Kolovoz 04, 2025, 23:52:27 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kelvini i Lumeni  (Posjeta: 5906 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrgamonster

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Kelvini i Lumeni
« u: Lipanj 22, 2013, 14:39:19 poslijepodne »
U akvariju imam 140l vode
na to 36w svijetla (dvije fluo cijevi)
sada bi ja pojačao rasvijetu sa dvije štedne žarulje koje bi bile na sredini akvarija jer su mi sa lijeve i desne strane anubiasi pa mi tamo netreba svijetla
e sada gledao sam stedne zarulje i svaka ima drugacije pa me zanima dali je bolje gledat kelvine ili lumene kada uzimam zarulju i koliko sta treba bit
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Kelvini i Lumeni
« Odgovori #1 u: Lipanj 22, 2013, 15:35:53 poslijepodne »
pa ono........ lumeni ti oznacavaju jacinu svjetlosti a kelvini boju
otprilike ovako

znaci sa vise lumena imas vise svjetla a o kelvinima ovisi koliko ce to izgledati zuto. Ili nece ako su 6500.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 22, 2013, 17:27:38 poslijepodne »
aha znaci bolje je da ima sto vise lumena a koliko kelvina je optimalno ili je to slobodan izbor kako kome odgovara
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 22, 2013, 18:00:11 poslijepodne »
pa K su cisto vizualni dojam, biras kaj hoces.
Nego, kaj ti nije lakse/prakticnije zamijeniti te po 18W za T5 od 28W? Imas ih u toj duzini.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Lipanj 22, 2013, 18:45:27 poslijepodne »
Ne bih se složio da su Kelvini samo nekakav vizualni dojam.Možda u ciklidnim akvarijima.Ali u akvarijima sa biljem i biljnim akvarijima
jako je bitno svijetlo za pravilan rast bilja, pa prema tome temperatura boje svijetla ima jako važnu ulogu.Primjer: 2700K je
temperatura jutarnjeg svijetla, a 6500K svijetla u podne.Normalno je da se fotosinteza intenzivnije uspostavlja na 6500K Zato je kelvinaža
važna u zabiljenim akvarijima.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 22, 2013, 18:54:35 poslijepodne »
ove dvije fluo sta sada imam bacaju na zuckasto i ako stavim dvije stedne od 65ook koje ce vise osvjetljavat sredinu mogu napravit sa timerima jutro podne i večer jel tako  :)
hrga88

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 22, 2013, 19:09:32 poslijepodne »
Ako imaš bilje onda svakako da.To bi trebal biti dovoljno.Ako možeš potraži TEŽ-ove žarulje.One su 6700K i koštaju oko 20 kuna.To je
više nego duplo jeftinije od Philipsa Osrama i sl.Bilo ih je u Intersparu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 22, 2013, 19:32:45 poslijepodne »
Ne bih se složio da su Kelvini samo nekakav vizualni dojam.Možda u ciklidnim akvarijima.Ali u akvarijima sa biljem i biljnim akvarijima
jako je bitno svijetlo za pravilan rast bilja, pa prema tome temperatura boje svijetla ima jako važnu ulogu.Primjer: 2700K je
temperatura jutarnjeg svijetla, a 6500K svijetla u podne.Normalno je da se fotosinteza intenzivnije uspostavlja na 6500K Zato je kelvinaža
važna u zabiljenim akvarijima.
brkas kelvine i spektar. Po kelvinima ne mozes znati spektar svjetla a to je ono kaj je bitno bilju i zato ti je na svim akvarijskim lampama nacrtan onaj graf spektra odnosno koje valne duljine lampa najvise emitira dok toga nema kod obicnih lampi za rasvjetu jer to nije bitno.
A i normalno danje svjetle je debelo ispod 6500K pa opet, planeta se fino zeleni.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 22, 2013, 19:45:03 poslijepodne »
Ne govorimo o danjem svijetlu nego o boji svijetla oko podneva a to je oko 6500K.Danje svijetli je i 2000K i 11000K.Planeta ze sasvim lijepo zeleni
pokraj postojećeg dnevnog svijetla koje se sastoji i od 2700 i od 6500 i od 9000K.Akvarij je zatvoreni eko sustav koji nema nogućnost korištenja
cijelog spektra sunčevog svijetla.Foto sinteza je najintenzivnija na otprijike 6500K.Spektar koji se navodi na akvarijskim lampama jako je bitan
i zbog prodora svjetlosti kroz vodu.Svjetlost drugačije prodire kroz vodu nego kroz atmosferu.Tu je bitno do koje dubine prodire koji
intenzitet svjetla.Tu su bitne valne duljine jer bijela svjetlost se sastoji od spektra i svaka boja tog spektra u vodi se drugačje lomi

