Jako ih je teško u zatočeništvu na prirodan način razmnožiti. U uzgajalištima im se iglom uštrcava umjetni hormon koji ih "na silu" potiče za mrijest. Voda mora biti iznad 30 stupnjeva i mora im se simulirati grmljavina, sijevanje i padanje kiše po površini (dosta veliko mreškanje) jer se u prirodi mrijeste samo za vrijeme tropskih pljuskova i grmljavine.
Garra rufe nije težko razmnožavat, sa njihovim uzgojom sam počeo 2011 godine i nisam imao pojma kako bih se prihvatio njihovog razmnožavanja, onda sam step po step došao do zaključka da to uopšte nije neko umeče.
Temperatura nije problem množe se i na 24 stepeni, i to uskoro svakih 5 dana.
Imam matično jato od 4 mužjaka i 6 ženki veličine oko 10 - 12cm, mužjaki su malo manji od ženki, u ljeti jih zbok nestatka vremna ne razmnožavam i muške odvojim od ženki.
U jesen ču jih stavit u drstni akvarij od 80 l, u kojem imam koja 3 cm iznad dna plastičnu mriježu, tako da nemožeju pojest ikre koje bace, problem ovakvog sistema je ishrana, jer sva hrana padne kroz mrežicu, zato sam jim uradio staklenu kutiju 20 x 10 - visine 10 cm u koju jim stavljam hranu i one prosto ulaze kroz malenu rupu u tu kutiju, kde jih hranim.
Ishrana mora bit što raznolikija, suva hrana, enhitreji, blitva, tikvice.....
Kad bace ikru je posisam sa crijevom i stavim valit u staklenu čašu ( neznam ako je 3 l okrugla posuda još čaša) gde se ikra ( koja je vrlo krupna) pomoču vazduha neprestano miče tamo amo, nikad nesmije stajat na mjestu, jer onda ju napade pljesan.
Kad se male garra rufe izvale njihov uzgoj nije ništa posebno, jedu sve što dobiju.
Zbok velike poždrljivosti i velike količine hrane treba jim svakih 5 dana promjenit pola vode, jer mogu čez noč uginut sve.
Ako vaš još što zanima pitajte.