Srpanj 28, 2025, 00:32:02 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bijele pjegice na perajama crvenokapih riba - pomoć molim!  (Posjeta: 1774 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pere

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bijele pjegice na perajama crvenokapih riba - pomoć molim!
« u: Travanj 28, 2013, 14:44:26 poslijepodne »
Prije 5 dana stavio sam u novi akvarij od 80l sveukupno 4 ribice:

- 2 crevenokape
- 1 pajčolanka
- 1 čistač - misgurnus

Sve ribice su se odlično slagale prva 4 dana, no jučer sam primjetio da pajčolanka napda dvije crvenokape, gura ih glavom sa središta akvarija u kut, posebno manju crvenokapu koja je sad stalno u kutu ( na vrhu ) akvarija i ne želi se micati od tamo ( pluta blizu površine ).

Na obje crvenokape su se pojavile male bijele točkice na svim perajama . Kako ih izlječiti, što je uzrok? Stres?

Hvala.

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 80l
-   temperatura - 21-23C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - (  od 7-8 prema boji od testera )
-   vrijeme od pokretanja akvarija - 20 dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon 15 dana ( korišten Easy Start preparat )
-   koliko često i koliko mijenjate vode - nije još mijenjano
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - /

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - EHIEM  100/200l
-   način i periodi čišćenja filter materijala   - nije ješ čišćen
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - spužva sa ugljenom

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  - 2 panja, jedan panj ( drugi sa sluzi izbačen na početku )
-   grijač - Ne
-   pumpa za zrak - Da
-   CO2 sustav – kakav  - NE
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - Sera Aquatan, Easy Life EasyStart

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka ( 2 crvenokape, jedna pajčolanka, jedan misgurnus )
-   starost ribica  ( još su male ... :) )
-   ima li potencijalnih „terorista“  - Da, pajčolanka, jučer je izvadio u mali akvarij !
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - 2 x dnevno, Sera goldy, Sera goldy gran, rok ispravan

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - ??
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - NE
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi -  dvije vrste pijeska ( sitniji i krupniji )
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - NE

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - sve ribice dodane u akvarij prije 5 dana 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - malo zelenkasta, blagi barski mirs...

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - ribica stojoi u kutu, dobila sitne bijele pjegice pa perajama
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - pjegice na perajama
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - stalno u kutu, dodje uzima hranu ( usporeno )
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) ---- neznam
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - jučer
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - još ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  - pjegce na dvije crvenokape, nije bilo uginuća ...
-  stanje ostalih stanovnika - misgurnus se ponaša uredno, izlazi, veselo pliva navečer ...

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Odg: Bijele pjegice na perajama crvenokapih riba - pomoć molim!
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2013, 14:57:55 poslijepodne »
Nisam vec duze vrijeme u akvaristici ali vrlo vjerojatno je to ICH...vjerojatno najcesca bolest kod slatkovodnih riba i vrlo efikasno se riješava lijekom sera costapur...

Ja sam svoje ribe lijecio samo time, a neki akvaristi dodaju i sol u akvarij.

Pročitaj si ovdje među podforumom slatkovodne bolesti teme o ICH-u i sve ce ti odmah bit jasno...ima na desetke ako ne i stotine tema o ovoj bolesti

Opis ove bolesti sa portala izgleda ovako:
"ICHTHYOPHTHIRIUS MULTIFILLIS, bolest bijelih točkica
Ovo je najčešća i najpoznatija bolest akvarijskih riba.Simptomi su vrlo uočljivi,odbijanje hrane,češanje o objekte,zadržavanje iznad raspršivača,skupljeni repovi,a u zadnjem stadiju parazita pojava bijelih točkica na koži i perajama veličine 0,5-1,5 mm .U težim slučajevima može doći čak i do otpadanja kože.
Tretman u početnom stadiju je moguć podizanjem temperature na 28 C tri tjedna za ribe koje toleriraju takvu temperaturu ili kemijskim putem tretiranjem acriflavinom,malahitnim zelenilom,gotovim preparatima prema uputstvu."
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2013, 15:01:39 poslijepodne od ivborosa »
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2013, 19:57:43 poslijepodne »
kako veli ivborosa - ich - liječi pod hitno!
da sad ne davim, kako veli mladi kolega - proroštaj po ovom podforumu - ima more savjeta jer je to, vjerojatno najčešća bolest (naglašavam ovo: cijelog) akvarija

Offline pere

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2013, 23:15:46 poslijepodne »
Puno hvala na brzim savjetima!

Skoknuo sam kod poznanika koji slučajno ima lijek, radi se o JBL Punktol Ultra sredstvu.

Izvadio sam spužvu sa aktivnim ugljenom iz filtera ( sad filter radi bez ikakvog sredstva za filtraciju )....

Po uputi treba terapirati 10ml na 100l vode, po potrebi 3. i 5. dan ponoviti.
Prije ponovne uporabe potrebno je promijeniti 30-50% vode.
Potrebno terapirati 15 dana u gore navedenom režimu.
Takodjer savijetuju dići temperaturu - no ja imam hladnovodne, tako da to ne smijem!?

Nakon usipanja lijeka voda mi je plava.

Nadam se da će biti sve u redu.

Ako još što mogu uraditi molim da me savjetujete.

Hvala