Srpanj 11, 2025, 05:27:58 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ideja za vanjski filter  (Posjeta: 2593 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline adrianosekanina

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 29
    • Moj YouTube Kanal
Ideja za vanjski filter
« u: Lipanj 04, 2013, 00:06:59 prijepodne »
Razmišljam da napravim sam svoj vanjski filter a imam jednu ideju u glavi koju sam bacio u paint pa da vam je pokazem i da mi vi kazete dali bi to funkcijoniralo.
ili ako vi imate koje bolje nacine za to napraviti
<3 Kad su moje životinje sretne, sretan sam i ja <3

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Ideja za vanjski filter
« Odgovori #1 u: Lipanj 04, 2013, 07:31:12 prijepodne »
Pozdrav,

ovo je dosta nejasno, ali cini mi se pravi recept za poplavu :)
Pogledaj u mojoj temi vanjski filter. Tako ima par ljudi i jako je dobra filtracija.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=65170.0
Naravno, filter medije ne moras staviti iste, ali preporucam ovakve plave spuzve.
Šljunak nije najefikasniji za bio filtraciju. Za to je dobro nesto porozno. Ja koristio drobljeni vulkanit, 30 kn 3 litre. A ljudi znaku koristiti hydroton kuglice koje su jeftinije.

Koja ti je litraza akvarija?

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #2 u: Lipanj 04, 2013, 08:07:53 prijepodne »
Zasto nebi stavio u istu ravninu i stavio par prelivni cijevi da ubacuju vodu iz aq u filter a pumpa izbacuje iz filtera ?

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #3 u: Lipanj 04, 2013, 08:19:02 prijepodne »
Filter se obicno radi s pregradama, ali tako da...
- Zmazana voda dolazi u predprostor gdje moze slobodno cirkulirati (recimo 2-3cm "debljine") te da ravnomjerno dolazi na prvi filtar materijal
- Prvi filtar materijal skuplja krupnije cestice, te se nalazi na "vrhu" filtera, odakle je prvi za izvaditi ga van. Taj dio cistimo jednom mjesecno. Obicno krupnija spuzva debljine 2cm
- Drugi filtar materijal, sitnije granulacije, opet uobicajeno spuzva, sitnijih rupa, debljine 1-2cm Cistis jednom mjesecno do jednom u tri mjeseca
- Sljedeci materijali... Obicno porozno kamenje, bioballs... Cistis jednom u 6-12 mjeseci

Poanta je da na prvim slojevima isfiltriras krupne cestice, koje izbacujes iz filtera prije nego se pocnu raspadati, a da "pravi" filter materijal ne diras nikako, da ne uznemirujes bakterije u/na njemu.

Od filtera bih ti skrenuo pozornost na Hamburg Matt Filter, koji radi na principu sporog protoka preko velike povrsine spuzve. Postoje formule koje mozes naguglati, da izracunas koliko ti treba spuzve, te koliki protok koristiti za to. Jako jednostavan filter, jeftin, trosi malo struje, a efikasan, i rijetko se cisti (jednom u godinu dvije). Kada ces guglati, primjetiti ces njegov izgled i poziciju, ali, nije nuzno da to tako izgleda. Mozes ga ti izdvojiti u vanjski filter/box, samo se pridrzavaj volumena i protoka...

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Lipanj 04, 2013, 09:30:24 prijepodne »
Hamburški filter mi se čini ok, ali imam jedno pitanje...
kako se ta spužva vadi van prilikom čišćenja, a da se ne iscjedi smeće u akvarij? Naime, u staklenom preljevnom kad vadim prvu spužvu poprilična količina smeća iscuri van. Meni to nije problem jer samo usisam iz komore, a i ostaje još dosta filter materijala do pumpe.

Tako da moj glas ide za preljevni tro(ili više)komorni filter koji po mom mišljenju nema konkurenciju po pitanju efikasnosti i načina održavanja!  :up:

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #5 u: Lipanj 04, 2013, 09:34:29 prijepodne »
Hamburški filter mi se čini ok, ali imam jedno pitanje...
kako se ta spužva vadi van prilikom čišćenja, a da se ne iscjedi smeće u akvarij? Naime, u staklenom preljevnom kad vadim prvu spužvu poprilična količina smeća iscuri van. Meni to nije problem jer samo usisam iz komore, a i ostaje još dosta filter materijala do pumpe.

Tako da moj glas ide za preljevni tro(ili više)komorni filter koji po mom mišljenju nema konkurenciju po pitanju efikasnosti i načina održavanja!  :up:
Ako si dobro isprojektirao filter, ne cistis ga dvije godine. Nakon dvije godine i tako moras ocistiti podlogu i ostalo...
Dodatno, ako imas preljevnu komoru, dovoljno je staviti princip HMF-a nutra, znaci, dovoljno kolicine spuzve, i proracunati protok. Onda ako pozelis, mozes ga cistiti u toj komori kako si rekao.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Lipanj 04, 2013, 09:46:02 prijepodne »
Ali to onda opet ovisi od više faktora, jel akvarij biljni ili ciklidni, koliko riba...
Primjera radi, u biljnom čistim filter jednom mjesečno i to izađe čudo sranja van, dok u ciklidnom (omjer ribe/veličina akvarija podjednak) nakon pol godine ne bude toliko. Ne znam koliki bi morao bit filter u (mom) biljnom da ga ne čistim tako često!  :rolleyes:

Nisam detaljno proučavao ali vidim da je u osnovi sistem spužva + pumpa unutar akvarija, bez pregrada. Ako se rade pregrade opet dobiš klasični preljevni filter? Ili sam nešto krivo pokopčao?

Offline adrianosekanina

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 29
    • Moj YouTube Kanal
« Odgovori #7 u: Lipanj 04, 2013, 16:11:27 poslijepodne »
sve je to super hah ali ja sam maknuo pregrade koje su bile za filter jer mi se ne svidaju i kad sam ih maknuo sam dobio vise mijesta za ribice i to mi je taman.
cilj mi je sloziti "vanjski filter" znaci u akvariju bi trebalo po meni bit samo 2 cijevi
1) da uzima (prljavu) vodu i odvodi je u filter
2) da iz filtera izbacuje cistu vodu u akvariji.
zelim da sto manje bude "komponenata vidljivih" u akvariju. znaci cijevi i sve to bi nekako "sakrio" da izgleda što ljepše i prirodnije
a imam samo jednu pumpu za vodu
"400l/h"
sad neznam di i kako sve to smijestiti.

ciljam više ak je moguce sve sklopiti u ovako nesto:

normalno malo "normalniju" kutiju nac bez rucke i svega ali da se sav proces odvija u tako nekoj plasticnoj kutiji.
i da na jednu stranu pocinje proces filtracije a na drugu izlazi "fitltrirana" voda
nakon svega to bi stavio u ormar "stol" kojeg cu isto narpaviti za akvarij.
tako da sve bude "neprimjetno" osobi koja gleda ali da se istodobno sve cisti i tako.
nadam se da razumijete.

cilj: napravit vanjski filter
<3 Kad su moje životinje sretne, sretan sam i ja <3

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Lipanj 04, 2013, 20:33:41 poslijepodne »
Welcome to the club...... :nerd:

Offline SSpalato