Lipanj 29, 2025, 16:24:07 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: korištenje godišnjeg odmora  (Posjeta: 6704 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
korištenje godišnjeg odmora
« u: Lipanj 06, 2013, 21:13:47 poslijepodne »
jedno pitanje, da ne duljim..
do kad se mora iskoristit "stari" godišnji odmor ?
koliko je trajanje godišnjeg odmora i da li poslodavac može uskratit korištenje godišnjeg odmora..
molio bih ako netko zna, bio bi zahvaln..radim u privatnom poduzeću
hvala  :up:

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: korištenje godišnjeg odmora
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2013, 21:41:17 poslijepodne »
godišnji odmor se mora iskoristiti u tekućoj godini, a ako iz bilo kojih razloga nije se mogao iskoristiti u tekućoj godini produžuje se mogućnost korištenja do 30.6. sljedeće godine i poslodavac je dužan osigurati zaposleniku korištenje GO. Ako ne može osigurati korištenje GO dužan mu je isplatiti naknadu za to što nije koristio GO. Poslodavac ti ne može ni po kojoj osnovi uskratiti korištenje GO.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2013, 22:03:23 poslijepodne »
kod nas se sve moze pa i uskratiti GO, a i ne isplatiti ga.
sve ovisi o kakvom je poslu rijec

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2013, 22:16:24 poslijepodne »
tako je...čak i zaposleni u državnoj službi mogu ne moć otići na godišnji i da ih poslije za to nitko ne pita niti ništ ne daje...

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2013, 22:23:30 poslijepodne »
Jedno je zakon ,a drugo je kako se isti sprovodi, nažalost kod nas nema nikakvih pravila.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2013, 22:48:28 poslijepodne »
Ja sam baš nedavno čitao o tome u Zakonu o radu, zanimalo me trajanje godišnjeg gdje se navodi da je minimalno 20 dana ako je radni tjedan 5 dana, a ako ulazi subota u radni tjedan onda 24 tj. minimalo 4 tjedna godišnjeg.
Ma svašta piše u zakonu, ali nažalost to tako nije u praksi.
Pogledaj si zakon možda nađeš odgovore ili barem neke temelje na koje se možeš pozvati kod poslodavca.
Može se skinuti na mob pa imaš sve pregledno po člancima

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2013, 22:57:52 poslijepodne »
http://www.zakon.hr/z/307/

čl. 55 do 66.

Nema veze dal radiš kod privatnika ili u državnoj firmi za sve vrijedi isti zakon a zakon je iznad možebitnih internih pravilnika firme(odnosno oni moraju biti u skladu s njime) da te nebi oko toga zezali..

Offline strasilo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2013, 23:09:03 poslijepodne »
Problem je jedan i jedini ...

toliko smo jadni, uplašeni i pi*kice, u dugovima i sranjima da nas je strah za egzistenciju i  ne pada nam nikome na um boriti se za svoja prava...  :down: :down:

Ako ti poslodavac kasni sa jednom plaćom, to je greška poslodavca.... ali ako ti poslodavac kasni dvije (i/ili više) plaća, onda je to jedino i samo tvoj (naš) propust ....

Ista stvar je i sa godišnjim...  :down: :down: :down:

Nije problem u poslodavcu, već u nama ... a poslodavac samo koristi ono što može...
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #8 u: Lipanj 07, 2013, 08:44:56 prijepodne »
A problem je sa tim radnim pravom u `rvata da ono što piše nije tako jednostavno za utjerati a da ti se ne odbije o glavu. Ja sam radio u 50%državnoj firmi ranih 90tih i ostali su mi dužni dva godišnja odmora, šef me nije puštao jer "mi imamo jako puno posla mi moramo(bla bla bla...)" kad je konačno došlo vrijeme da te godišnje konzumiram onda ništa od toga jer su "u zastari" prošlo je dvije godine o čemu je tu već netko drugi pisao, dakle da sam na vrijeme skužio da će tako ispasti mogao sam bar tražiti novce ovako nisam dobio ništa.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #9 u: Lipanj 07, 2013, 09:14:35 prijepodne »
godišnji odmor se mora iskoristiti u tekućoj godini, a ako iz bilo kojih razloga nije se mogao iskoristiti u tekućoj godini produžuje se mogućnost korištenja do 30.6. sljedeće godine i poslodavac je dužan osigurati zaposleniku korištenje GO. Ako ne može osigurati korištenje GO dužan mu je isplatiti naknadu za to što nije koristio GO. Poslodavac ti ne može ni po kojoj osnovi uskratiti korištenje GO.

