Situacija je sljedeća, kreće se u izradu novog, većeg akvarija

Dimenzije su najvjerovatnije 160 cm. dužina, 65. cm širina i 60 cm. visina.
Zašto 65 cm. širina? Zbog pregradnog filtera (2 komada) koji će biti širok 15 cm kroz cijelu dužinu zadnje stranice akvarija, tako da "iskorištena" širina akvarija ostaje 50 cm.
Zašto pregradni filter? Svaki filter ima svoje prednosti i nedostatke, ovdje sam išao na prednost veće količine filter materijala (cca 50 litara), nema cijevi, spojeva, smještanja vanjskih filtera ispod akvarija ili u ravnini akvarija. Ipak je puno manja opasnost od poplave zbog samog filtera u odnosu na sve druge filtere. Ovdje je sve u akvariju. Nedostaci su možda teže čišćenje ali ipak s 2 metra visine sam dovoljno "krakat" s tim da filter materijal budem posložio u košare napravljene od forexa po mjeri pa će vađenje i vraćanje biti olakšano.
Zašto 60 cm. visina. Hm, visina još nije definirana

, tako da je moguće smanjenje na 55 cm.
Uglavnom, malo sam to naslikao pa pogledajte. Znam da neki imaju pregradne filtere i da su s njima zadovoljni.
Riječ je o klasičnim (najjednostavnijim) pregradnim filterima s 3 pregrade. U prvu ulazi zmazana voda gdje je i grijač, preljeva se na filter materijal koji nije složen skroz do dna kako bi filtrirao cijelom svojom površinom. Čista voda ulazi u pregradu sa pumpom koja je vraća nazad u akvarij.
Širina pregradog filtera je 15 cm a dužina pojedinih pregrada je:
20 cm - prva pregrada gdje je grijač
40 cm - druga pregrada s filter materijalom
20 cm - treća pregrada u kojoj je pumpa
Imam dvije stream pumpe od 3000 l/h koje ću staviti na svaki kraj akvarija, a stanovnici budu, naravno, malawci

Jel ovo kako sam ja zamilsio OK ili treba malo dimenzije pregrada smanjiti, povećati ili nešto treće? Zadnja pregrada gdje je pumpa me malo muči, hoće li ostati na suhom ako stavim "prejaku" pumpu (2000 l/h) ili je s obzirom na veličinu akvarija i stanovnike dovoljna i pumpa od 1000 l/h budući da je riječ o dva pregradna filtera. Ajde Vi sa više iskustva s takvim "problemima" pucajte sa savjetima.