Mislim, da smo o filtrima za vrtna jezerca več negde na ovom forumu pričali ali ipak još jednom - najbolji je filter kojeg si uradiš sam.
Svatko tko je barem malo upoznat s alatom, može proizvesti kvalitetan filter kot kuče. (Vidi skicu)
500l plastična kad je sasvim uredu,. može se dobit za male novce.
Kao filter materjal ja preporučujem filtrirnu vatu i modru spužvu.
Nakon određenih normi trebao bih imat filtrirnog materjala najmanje 10% od ukupne vode u ribnjaku.
Bit filtra je:
Voda ide iz ribnjaka pomoču pumpe (postoji i bolja varijanta filtra gdje voda teče slobodno iz ribnjaka u filter) pumpa vodu tera u filter na vrhu, a iznad filtrirnog materjala mora biti trajno barem 15 cm vode, nakon čega slijedi sloj 5cm plave spužve iza plave spužve dodže filtrirna vata, koju nesmeš naložit na tesno nego lagano, da ima izmedžu nje što više vazduha.
Na dnu staviš plastičnu mrežicu koju uz pomoć nekoliko kamenja podigneš 5cm od dna, prazan prostor na dnu filtera povećava protok, sa time sprečiš skupljanje prljaštine na dnu.
Izlaz iz filtra je na samom dnu,na izlaznu cijev staviš ventil sa kojim možeš regulirat protok.
.
Na kraju nesmeš zaboraviti takozvani "iberlauf" cijev koja se nalazi iznad cijevi koja dovodi vodu u filtar. Ovo crijevo je preusmjereno natrag u ribnjak, u normalnom radu ovaj iberlauf nije u funkciji , trebamo ga samo u slučaju kad filterirni materjal ne propušta više vode, jer je previše prljaštine se skupilo u njemu propusnost se smanji i tad voda proteče nazad u ribnjak kroz ovu cijev.
Filter se ne čisti cijelu sezonu, po potrebi se čisti samo gornju plavu spužvu, vatu promeniš svaku godinu u prolječe, kad život u ribnjaku počinje iznova.