Kive, dobro ti je Chryseis odgovorio! Multispinoze jesu rainbowi. Vjerujem da su ime dobili upravo zbog svoje osobine da lako mijenjaju boju ovisno o stanju u kojem se nalaze. Doista su zelenkasto zuti sa uzduznom prugom i ljubicastom perajom, a nekad znaju biti limun zuti sa crnim trbuhom ili tamno prljavozeleni sa crnim poprecnim prugama. Ako si odlucio imati samo njih u akvariju vjerujem da ces biti zadovoljan, jer su to vrlo zanimljive ribe s naglasenim karakterom. Uz njih ce ti u doba mrijesta prezivljavati jedino drugi ciklidi ili somovi, dok ce bez milosti pobiti sve zivorotke i male ribice na koje naidju u blizini gnijezda.
Ako zelis da im boje budu intenzivnije, dobro zasadi akvarij cvrstim zelenim biljakama ili u pozadinu stavi plastiku, a u prvi plan pravo bilje. Naime jako vole cupati i gristi meko lisce. U prehrani im predvidi cesto spinat, povremeno racice i blistat ce bojama. Ako ti je artemija skupa pokusaj ovako: kupi hranu za kornjace iizbaci iz kutije sve osim racica. Njihce klopati u slast, ali u malim kolicinama, otprilike po dva-tri na svaku ribu. Svojima to dajem svaku drugu vecer jer tako duze izdrze,a manje drugehrane pojedu, a meni nije odvec skupo. Nekad im znam dati komadice sirovog mesa bijele ribe. Vjeruj mi da nijedan komadic ne dospije do dna!
Postavi im uspravno drvo ili kamen i za par dana biti ce mrijesta ako im nitko drugi ne bude smetao u akvariju. Male ribice mozes nakon par dana prihranjivati nasitno smrvljenim listicima hrane. Ne prezivi ih puno, ali oni koji prezive prva dva tjednabudu zdrave, izdrzljive kopije svojih roditelja. Meni ih je najvise stradalo od filtera, koji ih je uredno usisavao svaku noc. Dak sam shvatio sto se doista zbiva preostalo je vrlo malo zivih ribica.
Slike mojih rainbowa imas na forumu u dvije teme, nesto nize pod ranijim datumima, pa potrazi. Sretno!