Srpanj 04, 2025, 01:27:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: novi akvarij s pregradnim filterom  (Posjeta: 1640 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zeljkok

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
novi akvarij s pregradnim filterom
« u: Lipanj 25, 2013, 12:27:25 poslijepodne »
Situacija je sljedeća, kreće se u izradu novog, većeg akvarija  :)

Dimenzije su najvjerovatnije 160 cm. dužina, 65. cm širina i 60 cm. visina.

Zašto 65 cm. širina? Zbog pregradnog filtera (2 komada) koji će biti širok 15 cm kroz cijelu dužinu zadnje stranice akvarija, tako da "iskorištena" širina akvarija ostaje 50 cm.
Zašto pregradni filter? Svaki filter ima svoje prednosti i nedostatke, ovdje sam išao na prednost veće količine filter materijala (cca 50 litara), nema cijevi, spojeva, smještanja vanjskih filtera ispod akvarija ili u ravnini akvarija. Ipak je puno manja opasnost od poplave zbog samog filtera u odnosu na sve druge filtere. Ovdje je sve u akvariju. Nedostaci su možda teže čišćenje ali ipak s 2 metra visine sam dovoljno "krakat" s tim da filter materijal budem posložio u košare napravljene od forexa po mjeri pa će vađenje i vraćanje biti olakšano.

Zašto 60 cm. visina. Hm, visina još nije definirana  :D, tako da je moguće smanjenje na 55 cm.

Uglavnom,  malo sam to naslikao pa pogledajte. Znam da neki imaju pregradne filtere i da su s njima zadovoljni.

Riječ je o klasičnim (najjednostavnijim) pregradnim filterima s 3 pregrade. U prvu ulazi zmazana voda gdje je i grijač, preljeva se na filter materijal koji nije složen skroz do dna kako bi filtrirao cijelom svojom površinom. Čista voda ulazi u pregradu sa pumpom koja je vraća nazad u akvarij.

Širina pregradog filtera je 15 cm a dužina pojedinih pregrada je:
20 cm - prva pregrada gdje je grijač
40 cm - druga pregrada s filter materijalom
20 cm - treća pregrada u kojoj je pumpa

Imam dvije stream pumpe od 3000 l/h koje ću staviti na svaki kraj akvarija, a stanovnici budu, naravno, malawci  :D

Jel ovo kako sam ja zamilsio OK ili treba malo dimenzije pregrada smanjiti, povećati ili nešto treće? Zadnja pregrada gdje je pumpa me malo muči, hoće li ostati na suhom ako stavim "prejaku" pumpu (2000 l/h) ili je s obzirom na veličinu akvarija i stanovnike dovoljna i pumpa od 1000 l/h budući da je riječ o dva pregradna filtera. Ajde Vi sa više iskustva s takvim "problemima" pucajte sa savjetima.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Odg: novi akvarij s pregradnim filterom
« Odgovori #1 u: Lipanj 25, 2013, 12:33:42 poslijepodne »
to ce biti u redu,ako se bojis da bi pumpa ostala na suvom ,napravi 3 rupe za ulaz vode i mislim da nema straha
Totalna Steta

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2013, 12:37:00 poslijepodne »
to ce biti u redu,ako se bojis da bi pumpa ostala na suvom ,napravi 3 rupe za ulaz vode i mislim da nema straha

To nije problem, ovo je samo "grubi" nacrt. Više rupa garantira veći protok vode u filter. Hvala.

Offline legolas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Lipanj 25, 2013, 13:35:11 poslijepodne »
Slažem se s dzemsom, ja iman s dvi rupe na akvariju ali bi isto volio da ima tri iz sigurnosnih razloga.
Ali zato bolje dize prljavstinu s poda, toliko dobro da nikad do sad nisam  usisava podlogu :)
Po meni sve drugo je i vise nego dobro
Život je lijep, potroši ga dobro...

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Lipanj 25, 2013, 13:59:01 poslijepodne »
1, 2 ,3 nije uopce bitno bitan je promjer rupe jel tako
hrga88

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Lipanj 25, 2013, 22:16:14 poslijepodne »
2x40mm rupe ce biti  dovoljne ,100% provjereno
ja sam radio jedan manji aq od 175l i napravio pregradne filtere ali nisam  busio staklo za usise nego sam ga odmakao od bocnih stranica 2-3mm i radi perfektno,rijec je o 2 trokomorna filtera duz cijele zadnje stranice,

na 400l ak imam vanjski pregradni kojeg tjera pumpa od 2800l/h a napajaju ga 2x40mm cijevi od vode i pumpa ima dovoljno vode

i tebi bih preporucio 2x2000l pumpe ako vec imas mogucnost a onda ti mozda i nece trebati streamovi jer one imaju jak povrat pa ce da prave jaku cirkulaciju

Offline zeljkok

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 27, 2013, 12:55:06 poslijepodne »
OK, Hvala svima na savjetima, znači 2 ili 3 rupe promjera 40 mm i nema greške.