Srpanj 20, 2025, 17:05:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pužići - da li uopće zaslužuju toliku frk  (Posjeta: 7395 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Anto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pužići - da li uopće zaslužuju toliku frk
« u: Ožujak 08, 2006, 17:07:00 poslijepodne »

Dakle ovako: svi se nemilice trude da unište sve živo što puzi po dnu uključujući tu i puževe. Bio sam kod nekih akvarista kojima su akvariji puni puževa i to svakakvih sa obiljem bilja u akvariju. S druge strane potrebno je konstantno održavati higijenu dna da ne dođe do truljenja ostataka hrane i ostalih gluposti. Vidim da ovi moji pužići na slici dolje uglavnom ne diraju biljke već kopaju po dnu i čiste te ostatke u šljunku pa se pitam zašto onda da uništavam puževe koji mi pomažu (ako pomažu) pri čišćenju?

Nabavio sam si i jednu Botiu da uništava pužiće ali i njoj očito nije do nasilja pa im se pridružila u rovanju po dnu

Zanimaju me vaši komentari.

Još nešto oko rasvjete, imam Juwel 120 na koji sam ugradio još jednu neonsku cijev. Svi su me savjetovali da gasim dnevno rasvjetu od 12-17 sati popodne. Sve mi je to bilo jako neprirodno pa sam odlučio da ujutro palim jednu cijev od 12-17 dvije pa onda opet samo jednu do nekih 21 sat što mi je puno prirodnije neko ovo pomračivanje u podne. Nisam primjetio nikakvo divljanje algi a bilje mi zasada (kuc-kuc) vrlo dobro napreduje. Ovo oko rasta bilja izgleda mnogo više ovisi gdje je nabavljeno i u kakvom je stanju donešeno.
Pozdrav iz Slavonskog Broda
Ribice su kompa a ne klopa

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2006, 17:55:00 poslijepodne »
ti puzevi koje ti imas su relativno ok jer se zakapaju preko dana u supstrat i rahle ga a preko noci izlaze van i nisu toliko agresivni prema biljkama. Botie ih ne vole toliko ko obicne barske... i dobro je sto legu zive mlade.. nabavi si obicne smedje puzeve pa da vidis veselja...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2006, 18:18:00 poslijepodne »
Puževi, praktično svih vrsta rade puno više koristi nego štete. Održavanje higijene dna si dobro primjetio, riblji izmet postaje lako iskoristiv bilju tek kad ga puževi još jednom "predade" a i velika večina ih struže alge.
Ljudi ih nevole što zbog čiste estetike što zbog uvjerenja da napadaju bilje.
Botie su efikasan način da ih držiš pod kontrolom, ako one zakažu ručno uklanjanje je drugi način, kemija apsolutno ne, radi puno više štete nego koristi.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Ožujak 08, 2006, 18:45:00 poslijepodne »
ja imam puzeve, one barske, najobicnije male, i nist mi ne smetaju, niti ih ne planiram eliminirati... zašto i bi, bas su slatki...
ZG,Vrapče

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #4 u: Ožujak 08, 2006, 18:51:00 poslijepodne »
Ja nemam puževe i uopće mi ne smetaju, niti ih planiram imati... baš su slatki dok ih nema.
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Ožujak 08, 2006, 20:30:00 poslijepodne »

pa iskreno ne shvacam ni ja zasto toliko velika frka sa puzevima .

ja imam 4 vrste puzeva u akvarijumima , i nikakvih problema sa njima, najbitnije mi je da ne diraju biljke. Cak ih nisam vadila namjerno vani broj im se uvijek nekako limitira.

a sto se tice ovog gasenja svijetla po podne, ja to ne prakticiram, a niti vidim potrebu za time.

Edited by: bubica78
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Kikaš

• Punopravni član
  • **
    • http://www.recdir.com/pets/fish_and_aquaria/
« Odgovori #6 u: Ožujak 08, 2006, 21:17:00 poslijepodne »
Jedini puž koji mi je ikad napravio štetu u akvariju je puž jabučar. Kupio sam ga, stavio u akvarij i on je odma navalio na bilje. U roku 5 min se obavio oko biljke i pripolovio je. Nije otkinio list nego cijelu biljku.Onda sam mu ubacio povrče, ali ne...koji k...bi se on hranio onim šta mu daš kad može upropastit biljku od 30-40kn.To mi je bila najgluplja investicija u akvariju!Ovi mali pužići ne grizu biljke več samo nezgodno izgledaju kad se nakupe na staklu u večem broju,tako da ču radije imat više ovih malih drekova nego jedno veliko g..no!

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 08, 2006, 21:32:00 poslijepodne »
Ja na njih gledam kao na dobar i besplatan izvor hrane za skalare

smo mi je problem kaj ih malo ima pa moram rovat ako zelim kojeg...

