cijenama vanjskih protočnih grijača,dao sam se u izradu jednoga. Nije sad da imam neš mali akvarij,u 130l ima poprilično prostora,ali sad je komad tehnike u ormariću,na dohvat ruke i na suhom. A i činjenica je da ja uvijek moram neš izmišljat i isprobavat... :)    Ideja nije moja,s nekog stranog foruma,nemam pojma više kojeg,ali izvedba je pa da se foliram malo. Za izradu su korišteni materijali koji su bili doma,tako da su troškovi 0 (nula) kuna. Grijač je Reef 100w,kupljen davnih dana. Za izradu sam koristio pvc odvodnu cijev fi 32,dužina odrezana nešto više od dužine grijača,dvije spojnice za vrtno crijevo promjera 12/16,čep za cijev fi 35mm od priključka za perilicu,kabelsku uvodnicu pg16,nešto teflonske trake i silikon. Cijev je odrezana na potrebnu dužinu i cca 30mm od kraja je izbušena rupa od 25mm. Na čepu je napravljena rupa iste dimenzije i isti je silikoniran na kraj suprotan od onog koji ima bočnu rupu. Na spojnici koja ide na bok pobrušena je unutarnja strana u obliku sedla da ne smanjuje protok i obje spojnice su namontirane i zajedno sa uvodnicom silikonirane. Na grijač je stavljen zatezni vanjski prsten i namotano teflonske trake dovoljno da može slobodno ulazit u uvodnicu. Na gumenoj brtvi uvodnice je odrezan unutarnji dio zbog širine grijača,zbog toga je dodana teflonska traka. Kad se sve posušilo grijač je testiran na vodeni tlak visinske razlike 5m i naravno da je puštao na jednoj rupici. Kad je to sanirano spojen je na vanjski filter i tjedan dana ni kapi nije procurilo. Sad je skinut jer čeka farbanje. Sad,ideja nije loša,pa tko voli... Nisam previše zadovoljan izvedbom,ali žena i onako kaže da sam picajzlast. Uglavnom,slike slijede,komentari i primjedbe su uvijek dobrodošli.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: DIY protočni vanjski grijač
« Odgovori #1 u: Srpanj 08, 2013, 15:04:45 poslijepodne »
cek...nije cijeli grijac u cijevi?
ako se ne varam u onoj plastici koja kod tebe viri van nalazi se termostat koji pali i gasi grijac....
ako ce on palit i gasit grijac mjereci sobnu temperaturu to onda nece biti dobro....

surfam preko moba pa ne vidim slike bas naj naj tako da je moguce i da nisam skuzio sve hehehe

Offline Klajo

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 08, 2013, 15:30:25 poslijepodne »
Trebao sam stavit sliku grijača. Moj propust.  Sorry. Naime,bimetal je negdje na pola grijača,a gore je samo regulacija. Tako da ne bi trebalo bit problema. Al čim zahladi i to ću testirat.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #3 u: Srpanj 08, 2013, 16:53:14 poslijepodne »
da ali crta za minimum vode na vecini grijaca je odma ispod ove gore plastike a tebi nije do plastike u vodi tako da moguce da ce bit odstupanja i problema oko stelanja zeljene temperature
hrga88

Offline Klajo

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 08, 2013, 18:15:32 poslijepodne »
Pa zato postoji termometar za kontrolu  ;)