Kolovoz 18, 2025, 00:19:16 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: armatura akvarija  (Posjeta: 2547 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChILd_ReBoRn

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
armatura akvarija
« u: Ožujak 08, 2006, 17:50:00 poslijepodne »
ovako imam pitanje za sve vas iskustvene DIY freakove. Kupio daqnas stklo za tank, sve to meni lijepo izrezali izbrusili (izbrusili zatoda dobe dimenzije na mm, jer mi kaze majstor da bez rezanja dimenzija moze do 1,5mm bjezat zbog kosog pucanja stakla) i ispalo da su mik zaboravili izrezat 2 uzduzne letvice koje bi lijepio na vrh stranice protiv svijanja. E sad sto me zanima, posto su to oni zaboravili.. dimenzija prednje i straznje plohe je 120x50 i ojacanje je trebalo biti 120x4 (5mm staklo). posto je glavno staklo 8mm jel trebam stavljat ojacasnja ili ne?
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
armatura akvarija
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2006, 18:11:00 poslijepodne »
Stavi

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
armatura akvarija
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2006, 23:05:00 poslijepodne »
Moj tank je upravo 120x50 i ima ojacanja, s tim da su i ojacanja 8mm debljina stakla...

Bolje stavi

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
armatura akvarija
« Odgovori #3 u: Ožujak 09, 2006, 02:18:00 prijepodne »
stavi ojacanja od 8mm ali nemoj stavljat kao sto si mislio 120cm duzine
nego stavi krace da ti cijevi od filtera mogu normalno stat u
akvarij... ta ojacanja se rade uvijek kraca od duzine akvarija.
Split / Hrvatska

Offline lula

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #4 u: Ožujak 09, 2006, 07:49:00 prijepodne »
JEs. Stavi. Jednom kad ga napuniš nema povratka.
Varaždin / Hrvatska

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
armatura akvarija
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2006, 08:14:00 prijepodne »
Nemojte opet dragi moji bezveze bez ikakvih argumenata (samo "je, je stavi")navoditi čovjeka na krivi put. Takav se akvarij radi od 8mm i bez ikakvih armatura. Armatura ako nije dobro složena može dovesti do pucanja stakla. Pošto je staklo tekućina (da dobro sam napisao). Staklo je tekućina jako visoke viskoznosti ono "radi" to jest piga se, miće itd. Šta se dešava kad se stavi armatura, Taj čošak na kojem je letvica se ukruti i staklo vise nemože "raditi", a ostatak stakla "radi". Što dovodi do pucanja. Naravno to nemora tako biti, ali sjetite se slučaja gdje je neki šugavi staklar jednoj curi zaljepio akvarij od 200L UV ljepilom za staklo. Akvarij je naravno puknuo. Zašto? Zato jer je UV kruti spoj i ne dozvoljava staklu da "diše" odnosno "radi". Opet kažem to nemora biti. Ako se ispod tih letvica (armature) stavi malo više silikona, tako da ima bar 1-2mm izmežu stakla i letvica. Problema nebi trebalo biti. Ali je zato pitanje sljedeće. Čemu se zajebavati s tim kad ionako nema pretjeranu funkciju, dapače lako se može zajebat...

Offline bopacak

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2006, 08:22:00 prijepodne »
Ja se ispričavam, kad sam pročitao naslov teme i temu, skužio sam skroz drugačije. Ubiti nisam poažljivo čitao. mislio sam da se radi o onim aluminijskim rubovima (okvirima) okolo naokolo akvarija. Što se ojačanja tiće, ono nemora biti tako dugo, na du dužinu standard je 100cm. A što je ojačanje deblje to je bolje.Ja kad radim takve akvarije stavim 10mm ojačanje, a kad radim akv. od 6mm stavljam ojačanja od 8mm. Veća je površina stakla za koje drži silikon pa je automatski i spoj jači.

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
armatura akvarija
« Odgovori #7 u: Ožujak 09, 2006, 17:35:00 poslijepodne »
bopacak, već sam ubacio u prvu kad gle evo i demanta u drugom postu.