Zagreb/Malešnica

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2006, 23:10:00 poslijepodne »

Cuj Anto, nemoj se ljutiti nakon ovoga,ali uz ovu bljestece plavu podlogu se upravo cudim da puzevi i botia imaju volju uopce dirati je, a kamoli rovati po njoj!Sto nisi uzeo normalan prirodni shoder?

Ove sarene podloge ljudi obicno u neznanju stavljaju u kugle pod zlatne ribice radi kontrasta da riba dodje do izrazaja, ali u toplovodnom i nije nesto.

Ako zelis gasiti svjetlo dovoljno je na sat vremena u podnevnom dijelu dana ugasiti svu rasvjetu, to kao simulira prolaz oblaka pod suncem u prirodi, pa reze algama ciklus razmnozavanja, a ribe si malko odmore.

Puzeve nemam otkad imam botiu i zalim zbog toga, jer kad ih je bilo, akvarij je bujao biljem. Unistavali su sve otpatke od povrsinom podloge kamo nijedan som cistac ne moze. Istina je da jabucari mogu gristi biljke, ali samo kad im nesto ne stima u prehrani. Meni su svojedobno pojeli sve hrastove i kabombe, a sad pak ne diraju vise nista osim smetja. Dosuse nakon ciklida u akvariju ni ne preostane puno bilja, ali zato smetja ima koliko hoces.

Zagreb

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 09, 2006, 01:22:00 prijepodne »
znao sam da ce netko prije ili kasnije komentirati podlogu

aj da opalim onu staru.... O ukusima se ne raspravlja....

Ni ja ne zelim ispast bezobrazan ali evo pisao si o neprirodnom svjetlu.... a podloga?

Zagreb/Malešnica

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2006, 09:24:00 prijepodne »

mi imamo dva jabučara i jedini problem koji rade jest grickanje cabombe u korjenu - svaki dan po jedna cabomba pluta na površini, a imam ih trenutno oko 6-7 - nikako da narastu više od 15 cm

rješenje za puževe i njihove potrebe za biljnom hranom - prokuhati (popariti) list obične zelene salate i baciti u akvarij svaka 2-3 dana - uz jabučare i ribe svejede nestaje u roku od 3 h

barski su nam se počeli množiti, ali višenam se ne da vaditi ih i bacati kornjači - nek narastu - bit će slasniji zalogaj- inače nama barski žderu bilje - i tonas malo živcira

Offline Anto

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 09, 2006, 09:43:00 prijepodne »
Citat: korni

Cuj Anto, nemoj se ljutiti nakon ovoga,ali uz ovu bljestece plavu podlogu se upravo cudim da puzevi i botia imaju volju uopce dirati je, a kamoli rovati po njoj!Sto nisi uzeo normalan prirodni shoder?

Nema ljutnje, relativno sam novi (tek mi je godina) trebao si vidjeti kad sam ga tek složio: brdo mjehurića, rak koji svako malo proviruje iz starog zvona a i bila je zima pa mi se nije dalo previše kopati otišao sam u jedini zoo-shop i kupio šljunak koji je bio (doduše bio je i crveni). Za sada mi je sve manje-više stabilno i još puno toga učim za "Epizode II" kada ću izbaciti i plastični dvorac i ostale gluposti. Osim toga sada se žena i djeca se više pale na ribe i lijepo bilje a manje na "galanteriju"
Pozdrav iz Slavonskog Broda
Ribice su kompa a ne klopa

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 09, 2006, 11:16:00 prijepodne »

Citat: Anto
Osim toga sada se žena i djeca se više pale na ribe i lijepo bilje a manje na "galanteriju"

Skuzili su da se ziveribe micu, a prave biljke rastu, za razliku od dvoraca!
Zagreb

Offline ziva

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2006, 11:29:00 prijepodne »

Citat: Max....sz
Ja nemam puževe i uopæe mi ne smetaju, niti ih planiram imati... baš su slatki dok ih nema.
--Ploče--

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #14 u: Ožujak 09, 2006, 12:31:00 poslijepodne »

Meni je plava podloga baš super. Mislim da ću je i ja staviti u novi akvarij.

moš mislit....

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 09, 2006, 13:08:00 poslijepodne »
Ali fakat. Plava podloga je užas.
Varaždin / Hrvatska

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 09, 2006, 14:14:00 poslijepodne »
ja pomislio pa kaj je sad Borisu- podebljaj ono mos mislit da se vidi
Zagreb/Malešnica

Offline Branko

• Punopravni član
  • Dob: 57 Lokacija: Zagreb
    • http://još.nemam
« Odgovori #17 u: Ožujak 09, 2006, 14:39:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
Puževi, praktično svih vrsta rade puno više koristi nego štete. Održavanje higijene dna si dobro primjetio, riblji izmet postaje lako iskoristiv bilju tek kad ga puževi još jednom "predade" a i velika večina ih struže alge.
Ljudi ih nevole što zbog čiste estetike što zbog uvjerenja da napadaju bilje.
Botie su efikasan način da ih držiš pod kontrolom, ako one zakažu ručno uklanjanje je drugi način, kemija apsolutno ne, radi puno više štete nego koristi.

