Kolovoz 03, 2025, 14:31:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Početnik, Rio Juwel 125  (Posjeta: 4979 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zarkec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagorje zelene
Početnik, Rio Juwel 125
« u: Travanj 01, 2013, 13:16:39 poslijepodne »
Pozdrav svima. Planiram krenuti u nabavku akvarija, zajedno sa svime pratećim uključujući i ribice. ;) pročitao sam da nije loša kupovina akvarija Roi Juwel 125. Cijenom mi je ok i sad imam brdo pitanja, pa ako netko ima volje molim da pomogne:

• jel u redu taj akvarij? što dobijem s njime (vidim da ima cijena od 1500 do 2000+ kuna. stalak imam. što još treba kupiti od opreme za njega?
  • što se tiče izgleda akvarija, ciljam na ovako nešto https://www.akvarij.net/forum/uploads/gavun/akv.JPG, gdje kupovati bilje, što čitati da odmah nebi pošlo po krivu?
  • kakve ribice uzeti d bi to bilo ok?
  • koliko je dnevno/tjedno potrebno vremena za održavanje takvog akvarija i koliki su otprilike troškovi hrane, tekućeg održavanja?

uglavnom to je to zasada, nadam se da nisam prenaporan (samo znatiželjan). znači kupio bih akvarij i krenuo sa "punjenjem" pa 3 tjedna (ili više) cikliranje i onda u nabavku ribica...

naravno, prvotna želja je bila morski i nemo ribice, ali vjerujem da to iziskuje previše svega pa nisam u to ni ulazio... ili?

hvala Vam i pozdrav svima
Sve je prolazno. Osim prolaznosti, ona je stalna.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Početnik, Rio Juwel 125
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2013, 13:57:30 poslijepodne »
Još jednom dobro došao na najbolji akvaristčki Forum istočno od Temze i zapadno od Volge.
Prema tvojim željama vidim da si akvarističku prečku postavio jako visoko.Tako i treba.Znaš što želiš i sada kreni u realizaciju i sigurno neće
ti biti žao.Najprije na našem Portalu pročitati što više o akvaristici. Dole niže imaš oglasnik i tu ćeš naći i opremu i organizme koji te zanimaju
puno povoljnije i od provjerenih uzgajivača a steći ćeš i poznanstva.Ta litraža je baš ono preporučljivo za početak i doista imaš veliki izbor
ribica i bilja.U njega ide gotovo sve što možeš zamisliti, a ja ti nebi za sada preporučao ništa dok sam se za nešto ne zainteresiraš.
Ovaj hobi zna biti jako zarazan pa ti želim sreću.

Offline zarkec

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2013, 13:59:23 poslijepodne »
hm... hvala. jel bi mogao biti problem što je prečka visoko? da smanjim malo pošto postoji mogućnost ako je prečka visoko, da izgorim dok je ne dosegnem ili se poavi previše problema usput?

Offline Clio

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2013, 14:00:55 poslijepodne »
Čića ti je ljepo napisao to je savršen akvarij za početak,samo si moraš razmislit što bi htio i kako bi htio da akvarij izgleda  ;)

Offline zarkec

• Punopravni član
Odg: Re: Odg: Početnik, Rio Juwel 125
« Odgovori #4 u: Travanj 01, 2013, 14:12:56 poslijepodne »
Čića ti je ljepo napisao to je savršen akvarij za početak,samo si moraš razmislit što bi htio i kako bi htio da akvarij izgleda  ;)

Onako otprilike kao u uvodnom postu. Tnx

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #5 u: Travanj 01, 2013, 14:16:59 poslijepodne »
Samo polako i dobrodošao!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 01, 2013, 14:34:35 poslijepodne »
cuj, za ono u uvodnom postu ces trebati CO2. Juwel je inace OK za lovu koju kosta. Po meni cak ima i najbolje unutarnje filtere. Sto ne znaci da ne bi trebao razmisljati i o vanjskom u neko dogledno vrijeme. Inace, uz ovaj komplet dobijes sve, filter sa materijalom, grijac, rasvjeta. Bilje nabavis tu na forumu, pogledaj oglasnik. Kaj se tice riba, ako uzmes 125, onda preporucam vise komada nekih manjih, formirati par jata. Kaj se tice vremena za odrzavanje to sve ovis kaj ces na kraju staviti unutra i koliko ce ti to uspjesno rasti. Ja imam 2 biljna, 54l i 230l i na to potrosim oko 2 sata kad mjenjam vodu i sisam. Da nisam lijen sloziti crijevo za odvod i dovod vode, bilo bi i manje.
inace, imas i tu na forumu jedan 240 na prodaju za fer lovu pa ak' se mozes toliko razvuc i imas prostora mozda bolja varijanta jer kad te to uzme onda ti je brzo svaki premali  :D