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #9 u: Lipanj 22, 2013, 20:03:58 poslijepodne »
Komplicirate, uzmi bilo koju žarulju od 3000 K do 10000 K (ovisno o tome kakvu atmosferu želiš u akvariju), biljke će ti rasti jednako dobro (ili loše) bez obzira na temperaturu svjetla.

Amano i istočna ekipa koriste 8000 K, Nizozemci u svojem dutch stilu 3000-5000 K, a i svima biljke rastu ko lude. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 22, 2013, 20:26:13 poslijepodne »
upravo to  :up:

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 25, 2013, 12:55:18 poslijepodne »
Evo jos pitanja
Gledao sam da zamjenim ove postojece t8 sa dvije nove ali sve koje sam nasao imaju oznaku za lumene ali ne i za kelvine otprilike 820 do 870 pa me zanima kako znam da je zarulja 6000 do6500kelvina
hrga88

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 25, 2013, 13:14:16 poslijepodne »
po zadnja 2 broja. Prvi broj ti oznacava CRI a druga dva K. Samo dodas jos 00 i to je temperatura svjetla u K.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 25, 2013, 13:18:05 poslijepodne »
hvala ti majstore nisam znao za to
hrga88

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #14 u: Lipanj 25, 2013, 19:34:44 poslijepodne »
Malo samo da zakompliciram situaciju :D

Za fotosintezu se trazi crveni i plavi spektar. Zato su one rozkaste lampe najbolje za rast bilja, i NASA radi testove na ISS-u sa takvim svijetlima!

Neonke kad gledas onda se trazi 950 ili lakse za nac 965,  9ka u broju oznacava CRI (sunce ima CRI 100 a bolje neonke 9+) sto znaci da neonka emitira 90% suncevog spektra.
Zuti i zeleni spektar su bilju neupotrebljivi za fotosintezu a recimo jako bitni za ljudski vid.

Poanta je u watima tj. u potrosnji struje , mozes ti kupiti 50W 865 npr, ali 50W rozkasta ona lampa koja ima vecinom samo crveni/plavi spektar je daleeeeeko bolja,
jer siba 50W onog cega treba biljkama za razliku od 865 koja u tih 50W ima i zeleni i zuti spektar neupotrebljiv bilju.
Isto tako pisat ce da 865 ima vise lumena (cca 3000-3500) a rozkasta manje (2000-3000) a opet je turbo bolja od 865 ili 965 svejedno.

Isto tako ljudi briju da ce mijesanjem kelvina nesto postici a u biti nece nista jer se svijetlo poravna, nemres istovremeno imati 2000K i 9000K , dobit ces nesto izmedju!
Zato je isto tako bolje imati sve iste lampe koliko kod sta ljudi pricali barem sto se bilja tice.

Isto je bitna stvar prodornost svijetla, kod neonki je mala, kod HPS i MH je velika, jako dobru prodornost imaju i ledice, bolje nego neonke.