Što se tiće UV ljepila ono je odlično za okrhnute dijelove, recimo po rubovima jer ne dozvoljava staklu da špungira (nepravilno pukne) ali ljepi se isključivo sa UV-lampom da nebi bilo gle ne suši se i to ljepilo mora obavezno biti u tamnoj posudi da sunčeve zrake nemogu prodrijeti do njega jer u protivnom ga možemo baciti!
 Sa tim ljepilom se ljepe staklene vitrine koje nemaju nikakve druge matrijale osim samog stakla i kao takvo ima veliku čvrstoću,koristi se još za ljepljenje stakla na metal i ostavlja dojam kao da ničega nema između.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #8 u: Ožujak 09, 2006, 22:01:00 poslijepodne »
hebiga sad.. prosla baba s kolacima.... izrezano mi 120cm duzine i 5mm debljine i sad da vas ja nesto pitam.. jer sam ja ocito te sheme s armaturama krivo skuzio.. jel se te armature lijepe sirim dijelom (paralelno na staklo) ili uzim dijelom (okomito, tako da formiraju slovo "T" sa stranicom akvarija)? Za filter nece biti problem jer fluwal u kompletu daje plasticna koljena bas za siroke rubove akvarija.

Dakle.. kako lijepim? okomito ili vodoravno?

(Koprivnica)

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
armatura akvarija
« Odgovori #9 u: Ožujak 09, 2006, 22:04:00 poslijepodne »
"T" sa stranicom akvarija - u protivnom nema smisla

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2006, 22:09:00 poslijepodne »
e j..ga.. ja bio uvjeren da treba vodoravno.. kak nema smisla.. automatski je i na tom dijelu otezano svijanje stakla jer je deblje.. al sta cu sad.. stavit cu 5mm staklo.. bit ce i to dosta.... ionak mi reko staklar da nemoze izrezat 4m sirinu stakla debljine 8mm jer mu masina nejde manje od 8 cm.. a treba brusit jer je rucno to cvijetrija rezat.. tak mi staklar reko...
(Koprivnica)

Offline Marin99

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #11 u: Ožujak 09, 2006, 22:16:00 poslijepodne »

evo to je to! donje letvice ne trtebaš radit. samo gornje na prednju i na zadnju stranu

Nek mi neko VRATI "Ed Chigliak"

Offline bopacak

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #12 u: Ožujak 09, 2006, 22:20:00 poslijepodne »

Onda je to šugav staklar, kako ja mogu rezati 8 mm staklo sa običnim nožem i rez i dalje bude savršen. Inače, nemoraš stavljati nikakve armature, biće dovoljno i 5 mm, a možeš inače i izrezati 2staklene letvice, spojit ih silikonom (tako da dobiješ 10mm) pa onda zaljepiti ojačanje...

Dubravko, upoznat sam kompletno sa UV ljepilom....

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2006, 22:23:00 poslijepodne »
sta sad jos i duple letvice treba stavit?? de pretjerujete.. pa nije staklo od papira heboga ja.. ipak je to 8mm.. mogu sjest na njega da ne pukne...

bopacak.. de ti reci.. jer dosta jedna letvica naprijed i jedna natrag od 5mm ili da stavim dvije takve? daklem dobim 10mm naprijed i natrag?

(Koprivnica)

Offline Marin99

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #14 u: Ožujak 09, 2006, 22:25:00 poslijepodne »
ne ne..... dosta ti je jedna! Ovo je stari crtež sa teme od prije 100 godina

Offline Marin99

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #15 u: Ožujak 09, 2006, 22:29:00 poslijepodne »
znaci: sa prednje i sa zadnje strane stavi pojačanja od 5 mm debljine i dimenzija 110*4 i to ti je sasvim dovoljno. 110 je zato jer ti se pojačanja ne smiju dirat sa bočnim stranicama. i to je to.

Offline Marin99

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #16 u: Ožujak 09, 2006, 22:30:00 poslijepodne »
A ako ti ipak pukne ... Bopacak je kriv

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #17 u: Ožujak 09, 2006, 22:36:00 poslijepodne »

Citat: bopacak

Onda je to šugav staklar, kako ja mogu rezati 8 mm staklo sa obiènim nožem i rez i dalje bude savršen. Inaèe, nemoraš stavljati nikakve armature, biæe dovoljno i 5 mm, a možeš inaèe i izrezati 2staklene letvice, spojit ih silikonom (tako da dobiješ 10mm) pa onda zaljepiti ojaèanje...

