Srpanj 18, 2025, 23:09:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: lavlja glava  (Posjeta: 4925 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Simba

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
lavlja glava
« u: Ožujak 09, 2006, 22:43:00 poslijepodne »

Imam bolesnu lavlju glavu koja koja boravi kod grijača i povremeno pluta na površini, primjetila sam da ima otvorenu ranicu na trbuhu. Koristila sam baktopur direrect u kombinaciji s vitaminima, ali nema poboljšanja. Temperatura je oko 28 stupnjeva.

Molim pomoć.

Offline mtomasic

• Punopravni član
lavlja glava
« Odgovori #1 u: Ožujak 10, 2006, 09:32:00 prijepodne »

Nikako mi nije jasno, kako iz jedne rečenice ne mogu identificirati bolest tvoje ribice????

Imaš sliku, parametre vode?

Ranica može biti limfocistis, furunkuloza, fin-rot, .... u kombinaciji s, nekom od drugih bolesti, .... preobiljem P, N, temp .... !!!! "Pluta na površini", ne "hvata" li možda zraka, "temparatura 28C", nije li možda previše za hladnovodnu????

Iskustvo dobro dođe, POHVALNO JE, interesiraš se.

Pozdrav
mtomasic

Offline Simba

• Novi član
  • *
lavlja glava
« Odgovori #2 u: Ožujak 10, 2006, 21:03:00 poslijepodne »

Drago mi je da netko želi pomoći, malo sam nova u ovom području. Ribice su kod mene oko 2 mjeseca, prvo sam imala samo dvije lavlje glave, pa sam kupila čistača z adno i za staklo, te dobila na poklon nešto ako zlatna ribica.

Bolest lavlje glave započela je s bijelo mucastom flekicom, pa su preporučili Goldmed i toga smo se rješili. Vodu sam držala oko 23 stupnjeva, ali onda je jedna ribica ostala bez luskice i izgledalo je kao otvorena rana, počela se odmarati po površini, plutati horizotalno i gornja jeperaja malo zavinuta.

Hranim ih s tetra Gold Medalom peletima ili sa Nutrafin basix i mogu reći da ribicu su stalno gladne. Pokušala sam bezuspješno slikati jednu od ribica, koja ima naizrađenije simptome, nabubrenu krvavu ranicu na trbuhu pri gornjoj peraji i jednu lavlju glavu koja ima oko očiju bijele mrlje. PH vode nisam mjerila već sam prema naputku veterinarke iz pet centra promijenila 50 % vode, dodala žlicu kuh. soli i tabletu sara baktopur directa i activant-a. Postupak sam ponovila za 3 radna, ali većih pomaka nema. Akvarij ima oko 37 litara, imam dvije ofucane žive biljke, grijači ili niš koristi filter DJ 50 Duetto. O ribiljim bolestima neznam ništa, ali sam voljna spasiti debele ribice.

Offline mtomasic

• Punopravni član
lavlja glava
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2006, 09:53:00 prijepodne »

Bez uvrede, objasni ti meni, kako pomoći ti (ribicama), bez slike, parametara vode????

"Bijela mucasta flekica" može biti sekundarna bolest, kao i "oko očiju bijele mrlje", a ova posljednamože biti i glavna?? Ili, vjerojatno nisi lječila glavnu(e), od one tri-četiri mogućnosti.

"Promjenila 50% vode", što si sa starom vodom izbacila, a što si s novom dodala,iz/u akvarij, možda temp. stres, Cl, Pribicama?? Što su 2 žlice NaCl na tvojih 37l učinile, možda morsku vodu?? "Ofucane žive biljke" (koje??) vjerojatnone žive u slanoj vodi, a ni hladnivodne šaranke, zlatne ribice!!

Ako si "VOLJNA SPASITI DEBELE RIBICE", PRVO, "STANI NA LOPTU", isključi grijač (hladnovodne), aeriraj vodu maksimalno. Ne mijenjaj kemiju vode napamet, ne liječi ih napamet!! Zamoli nekoga u blizini, da ti testira vodu, ili još bolje, kupi testere za pH, N, P, trebat će ti.

Ti si još uvijek na PRVOM koraku, uočila si da su ribice bolesne, DRUGI korak je testirati vodu, slikati, da bi mogli ispravno, točnodetektirati bolest, TREČI korak je definirati ispravan lijek, ČETVRTI korak je definirati ispravan tretman, PETI korak je primjena tretmana i pračenje rezultata!!

NEMA SREDSTVA, LIJEKA, KOJI NIJE U MEÐUDJELOVANJU i/ili KOLIZIJI S NEKIM OD PARAMETARA VODEi/ili MEÐUSOBNO!! No, ova tvoja "škola" je bolna (ribice su bolesne), ali učini sve da ti je prva i posljedna, a ribice ozdrave.

Pozdrav

mtomasic

Offline Simba

• Novi član
  • *
lavlja glava
« Odgovori #4 u: Ožujak 14, 2006, 21:36:00 poslijepodne »

Bez uvrede možda sam nova u akvaristici, ali sam konzultirala veterinara koji mi je dao naputke. Ujedno ništa nisam mjenjala napametiz svog hira, već iz preporuke veterinara, a ujedno sam malo i surfala internetom po stranicama u UK, te sam uvidljela da sam na dobrom putu, a moje su ribice bolje i rana je počela cijeliti.

Tajna je bila u zamjeni baktopur, furanolom i ectopurom, te multivitaminima i iskopčavanjem filtera, po preporuci veterinara. Sličnu terapiju je preporučio jedan od sudionika foruma i nedjelovanja baktopur directa, te stvaranje otopine za dezinfekciju.

Toplina u kombinaciji sa soli, veoma je važan faktor kod povećavanja učinka antibiotika, stoga ako te zanima drage volje ću ti preporučiti internet stranice s opisom bolesti koje mogu zadesiti zlatne ribice, te preporučenim mjerama lječenja.

Hvala na pomoći, ali mislim da si malo prekritičan za nekoga tko bi želio pomoći, stoga je i ova tema završena.

pozdrav

Offline mtomasic

• Punopravni član
lavlja glava
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2006, 09:18:00 prijepodne »

Zaista nemam namjeru tvrdoglaviti međusobno, ako netko sistematičnost poistovjeti s kritikom, kad me ponese, zaboravim da "put do pakla, popločan je dobrim namjerama".

No, za "završena" ne zamjeri ovu "provokaciju", koja to nije, ali; "preporuka veterinara" nisu "pretrage-testovi", još uvijek prihvačam "preporuke internet stranica", možda upravo te nemam u 200-300MB snimljenih adresa-članaka, te, vjerojatno te interesira koji je STVARAN učinak hidrolize, temp, pH, .... na antibiotik(e)??

Pozdrav
mtomasic

Offline saly78

• Novi član
  • *
lavlja glava
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2006, 21:25:00 poslijepodne »
Da li mogu da cuvam zlatnu ribicu u kugli,ako mogu koji je postupak za menjanje vode,i da li moze da se koristi voda sa slavine?
nemam pojma

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
lavlja glava
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2006, 21:46:00 poslijepodne »
nemoj ju drzati u kugli - zamisli sebe u 2-3m2 prostora u kojem bi trebala provesti cijeli zivot... kugla nije ni za jednu ribu a kamoli za zlatnu koja treba mnogo prostora za plivanje...

nabavi pravi akvarij obicni cetverokutni jer kugla nije pravilnog oblika i kvari pogled i ribi i tebi i definitivno nije rjesenje...

dakle, nabavi pravi akvarij i onda tek ribu, tj ribe, jer nitko nije sretan kada je sam...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.