Eto neka pocne rat :D

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 25, 2013, 19:50:50 poslijepodne »
imao am one sta daju rozo svijetlo i mozda je kako kazes da su najbolje ali mi se nimalo nesvoda boja tako da cu potrazit najmanje 8 ili 9 a 65 sigurno
hrga88

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 25, 2013, 21:05:38 poslijepodne »
Pa onda stavi rozu iza a 965 naprijed ako imas slozeno svijetlo jedno iza druge ...
Ja naprimjer imam 2 bijele iza a rozu naprijed isto cisto zato sto mi vise svidja tako.

U svakom slucaju ako mozes uzmi 965 tj. ako nadjes umjesto 865 ...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 26, 2013, 00:30:40 prijepodne »

Poanta je u watima tj. u potrosnji struje , mozes ti kupiti 50W 865 npr, ali 50W rozkasta ona lampa koja ima vecinom samo crveni/plavi spektar je daleeeeeko bolja,
jer siba 50W onog cega treba biljkama za razliku od 865 koja u tih 50W ima i zeleni i zuti spektar neupotrebljiv bilju.
Isto tako pisat ce da 865 ima vise lumena (cca 3000-3500) a rozkasta manje (2000-3000) a opet je turbo bolja od 865 ili 965 svejedno.

pa ne bas....... da, bilje voli crveno i plavo, ali voli i svjetlo opcenito. Bolje je imati lampu punog spektra sa vise lumena nego crvenu sa 2x manje.

Offline MrCROant

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 26, 2013, 00:59:13 prijepodne »
Evo pojasnjenje (prijevod)

Luminiscencija funkcija ili svjetlosna učinkovitost funkcija opisuje prosječnu spektralnu osjetljivost ljudske vizualne percepcije svjetline. To je na temelju subjektivnih procjena koje od par različitih boja svjetla je svjetlije, opisati relativnu osjetljivost na svjetlost različitih valnih duljina. To ne treba smatrati izuzetno točano u svakom slučaju, ali to je vrlo dobra zastupljenost vizualne osjetljivosti ljudskog oka i to je uredu kao osnovica za eksperimentalne svrhe.

Lumen - osvijetljenje koje ljudsko oko dozivljava a mi ovdje pricamo o biljkama.

Gle roza lampa djeluje tamnije od bijele lampe i zato bijela ima vise lumena a biljke nemaju oci nego kloroplast :D

Roza je bolja, nije NASA pukla pa trosi struju na ISS-u za bezveze.

Istina biljke jos i koriste i UV spektar, zasto?  Pa prema UV spektru odredjuju gdje je izvor svijetla , npr suncokret , ako se stavi filter za UV nece se okretati prema izvoru svijetla.

Uglavnom nije to sve to toliko bitno jer se u akvaristici jos povodi za preporukama wat/L , koje ugrubo u biti i "rade" ako se koristi preporucena rasvijeta ..neonke,stedne zarulje ...

Eto , kaj mislis sad?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 26, 2013, 01:31:13 prijepodne »
pa i dalje mislim isto, bez dostatne kolicine lumena mos' ti imati ne znam kakav spektar.
Ne znam kakav imas akvarij i u kakvom je stanju ali probaj nesto fino uzgojiti i onda mu na 3 mjeseca stavi istu snagu lampi ali grolux pa stavi slike prije i poslije groluxa.

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 26, 2013, 14:32:23 poslijepodne »
necu nista puno kemijat evo danas zamjenio one dvije neonke za dvije 865 i dodao jos dvije stedne na sredinu 25w 6400k 1520lumena
znaci ukupno 86w na otprilike 130l vode
hrga88

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #21 u: Lipanj 26, 2013, 17:06:04 poslijepodne »
  "znaci ukupno 86w na otprilike 130l vode"

Javi mi kad ti počmu divljati alge! -?

Offline hrgamonster

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 26, 2013, 17:24:46 poslijepodne »
a gle spominje se da za neke biljke treba wat po litri tako da probat cu pa vidit
hrga88