Srpanj 21, 2025, 21:43:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čistači: gdje, kada i u koju svrhu.  (Posjeta: 6381 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline schox

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Čistači: gdje, kada i u koju svrhu.
« u: Ožujak 03, 2006, 08:59:00 prijepodne »

Mislim da bi ova tema trebala biti zanimljiva mnogima, dakle volio bih da se ljudi potrude i izraze svoje impresije o svim čistačima koje imaju , kako su zadovoljni, koje alge jedu ili šta jedu, za koje vrste riba su prikladni,veličine akvarija i parametre vode, uz koji biotop eventualno idu itd..

Eto ja na primjer držim ciklide i unutra imam samo nerita puževe koji su odlični čistačiprvenstveno za smeđu algu ali sad kad smeđe više nema kod mene jedu i zelenu algu. Aktivni su samo noću,i dobro ih je imati više komada, jermoj utisak je da kad se dobro najedesmjesti se negdje i knjava po tjedan dana ( najčešće kod lampe na poklopcu ).Tako da mislim da bi ih bilo dobro imati više da dokjedni spavaju drugi rade. E i netrebate se bojati oni nisu dvospolci pa nema nepotrebnog množenja, mada čak ne bi bilo loše jer jedan koštaoko 13 kn.

Nadam se da ovaj postima budučnost jer mislim da bi mnogima to pomoglo. Na primjer kako većznate ja se igram jednim malim biljnimod 60 litara, doduše nemam alge osim zelene na staklu i malo crne končaste na dva tri lista .Odčistača šta sam kupio su tri otocinclusa, jednog plecha(malog) kad naraste ide na posudbu k ciklidima i tricorridorasa. Mogu vam reći da svi zabušavaju osim naravno corridorasa koji su toliko nervozni i skakuču gore dole da je jedan uspio iskočiti kroz rupicu za kablove ispod poklopca i naravno baš nisam bio doma pa je bio predugo na suhom.Na primjer plecho samo spava ispod panja vidio sam ga možda dva puta na staklu, a otocinclusi svaki na svom listu .

Unaprijed se zahvaljujem na opisima i mislim da bi to trebalo pomoć mnogim početnicima u akvarijske vode i .........

Offline mtomasic

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Ožujak 03, 2006, 12:50:00 poslijepodne »

Tvoja nada "post budučnosti" moj "komentar, izgleda, nemamo budučnosti"!!

Ma imamo, nigdje u prirodi ne postoji biotop, samo ribica koje hrane se na površini insektima, na dnu glistama, samo crvene ili plave boje, koje se ne sele, tijekom godišnjih doba i/ili mrijesta, uz ribice čistaće dna, algi, puževe, ....

Ja sam u v. ribnjaku "probao" ancistruse, misgurnuse(ne nabavljaju hladnovodne), koridorase (pubijale moje "psine"), puževe (pojele moje "psine"), plehani su (oprostite ako pogriješio sam) "noćne ptice", po danu spava, ....

No, i alge su; primarne, prvobitne biljke, "rade" fotosintezu, treba im cca 5-6x manje N, P, C, da krenu prije biljaka .... ima ih u prirodi, pa zar je "smak svijeta" ako ih malo ima i kod vas??

Ugodan vam vikend
mtomasic

Offline schox

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 03, 2006, 13:12:00 poslijepodne »

Mislim da me `oj, pijesniče nisi razumio. Ovo bi trebao biti naputak mladim akvaristima koju ribu gdje staviti da bi prvenstveno njoj bilo ugodnije u našim vodama a ne nama. I ja zasada nemam neku zabrinjavajuču količinu alge ali mi je glupo da kupujem kao i mnogi drugi ribu za neadekvatne uvjete. Mislim da bi se uz malo volje moglo puno pripomognuti onima koji još nemaju iskustva, a koliko ja znam nitko se ne rađa iskusan i pametan ,..ili možda..ipak...hm.....