Ovo je bilo nekada, po novom zakonu godišnji odmor se MORA iskorititi, nema naknade za neiskoršteni GO. 

Samo što rijetko ko može iskorisiti, u većini slučajeva se upiše da si bio na GO :))
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline rovkil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Lipanj 07, 2013, 09:22:37 prijepodne »

Ovo je bilo nekada, po novom zakonu godišnji odmor se MORA iskorititi, nema naknade za neiskoršteni GO.  

Samo što rijetko ko može iskorisiti, u većini slučajeva se upiše da si bio na GO :))

U krivu si. Čitaj malo bolje novi zakon. Poslodavac ti je DUŽAN isplatiti po posebnoj cifri. Ukoliko ne isplati, krši zakon. edit: (barem je tako u slučaju otkazivanju ugovora o radu)
Nadalje, godišnji odmor je minimalni 20 dana ali se regulira kolektivnim ugovorom poslodavca, pa tako nije nemoguće da u jednoj firmi imate samo 20 dana godišnjeg a prelaskom u drugu firumu dobijete par dana više.
« Zadnja izmjena: Lipanj 07, 2013, 09:28:15 prijepodne od rovkil »

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 07, 2013, 09:33:24 prijepodne »
Ljudi, brkate malo neke stvari ... ;)

Minimalan broj dana godišnjeg odmora je određen zakonom i ispod tog broja se zakonski ne može ..... svaki slijedeći dodatni dan je također određen zakonom ... tj. dobiva se par dana na staž, pa na uvjete rada, pa na ovo ili ono ... do opet zakonski određenog maximalnog broja dana godišnjeg odmora..

Tako da od firme do firme taj broj moža malo oscilirati, ali opet samo unutar predviđenog raspona broja dana, isto kako u sitoj firmi nemaju svi zaposlenici isti broj dana godišnejg odmora... ;)

sve ovo je naravno po zakonskoj osnovi ... ali u praksi naravno da je to malo drugačije... ali OPET kako sam rekao, za to smo si sami krivi ...

Offline rovkil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #12 u: Lipanj 07, 2013, 10:08:07 prijepodne »
Ljudi, brkate malo neke stvari ... ;)

Minimalan broj dana godišnjeg odmora je određen zakonom i ispod tog broja se zakonski ne može ..... svaki slijedeći dodatni dan je također određen zakonom ... tj. dobiva se par dana na staž, pa na uvjete rada, pa na ovo ili ono ... do opet zakonski određenog maximalnog broja dana godišnjeg odmora..

Tako da od firme do firme taj broj moža malo oscilirati, ali opet samo unutar predviđenog raspona broja dana, isto kako u sitoj firmi nemaju svi zaposlenici isti broj dana godišnejg odmora... ;)

sve ovo je naravno po zakonskoj osnovi ... ali u praksi naravno da je to malo drugačije... ali OPET kako sam rekao, za to smo si sami krivi ...

Minimalno dani g.o. su određeni zakonom. Ali dani g.o. unutar firme su regulirani ugovorom unutar firme(Broj dana godišnjeg odmora te raspored radnih dana (5 ili 6 tjedno) utvrđuje se kod svakog poslodavca sukladno autonomnim izvorima radnog prava, a to su Pravilnici o radu, Ugovori o radu ili Kolektivni ugovori.). Uglavnom firma ne smije ići ispid 20 dana g.o. a da li će priznati g.o na staž, djecu itd itd ovisi što je famozni sindikat ili sam radnik potpisao.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Lipanj 07, 2013, 10:22:38 prijepodne »
trebalo bi biti do 30.06. ALI rijetko tko se toga drži... nas većinu potjeraju da koristimo GO do 31.03. - a nekima daju priliku da ga koriste do 30.06. - valjda ovisi tko je čiji ili što već al mi idu na k... s tim... svake godine me otjeraju na GO u ožujku pa se fino prehladim na moru i onda BO ako me baš uhvati...  :roll:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 07, 2013, 10:30:56 prijepodne »
hvala svima na javljanju..
priča je sljedeća..iskoristio sam tjedan dan godišnjeg, lani u 8 mjesecu..prema tome ostalo mi je još 4 tjedna...
pošto imam konje, trebao bih ići kositi livade za sijeno, al mi poslodavac ne želi dat godišnji, niti mi spominje do kad moram il da ću moći iskoristit godišnji..pitam da se znam postavit..

