Kolovoz 21, 2025, 16:59:41 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Maylandia Aurora - Malawi  (Posjeta: 1521 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline schox

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Maylandia Aurora - Malawi
« u: Ožujak 10, 2006, 20:46:00 poslijepodne »

Maylandia Aurora :
AURORA : aurora, božica jutra, polarna svjetlost, zora.

Varijacije imena:
Pseudotropheus aurora, Maylandia aurora, Pseudotropheus penfoldi, Pseudotropheus lucerna.

Veličina:
otprilike 10-15 cm

-Omnivor

-Potječe iz naravno Malawi jezera sa istočnog djela jezera u predjelu stjenovito piješanom sa područja Likoma island, zatim Mara point, Mwbeca i Thumbi pointa . ( tako kažu knjige ).

-Graviditet je kao i kod svake m`bune 24-28 dana, ja je nažalost nisam uspio razmnožiti iz jednostavnog razloga što imam samo mužjaka i u tri godine nigdje više nisam naišao na niti jedan primjerak ni mužjaka niti ženke. A u knjigama kažu da je to jedna od češćih malawi m`buna u našim malawi tankovima.

Inače kao što moja slika pokazuje to je nježno plava riba sa okomitim prugama po tijelu, a kad spolno sazriju mužjaci dobivaju izrazito žuti podbradni dio i peraje. Kod mene se pokazala kao izrazito teritorijalna i aktivna riba koja za vrijeme mriještenja drži 80 posto mojih 200 litara, ali ipak ne ubija kao što to recimo radi Melanochromis Auratus koji je kod mene nažalost isto živio u neadekvatnim uvjetima bez ženki a sa dovoljno drugih i mirnijih m`buna za iživljavanje.

E , da otkrio ju je Burgess 1976 godine.

Inače prekrasna riba , interesantnog temperamenta, naravno kao i sve m`bune poligamne su i najbolje ih je držati sa barem 4 – 5 ženki kojih nažalost nema kod nas.

Ja se na ovaj način pozdravljam od nje , jer na žalost ide iz mojih u nadam se još bolje vode.

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2006, 00:39:00 prijepodne »
Pa jedna prekrasna riba ,pratio sam situaciju od kad si prvi put zapitao koja bi to bila riba.Nema baš 3 godine al ima negdje dvije.,...šteta što nema ženki.Ovak je sama jadna,..Po meni,..... od maylandia daleko najljepša,samo šteta nema je za nabavit.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline schox

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2006, 07:58:00 prijepodne »
Imaš pravo , dvije i ..., ali nisam za nju bio pitao nego je bila slična riba njoj Paseudotropheus Elongatus nešto . Ako nađem sliku baš ču je postaviti. Ta je riba nažalost bila jedna od mnogih žrtava gore navedenog Auratusa.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2006, 08:37:00 prijepodne »

Ja bih samo dodao,da to nije omnivor ilti svaštojed,nego jede alge.M.aurora i još par žutih ciklida tvori takozvanu "Aurora"grupu.To so pretežito svetlije obojeni ciklidi,i činjenica, jeste i ta,da u toj zoni i nije dovoljno hrane,odnosno algi,koje si dijele pre svega ciklidi grupe m'buna.I zbog toga ti ciklidi i jesu medju najegresivnijim m'bunama.

A zanimljiv jeste i nadimak"Pseudotropheus lucerna",tog ciklida je opisala godine 1935 dr.Trewavas ,naravno radi se o drugom ciklidu,a nakon revizije postao je Tropheops lucerna.

A to opet dokazuje,da je ciklidistika ona prava stvar.

Offline schox

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 11, 2006, 09:10:00 prijepodne »

To je bila ta riba za koju sam pitao prije dvije godine.

Pseudotropheus Elongatus Ornatus