Offline mtomasic

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 03, 2006, 13:20:00 poslijepodne »
Ili možda .... ipak .... hm .... "procjenjivaču ljudi", ispričavam se, što, "ne razumih"javih se.
mtomasic

Offline aanci

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 03, 2006, 14:08:00 poslijepodne »

Ja od čistača imam 3 ancistrusa i 7 coriya (2 melantoneia- 5 cm i 5 paleateusa-4 cm)... u mnogim sam postovima čitala kako se ljudi žale na ancistruse, da su agresivni i da ne rade ništa... kod mene to nije slučaj... ja otkako imam akvarij, staklo je izglancano do zadnjih uglova... Prvog ancistrusa sam nabavila odmah kod uspostavljanja akvarija... mala početnička pogreška, a možda i nije pošto nisam imala uopće algi...

ali zato ih ni sada nemam niti sam ih ikada imala, osim kad sam dobila neke biljke od jedne dobre duše sa neta i imale su smeđe alge na sebi koje su kroz par tjedana nestale...

tu i tamo se vidi pokoja alga u tragovima, ali to moji ancistrusi sve popasu... a corići počiste dno od hrane iako im se često pridruže i ancistrusi...

A, što sam se raspisala... Ukatko... sve nabolje o ancistrusima i corijima

i još samo nešto... kažu za ancistruse da su aktivni po noći... tako da možda i vaši marljivo rade dok vi spavate...Edited by: aanci
Zagreb/Jarun

Offline schox

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2006, 14:17:00 poslijepodne »

Citat: mtomasic
ispričavam se, što, "ne razumih"javih se.

Dragi pijesničenikakva isprika nije potrebna, smatram ovaj forum slobodom kulturnog izražavanja tako da nema ljutnje.

Hvala što oživje moj post .

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #6 u: Ožujak 03, 2006, 20:01:00 poslijepodne »

Uf...opet ovaj mtomasic..Nitko ga nikad ne razumije a onda se on vrijeđa..Koja osjetljiva dušaSad će naravno bacit neki komentar na ovo odnosno zajeb na pjesnički način... Ali dobro, obečajem autoru teme ni riječ više o "pjesniku".

Ja preporučam sijamce kao broj jedan, i to za čupave smeđe i zelene alge. Otocinclusi su dobri čistači ali pošto su mali treba ih kupiti oko deset na sto litara. Uglavnom stružu onaj film od algi sa stakla i listova. Ja još imam i garra myliu i oni tamane alge, meni skoro sve osim onih dugih končastih ali se prije dobro najedu bačene hrane..znači njih treba malo izgladnjivati i onda će se više baviti algama.

Eto, to su moja iskustva

Edited by: Renta

Offline schox

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2006, 09:01:00 prijepodne »

Ajmo ljudi, ajde malo više volje i vipe opisa.

Npr: uvijeti , kolko narastu , kaj jedu, kak se ponašaju prema drugim ribama, čudi me da nitko ne spominje ajmonere, šta su to GARRA MILLI nema ih ni na googlu? .

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #8 u: Ožujak 04, 2006, 14:07:00 poslijepodne »

Mi u 160 l imamo 7 corydorasa i to nam je jedna od najdražih riba. Ponašaju se kao klinci na igralištu - stalno nešt izvode- često su aktivni (pogotovo dok je klopa), a nikada se ne guraju na tablete (viformo od sere) nego čiste okolo - tablete namijenjene njima uvijek smažu trichogasteri ili skalari. Fino čiste dno, ali većinu sh*ta ipak usiše najveći čistač akvarija s pumpicom za zrak (jednom tjedno). Najzanimljivije kod koryja je njihov društveni život - prekrasno ih je gledati za vrijeme ručka kad se goste u jatu. Prva dva koryja koji su bili dosta usamljeni u 160 l priključila su se često tetrama u jato i s njima su plivali. U posljednje vrijeme malo se razraslo bilje i sad ih vidimo da za počinak tijekom dana najviše vole biti na dubini od 20 cm izležavajući se na lišću. Pošlihtaju se ko da su u neboderu.

Drugi čistač koji imamo je flying fox - komada 2 - ta riba je nevjerojatno brza i stalno čisti, ali stare alge na anubiasu nitko ne dira. Zaleti se koji put na staklo, ali ništ hasne od toga. Opet je tu najveći čistač koji magnetom postruže alge kako bi ribice imale dobar pogled na stol u blagovaonici.

Treći čistač koji imamo su dvije kozice (to su one amanove, japanske) - super ih je vidjeti, šteta samo što je to izrazito rijetko - većinu vremena se skrivaju. Kad smo ih kupili nestale su za 10 minuta i nismo ih vidjeli dobrih mjesec i pol. Onda su se samo s jednom promjenom setupa pojavile.

