Moram biti sada MALO zločest pa upitati kako kod nas na našim prostorima nema takve ribe za ajde bar 30 eura kad već par košta 650E.???
Dat ću si tu slobodu pa ću dati i odgovor!
Moramo shvatiti jednu bitnu stvar da skoro sve ribe koje viđamo po službenim stranicama raznoraznih foruma i nekih uzgajivača da su to VEČINOM najljepši primjerci i da takve forme,čistih boja,zdrave i uhranjene to su rijetke i večinom NISU za prodaju već čete dobiti njihove potomke ili potomke njihovih braće i sestara i to po papreno visokim cijenama. One koje nisu toliko reprezentativne i nisu toliko čistih boja i odlične forme(izgleda) te idu u komercijalnu prodaju i povoljnije su od 1A. klase.
Ipak neki puta se takve ribe i mogu kupiti, većinom vani po sajmovima jer iz raznih razloga nema alternative za prodavača i tada se takve ribe prodaju među samim izlagačima prije otvaranja izložba ili sajma jer su bliže vatri. Tako da se masu puta dogodi da posjetioci dođu pred akvarije i gledaju naljepnice prodano,prodano....
Nerjetko se za neke ribe - pogotovo discuse LICITIRA ako se nađu u isto vrijeme više kupaca pa ta cijena zna izači do BOLA!!! Sad bi lagao kada bi napisao o kojem varijetetu se radi,ali znam da su se pojavili u Europi na izložbi "mali žuti" sa najnovijim varijetetom kojeg su iskrižali i taj par (koji nije bio uparen)su prodali za 10.000 maraka (još su bile D.mareke)
Naravno to je kupio netko tko ima isključivo komercijalne namjere,ali zato će svi daljnji kupci tih malih ribica(ako ih bude bilo)kasnije otplatiti to skupo ulaganje!!!
Zato sam ja možda nekima neshvatljiv što se tiče cijena discusa,ali za mene nije svaki discus -discus iako su mu roditelji discusi. Upočetku sam zijevao pred akvarijima na sve što je izgledalo kao discus,no danas znam proči uz puno akvarija a da ne trepnem na njih više od 10 sec. Godinama su se kriteriji izoštrili i postao izbirljiviji,naravno to me i na kraju košta,ali duševno zadovoljstvo i mir nemože mi nitko platiti ili zamjeniti nečim drugim jer sam se inficirao sa discusima do te mjere da je to postalo neizlječivo!
stoga ono što vrijedi TO I KOŠTA, a sve ostalo je klasika!!!!!!