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 01, 2013, 15:01:50 poslijepodne »
Prečka nikada nije previsoko i ne spuštaj je ni za živu glavu.Poslušati dobronamjerne savijete i malo strpljenje i nitko pa ni ti nebi smio imata nekakve neriješive probleme.
Kao što vidiš da si dobro prihvaćen od kolega Forumaša i svi oni će ti pomoći u svakom pitanju i nedoumici. Najprije riješavaj podlogu jer biljni akvarij je i dosta
zahtjevan.Dobra,Hranjiva i zdrava pogloga je pola riješenja svih kaasnijih mogućih problema i tu ne treba štedjeti.U akvaristici je početak najskuplji i sam start
ako želiš što kvalitetniji i bolji je najskuplja stavka.Sve to ti se kasnije višestruko vraća jer će ti samo održavanje zdravog akvarija donijeti i zadovoljstvo i uštedu.
Za samo održavanje troši se zanemarivo malo vreemena u odnosu koliko prosjediš ispred njega promatrajući napredak i promjene u njemu.Imati zdrav akvarij ,
financijski nećeš skoro ni osjetiti.Plaćaju se graške uglavnom radi nestrpljivosti i žurbe.

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Travanj 01, 2013, 18:11:22 poslijepodne »
.Plaćaju se graške uglavnom radi nestrpljivosti i žurbe.

:up:

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Travanj 01, 2013, 23:11:59 poslijepodne »
Planiram krenuti u nabavku akvarija, zajedno sa svime pratećim uključujući i ribice.
Možda sam krivo shvatio, ali ribice ne smiju odmah u akvarij.  :up:
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 02, 2013, 08:17:36 prijepodne »
Samo polako i nemoj brzati, akvarij koji si izabrao za poćetak ti je dobar, malo pročitaj i informiraj se, pa kreni sa nabavkom stvari, naravno da ribice idu zadnje i to tek kad je akvarij dobro zacikliran. Sve ti je na ovom forumu ljepo opisano i obijašnjeno, tema ima o svemu, zato polako i sretno i uživaj.  :up:

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Travanj 02, 2013, 08:30:51 prijepodne »
pozdrav i dobro nam došao.
fino da ima nekih koji prvo pitaju pa onda kupuju :)
ma najbitnija stavka ovog podvodnog hobija je ako si oženjen da imaš ženu sa čeličnim živcima jer u početcima kad te svlada mračna mokra sila ruke iz tanka buš vadio samo kad buš jel i spaval  :D :D :D
ovo je samo odgovor na jedno tvoje pitanje
Citat:
koliko je dnevno/tjedno potrebno vremena za održavanje takvog akvarija i koliki su otprilike troškovi hrane, tekućeg održavanja?
kasnije se to svede stvarno na pola sata do sat vremena 1 tjedno, i nagovaranje samog sebe 2 tjedna da napraviš tjednu izmjenu vode. hehe
malo skupljaj info kad odlučiš koju vrstu akvarija hočeš, baci se na osnovno oko podloge i šljunka, harda, filtera i lampi, nakon toga pokreneš akvarij da se ciklira i imaš 4 tjedna da čitaš i čitaš i čitaš  :nerd:
sretno i pratim  :up:

Offline zarkec

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2013, 11:31:02 prijepodne »
hvala svima. plna je otprilike nekih mjesec dana informiranja, onda zaključak dal je izvedivo (mislim da već zaključak znam), onda kupovina i mjesec dana cikliranje akvarija i priprema. u tih mjesec dana je potrebno složiti bilje unutra jel tako? koliko sam shvatio, sve je potrebno napraviti pa da se sve recimo stabilizira dok ne dođu ribice?

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #13 u: Travanj 02, 2013, 11:35:43 prijepodne »
hvala svima. plna je otprilike nekih mjesec dana informiranja, onda zaključak dal je izvedivo (mislim da već zaključak znam), onda kupovina i mjesec dana cikliranje akvarija i priprema. u tih mjesec dana je potrebno složiti bilje unutra jel tako? koliko sam shvatio, sve je potrebno napraviti pa da se sve recimo stabilizira dok ne dođu ribice?

da tako nekako, složiš bilje i pustiš da se ciklira pa onda ribe  :up:

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2013, 12:05:47 poslijepodne »
Upravo tako.Najprije se pozabaviti podlogom , nabavkom i sadnjom bilja.Priprema akvarija(cikliranje) je postupak koji traje,nemože se preskočiti,
eventualno malo,ali samo malo ubrzati i o njemu ovisi sav ostali napredak i što je najvažnije zdravlje organizama u akvariju.Ne moraš se brinuti
da će ti biti dosadno.I tako nećeš sve što želiš nabaviti odjednom,pa u ovome hobiju uvijek imaš nekakv preinake,nešto novo,nešto izbacuješ, nešto ubaciješ.
Evo je,na primjer,jučer sam sasvim slučajno i bez plana dobio od kolege sa Foruma nekoliko stabljika Limnophijije i nije mi bio problem navečer je
posaditi u oba akvarija.Ima i za kolegu Cika pa ako ovo čita neka se strpi jedno tjedan dana da se ukorijene.

Offline zarkec

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2013, 13:05:01 poslijepodne »
ma nije problem pustiti neko vrijeme da se sve sredi. ako mi je što dobro što mi dolazi s godinama, to je strpljenje. kao što ste već i sami ovdje rekli, a i kao što svi znamo. najskuplja je brzopletost. tnx

btw: u Grazu akvarij Rio Juwel 125 189,90 EUR - MwSt... hm, znači došao bi nekih 160 EUR = 1200 kn... to je već super cijena.
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2013, 13:08:38 poslijepodne od zarkec »

Offline chimichanga

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Osijek
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2013, 16:36:40 poslijepodne »
Ja sam prošle godine kupila ovaj akvarij i mogu reći da sam vrlo zadovoljna. Odličan za početnika, jer imaš svu potrebnu opremu (ja sam nadokupila samo termometar i zračnu pumpu). Iz mog dosadašnjeg iskustva rasvjeta je odgovarajuća za manje i srednje zahtjevno bilje, ali je potrebna dobra, hranjiva podloga. Što se tiče filtera isto sam jako zadovoljna, vrlo brzo pročisti vodu i kod većih zaprljanja i stvara lijepo strujanje vode u akvariju. Uglavnom mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna i svakom početniku bih ga preoporučila  ;)

Offline Clio

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 02, 2013, 17:12:01 poslijepodne »
 :up:

Offline zarkec

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 02, 2013, 17:22:38 poslijepodne »
hehe, trebao bi thanks gumb na forumu. dobra, hranjiva podloga bi bila kakva? pošto ja planiram imati jako zeleni akvarij.

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 02, 2013, 17:25:18 poslijepodne »
evo tu si malo pogledaj  http://www.aquashop.hr/Catalog-Podloga_1077.aspx  o hranjivim podlogama

Offline Clio

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 02, 2013, 17:26:47 poslijepodne »
Po meni za početak ti nebi bilo loše kupit neke gotove podloge i s tim si onda najsigurniji

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #21 u: Travanj 02, 2013, 17:40:00 poslijepodne »
Upravo tako.Najprije se pozabaviti podlogom , nabavkom i sadnjom bilja.Priprema akvarija(cikliranje) je postupak koji traje,nemože se preskočiti,
eventualno malo,ali samo malo ubrzati i o njemu ovisi sav ostali napredak i što je najvažnije zdravlje organizama u akvariju.Ne moraš se brinuti
da će ti biti dosadno.I tako nećeš sve što želiš nabaviti odjednom,pa u ovome hobiju uvijek imaš nekakv preinake,nešto novo,nešto izbacuješ, nešto ubaciješ.
Evo je,na primjer,jučer sam sasvim slučajno i bez plana dobio od kolege sa Foruma nekoliko stabljika Limnophijije i nije mi bio problem navečer je
posaditi u oba akvarija.Ima i za kolegu Cika pa ako ovo čita neka se strpi jedno tjedan dana da se ukorijene.

Čitam,čitam i jedva čekam  :)  :P

Offline zarkec

• Punopravni član
Odg: Re: Početnik, Rio Juwel 125
« Odgovori #22 u: Travanj 02, 2013, 18:55:34 poslijepodne »
Jel 36cm u mjerama visina ili sirina akvarija?

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 02, 2013, 18:57:34 poslijepodne »
Jel 36cm u mjerama visina ili sirina akvarija?

D81 x Š36 x V50 cm  36cm ti je širina

Offline zarkec

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 03, 2013, 23:44:49 poslijepodne »
Jel zna tko dal u kojem shopu u zg ima Rio Juwel 125 izlozen ili za kupiti. Mislio sam skoknut do graza al istekla putovnica. Bio sam danas u Zoo City u CC1 i trgovacica me blijedo pogledala, nije cula za to.
 Poz