Eto, schox, nije previše stručno, ali jest nekakvo iskustvo

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #9 u: Ožujak 04, 2006, 15:04:00 poslijepodne »

schox, napravi pretragu na ovom forumuna garra mullya pa ćeš sve vidjetiInače su vrlo miroljubivi, jedino što su se neki ljudi žalili da im se ljepe na skalare. Inače, imaš ih za kupiti u Zagrebu.

Aymoneri su po meni solidni jedači algi samo imaju prgavu narav a i narastu dosta pa ih ljudi ne vole.

Otocinclusi su najmiroljubiviji, njih samo zanimaju alge

Offline arogosic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Ožujak 06, 2006, 00:08:00 prijepodne »

Ja u akvariju imam par coryja,par ajmonjera ,jednog sijamca polulinčinu,svi nešto čiste,ali šta se tičesmeđe čupave alge,najžešči su black molly-imam ih dosta i svi čiste ka ludi tu čupavu,tako da je drže na razumnom nivou.Eto to je od mene!
roga

Offline Sheep

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 06, 2006, 20:29:00 poslijepodne »
svaki čistač je dobar čistač, ovisi jel si se ti prilagodio njemu,a ha
5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #12 u: Svibanj 12, 2006, 22:54:00 poslijepodne »
Super su i kuliji jer poklopaju sve što se zavuče u šljunak

Offline Nero

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2006, 16:18:00 poslijepodne »

Ja sad isto planiram početi sa toplovodnim ribicama pa bi htio da mi preporučite koji su čistači najbolji za staklo i šljunak da ne traže neke posene uvjete i da se slažu s gupijima.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #14 u: Svibanj 13, 2006, 21:50:00 poslijepodne »
ja imam 3 ancistrusa, bikolora i ajmonera.. svi bi kao trebali bit izmedju ostalog algojedi.. nabavio sam i foxa.. al bez kemije alge se nisu maknule.. tako da su ocito svi lijeni...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Mandarina

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Svibanj 13, 2006, 22:33:00 poslijepodne »
Evo ljudi, ja vas molim za malo pomoći...
Dakle, u akvariju s kornjačama mi se pojavljuju faking smeđe alge, i to jako. Al problem su kornjače, koje će sigurno napadati ribu. Dakle, koji čistač? Treba bit dobar za alge, i brz... Imate koju ideju?

Sit vis vobiscum!

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #16 u: Svibanj 15, 2006, 09:00:00 prijepodne »
oklopljeni som? jos mu haubicu nalijepi na ledja
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline frida lang

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 16, 2006, 16:12:00 poslijepodne »
kakve sad kornjače?
split

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #18 u: Svibanj 19, 2006, 11:20:00 prijepodne »

Citat: Mandarina
Evo ljudi, ja vas molim za malo pomoći...
Dakle, u akvariju s kornjačama mi se pojavljuju faking smeđe alge, i to jako. Al problem su kornjače, koje će sigurno napadati ribu. Dakle, koji čistač? Treba bit dobar za alge, i brz... Imate koju ideju?

Pa za smeđu algu su nerita puževi koliko ja znam, ali ne znam kako to funkcionira s kornjačama...

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #19 u: Svibanj 19, 2006, 12:59:00 poslijepodne »

Gastromyzon- preslatka ribica koja se hrani samo i isključivo algama, nikada nisam promjetila da je pojeo išta drugo nego gmizao po kamenju i staklu. Podsječa me pomalo na one ražice jer je u pravilu priljubljen skoro čitavom svojom površinom za podlogu. Ne znam koliko na rastu jer u mom akvariju kako jedva za biljke ima svjetla-algi nema i nisam primjetila da je narastao imalo veći. cca 4 cm.

Imala sam i Gibicepsa, iskreno-ribica me opčarala svojim izgledom iako ne znam niti koliko na raste niti ništa...bio je stvarno jako aktivan ali i mirniji od ancistrusa, kojega također imam. Na žalost, pri čišćenju akvarija, drvo ili nešto je palo na njega i oštetlio valjda mjehur...

Ipak su mi najbolji čistaći podloge-oni spiralni pužići...

Imam još i corydorase, te fox-a ukoliko on uopće spada pod algare, jer sam čula da je za razliku od sijemca mesojed.

Pustike, Turopolje