E sad mi je lakše. Ja mislio da sam jedini bedak kojeg vesele puževi u slatkoj vodi  
Nonsense ist der Sieg des Geistes über die Vernunft!

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 09, 2006, 15:06:00 poslijepodne »
U mojim akvarijima ih ima bar deset različitih vrsta, stizali su s biljem iz cijelog svijeta. Ne diram ih dok se baš previše ne namnože a za uzvrat oni ne diraju zdravo bilje.
U mrijesnim akvarijima je savim druga priča, koliko god da perem i dezinficiram prokleta gamad se uvijek od nekud pojavi      .

A što se plave podloge tiče, kako god vam se to činilo nevjerojatno ribama je svejedno. Kako njima ne smeta a vlasniku se sviđa neznam zašto bi ju baš trebalo mijenjati.Edited by: Tuljan
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Kikaš

• Punopravni član
  • **
    • http://www.recdir.com/pets/fish_and_aquaria/
« Odgovori #19 u: Ožujak 09, 2006, 20:16:00 poslijepodne »

Ja zapravo i ne znam zašto bi neko stavlja puževe jabučare u akvarij. Veliki su i prave štetu. Mislim da je više štete nego koristi. Ja ih nemam i sve mi štima. Nikakva prerada ribljeg izmeta i šta ti ja znam me ne može natirat da ga više stavin u akvarij jer on prerađuje jedino biljke. Totalno beskorisno i ne baš lijepo biće.Ali ja sam ipak mrzitelj puža jabučara!Ostali puži''nametnici'' su mi OK dok god sudjeluju u hranidbenom lancu! (jabučara ni ja nebi uspio pojist, a kamoli botija).Nemojte mi zamjerit, ali oni su mi potpuno besmisleni.

Offline korni

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 10, 2006, 00:18:00 prijepodne »

Citat: Kikaš
(jabučara ni ja nebi uspio pojist, a kamoli botija).Nemojte mi zamjerit, ali oni su mi potpuno besmisleni.

Eh, Kikas, ako ces tako negativno razmisljat o nekom vodenom bicu onda je cijela akvaristika besmislena.

Svako bice u akvariju nesto mora jesti. Koliko tek "stete" nacine ribe koje svaki put kad ubacim malo hrane odmah sve pojedu! A hranu skupo kupujem.

Tako i jabucar, klopa sto ima, nekad smetje, nekad trulez, a nekad i zelenilo. Meni je bas simpa onako sjajno zuti usporen.

Da znas koliko su mi tek ciklidi bilja unistili i pojeli u tjedan dana... jabucar bi mogao komotno tu kolicinu brstiti cijelu godinu, a da sve ne obrsti. Meni su za biljke daleko opasnije bile multispinoze. Grizu i otkidaju sve zeleno sto postoji.

Svako od njih ima svoje potrebe... To ti je slicno boji podloge, meni je plava iritantna, a nekome je odmor za oci. Netko je gore dobro rekao da o ukusima nije zahvalno raspravljati...
Zagreb

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 10, 2006, 00:28:00 prijepodne »
Hih.... ti stavljas naslov Pužići - da li uopće zaslužuju toliku frk

a tako o jabucarima?!
Netko ko cita sada ovo dobit ce krivi dojam. Jabucari kao i sve u
akvariju ima svoje mjesto i svoju ulogu. To da jedu riblja g*** je
neistina. Ko zna mozda i probaju malo pa ja sam imao psa koji je na
moju nevjericu pojeo g*** od konja. Isto tako da ce jesti ono kaj im
navise pase- bacaj puno hrane jest ce vjerovatno nju a ako pocnu jesti
biljku cemu kukati kao i sto je neko prije rekao poremetilo im se nesto
u prehrani pa si opet ti kriv.

Zagreb/Malešnica

Offline sparko

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #22 u: Ožujak 10, 2006, 17:47:00 poslijepodne »
Ah, ni psi nisu više što su nekad bili!
St/HR

Offline maedusa

• Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
« Odgovori #23 u: Ožujak 11, 2006, 15:42:00 poslijepodne »
Citat: korni

Meni je bas simpa onako sjajno zuti usporen.

Jedva čekam da uspostavim akvarij pa da jedan jabučar gmizi onuda!

Fakat su slatki
Rijeka