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 07, 2013, 10:34:21 prijepodne »
30.06. je krajni datum za početi koristiti preostali dio "starog" godišnjeg ...  :up:

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 07, 2013, 12:15:11 poslijepodne »
30.06. je krajni datum za početi koristiti preostali dio "starog" godišnjeg ...  :up:

Ispravak, 30.6. je zadnji dan za korištenje starog godišnjeg.

Citat:
Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 63.

(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #17 u: Lipanj 07, 2013, 21:02:21 poslijepodne »
Ovisi koliko ti je posao važan? Ako nije važan možeš se žaliti, ali onda imaš veliku mogućnost i dobiti otkaz. Ako ti je važan možeš sjesti i plakati, jer rijetki se drže zakona ili mu možeš napomenuti da ti isplati godišnji što bi trebao. Kod mene u firmi se strogo pazi na godišnji i obavezno ide sve po zakonu. Jedino ima caka da radnik ima pravo tražiti samo jedan dan godišnjeg, a ostalo određuje poslodavac (barem je kod nas takva stvar), iako mi imamo sve uredno ogranizirano što se tiče GO.

Offline kiss

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Lipanj 07, 2013, 23:03:24 poslijepodne »
nezaposleni imaju 365 dana godišnjeg odmora
kajzerica/zagreb

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 08, 2013, 08:25:17 prijepodne »
a sta je to godisnji odmor :'( :'( :'( :'(, u mojoj firmi ta rijec se ne koristi,strogo je zabranjena :D :D :D,dok kod zene u kladionici strogo je podvuceno obavezno koristenje GO u trajanju od 15 dan i to u 7 mjesecu

Offline nick08

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #20 u: Lipanj 08, 2013, 09:56:06 prijepodne »
hvala svima na javljanju..
priča je sljedeća..iskoristio sam tjedan dan godišnjeg, lani u 8 mjesecu..prema tome ostalo mi je još 4 tjedna...
pošto imam konje, trebao bih ići kositi livade za sijeno, al mi poslodavac ne želi dat godišnji, niti mi spominje do kad moram il da ću moći iskoristit godišnji..pitam da se znam postavit..

Članak 62.

(1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela, osim ako se s poslodavcem drukčije ne dogovori.
(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna.

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu
Članak 63.
(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
...
Članak 64.
(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike.
...
(3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.
(4) Radnika se mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.
(5) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok.

Offline rus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #21 u: Lipanj 09, 2013, 23:15:15 poslijepodne »
vojska-mornarica- imaš pravo izabrat pola godišnjeg kad želiš al da to nije od svibnja pa do kraja rujna,nesmijes spojiti božić i novu godinu. One datume koji su ostali biras... Na kraju ti i to promjene al ti ne recu ništa nego saznas kad ideš provjerit još jednom prije godišnjeg dal je sve ok pa se iznenadis.
uglavnom kad se sjetim privatnika di sam prije radio nije bilo ovakvih stvari šta se tu događaju

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 10, 2013, 06:19:46 prijepodne »
Ovisi koliko ti je posao važan? Ako nije važan možeš se žaliti, ali onda imaš veliku mogućnost i dobiti otkaz. Ako ti je važan možeš sjesti i plakati, jer rijetki se drže zakona ili mu možeš napomenuti da ti isplati godišnji što bi trebao. Kod mene u firmi se strogo pazi na godišnji i obavezno ide sve po zakonu. Jedino ima caka da radnik ima pravo tražiti samo jedan dan godišnjeg, a ostalo određuje poslodavac (barem je kod nas takva stvar), iako mi imamo sve uredno ogranizirano što se tiče GO.

sve sam bliže tome, da mi se isplati, jer ne mogu i organizacijski na poslu se pokriivamo..
ako ništa drugo, dogovrio sam potkarj 7 mjeseca 2 tjedna u komadu :D :D