sad je bolje.
dok doktor ne dodje, par osnovnih misli i informacija o tvom problemu.
imas 3 izbora - 1. losa kvaliteta vode
znaci, ili proces cikliranja nije zavrsio do kraja, ili imas premalo filter materijala (bakterija) koje se moraju nositi s velikim opterecenjem. Moja oklada ide na ovo - posebice ako si odjednom stavio u akvarij to sve sto si napisao da imas. cak i da nisi, 6-7 riba moze biti znacajno opterecenje za sistem, posebice uz ishranu od 2 puta dnevno. Cak ne mora biti ni da je filtracija neadekvatna, vec si jednostavno prenaglo opteretio "sistem", s velikim brojem organizama. Broj riba koje pokazuju iste simptome mi jednostavno mirise bas na ovaj problem.
2. - neki od parazita. kozni, skrzni, kombinacija. Desi se i to.
3. - neka od bolesti - ich, velvet.... desi se i to, sto se moze.
O 2 ili 3, odnosno uzrocima, ljecenju i ostalom nebih jos, koncentrirao bih se na br 1. Prvo i osnovno - promjeni dio vode. 30-40%. Postoji FFM, postoji aquatan, aquasafe, ovo ili ono, slabo to koristim, ali, ne moze skoditi. Dakle, promjena vode, tretiraj je s nekom od ovih tekucina. Serin nitrivec je isto ok stvar za hitne slucajeve.
Mozes dodati i malo soli - ectopur, ili tuzlanska sol (obicna kuhinjska), rastopljena u akvarijskoj vodi prije stavljanja u akvarij, naravno. jedna mala kasikica, nemoj pretjerati. u vodu mozes ubaciti i malo cesnjaka, uzmi komadic, izbodi ga cackalicom, i stavi u vodu. jos bolje, ako imas granuliranu hranu, a ribe voljno jedu - zabodi koju granulicu u cesnjak, ubaci u vodu, riba ce da dodje do hrane neminovno uzeti i malo cesnjaka. Ovo je opcija, imaj je u glavi, za pocetak cak mislim da i nije nuzno, iako, cak i ako ga stavis, skoditi ne moze. Samo imaj na umu, cesnjak izvadi nakon 2, maksimalno 3 sata iz vode.
Sve ovo, ako si apsolutno siguran da ribe nemaju nikakve promjene na sebi - bijele tockice zatvorenu jednu ili obadvije skrge, naslage na skrgama, promjenu boje, sluz......u tom slucaju pricamo o 2 ili 3, ali o tome ako bude potrebe.