Dubravko, upoznat sam kompletno sa UV ljepilom....

ha cuj.. jedan od najpoznatijih u KC.. najjeftinije mu je staklo (50kn po kvadratu od konkurencije) i reko on meni gle.. ja ti to newmorambrusit, ali onda rez moze puknut koso i dimenzija bjezat do 1mm. Onda sam mu rekao da izbruisi...a za lajsnu je reko da je nemoze brusiti jer mu nejde masina na uze od 8cm... reko mu ja da reze rucno.. pa okrenuo ocima.. onda sam mu reko nek odreze rucno 5mm lajsnu i gotovo.. ili cu je ja sam...
na kraju me sj*bo... jedan ugao mi pola mm bjezi isad mi stranica nije nalegla savrseno vec je trebalo mrvu vise silikona.. nece biti problem al sam htio da bude super...

Bopacak.. da te pitam tu.. jel da nakon lijepljenja pocistim sve sto sam zasrackao silikonom di netreba i onda pomocu traka fugiram ili da isfugiram pa ziuletom sastruzem visak??
(Koprivnica)

Offline bopacak

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #18 u: Ožujak 10, 2006, 07:44:00 prijepodne »
Što se ojačanja tiće, bće dovoljno i 5mm iako nebi bilo loše da investiraš još 20kn pa kupiš 2 staklene letvice...biće dobro i jedno i drugo. Kojim redosljedom misliš ići je apsolutno sve jedno fugiraš-čistiš, čistiš-fugiraš. A to što staklo nije savršeno (onih 0.5 i 1mm o kojima si pričao) to ti nema apsolutno nikakve veze na akvarij, niti će se negativno odraziti na akv. Savjet kod fugiranja;kad zaljepiš one trake za fugiranje, uzmi staru kreditnu karticu (ili tome slično) odreži jedan čošak i povuci sa tim odrezanim čoškom kartice po čošku akvarija, fuga bi trebala bit ok. Potez mora biti pod istim kutem (najbolje 90 ) Nesmiješ sporo vuć, moraš malo brže i to istom brzinom. Ako ćeš sporu vući, samo će ti fljackati silikon. Prije upotrebe kartice, dobro je operi i namoći u neku lužinu tipa ćarli itd, blago je obrišeš (tako da ćerli još bude na kartici--u malim količinama) i počneš fugirati. Sretno ti bilo, slike će biti poželjne kad budeš gotov.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #19 u: Ožujak 10, 2006, 11:21:00 prijepodne »
isfugirao.. ali prstom....navukao latex rukavice umocio prst u vodu i brzo povukao po rubu akvarija i ispalo je ok. nemam ti ja kreditne kartice... :) Skuzio sam da mi i fuga nije toliko super vazna iako je ok ispala jer cu stavljat ili ukrasne letvice oko uglova ili cu lakirat... tak da se fuge nece ni vidjet....

Al zasad sam zadovoljan.. ostavljam do sutra popodne da se susi i onda cu ga napunit vodom.... i ostavit do navecer da mi se preko noci nebi smrznuo i pukao...

(Koprivnica)

Offline Bravo

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #20 u: Ožujak 10, 2006, 11:48:00 prijepodne »

Citat: bopacak
Savjet kod fugiranja;kad zaljepiš one trake za fugiranje, uzmi staru kreditnu karticu (ili tome slièno) odreži jedan èošak i povuci sa tim odrezanim èoškom kartice po èošku akvarija, fuga bi trebala bit ok.

A ja se taman ubio razmišljajući s čim bi mogao fuge povući

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
armatura akvarija
« Odgovori #21 u: Ožujak 10, 2006, 12:40:00 poslijepodne »
Dobre su i telefonske kartice (bitno da je cvrsta, ostrih rubova i pod pravim kutem)
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline sparko

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
armatura akvarija
« Odgovori #22 u: Ožujak 10, 2006, 19:46:00 poslijepodne »
Štapić od sladoleda na štapiću ti također izvuče odličnu fugu sa blagim konveksitetom.
St/HR

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #23 u: Ožujak 11, 2006, 20:59:00 poslijepodne »
mislis konkavitetom? konveksitet znaci ispupcenje.. konkavnost udubljenje
(Koprivnica)

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
armatura akvarija
« Odgovori #24 u: Ožujak 13, 2006, 22:45:00 poslijepodne »
jednu letvicu zalijepio super ostavio par sati i krenuo lijepit drugu.. okrenuo akvarij i s njom drugu letvicu koja je pala na pistolj za silikon i razbila se...

sad sutra moramuzet drugu.. psmtr.. jos jedan dan duze izrade...

(Koprivnica)