Srpanj 19, 2025, 06:59:41 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Borba protiv algi!  (Posjeta: 887 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Irusnjak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Borba protiv algi!
« u: Veljača 20, 2006, 10:00:00 prijepodne »
U borbi protiv algi, preporučeno mi je napraviti stanku rasvjete što bi značilo naštimati timer da prekine period svijetljenja 10h kod mene na pola (od 12h do 13h). Što bi se dogodilo da nama netko prekine dan na pola i bude totalni mrak. Perinjo me upozorio da je to totalno neprirodno pa VAS sve molim da se uključite u raspravu, HVALA

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Borba protiv algi!
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2006, 10:03:00 prijepodne »
dijelimo isto misljenje... veci je sok i za ribe i za bilje kada usred dana ugasimo svjetlo - makar nakratko... Edited by: Pandorica
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2006, 10:07:00 prijepodne »

nema nekog posebnog šoka ni za ribe ni za biljke (prema mom iskustvu, pri 2 h mraka), al nažalost ja nisam osjetio nikakvo poboljšanje...al eto meni ništa nije pomoglo tako da nisam reprezentativan primjerak

...neprirodno je al u borbi protiv algi je opet prirodnije nego neka kemija, PROBAJEdited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Borba protiv algi!
« Odgovori #3 u: Veljača 20, 2006, 10:11:00 prijepodne »
heh ni ja onda nisam neki reprezentativni primjerak jer zasada, na svu srecu, nemam problema s algama... nadam se da ce tako i ostati...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline MarJar

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #4 u: Veljača 20, 2006, 12:47:00 poslijepodne »

A pomrčina sunca!! A dobro nemoš sad svaki dan!!A tamo bliže polu..!Koliko traje noć!Dugo!

Ali meni alge nesmetaju jer ja zatvorim oči umjesto da ugasim svjetlo!!
Zagreb,Jarun

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #5 u: Veljača 20, 2006, 13:21:00 poslijepodne »
Nisam mislio na ranije gašenje svijetla pa koliko noć potraje već shemu da algicama treba minimalno 8 sati u komadu da se razviju, a suzbiti ih na foru da se svijetlo ugasi na jedno sat vremena i onda opet upali za sljedećih 4-5 sati neprekidnog svijetljenja  

Offline schox

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Borba protiv algi!
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2006, 13:36:00 poslijepodne »

Ja sam to isprobavao i apsolutno ništa nije pomoglo. No ima jedna teorija koju mi je prije jedno 2 godine iznio Bojko , da na nekoliko dana prekriješ akvarij sa dekom , odnosno da ih staviš u potpuni mrak i meni je to pomoglo. No to je bio savjet za malawi tank sa tri , četri anubijasa ( alga je bila na kamenju , a aunubijas je oporan na tri četri dana mraka ).

BTW kaj nisi rekao da ti je algostop ili kak se več zove , pomogao ?Edited by: schox

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2006, 14:25:00 poslijepodne »

Citat: Irusnjak
Nisam mislio na ranije gašenje svijetla pa koliko noæ potraje veæ shemu da algicama treba minimalno 8 sati u komadu da se razviju, a suzbiti ih na foru da se svijetlo ugasi na jedno sat vremena i onda opet upali za sljedeæih 4-5 sati neprekidnog svijetljenja

dobro smo mi tebe shvatili...nema štete, al ni neke koristi...

Totalni black out (ja ga radio nekad i po 5 dana bez posljedica za bilje) je koristan, al ako se ne otkloni uzrok pojavljivanja alge će se ponovno vratiti tako da to može a i nemora pomoć...
Zagreb/Ravnice

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2006, 15:45:00 poslijepodne »
Uspio sam suzbiti alge čupanjem viška i tretmanom algumina ali me kopkalo ovo o čemu pričamo, a s jedne strane me bilo strah da se ta pošast ne vrati. Jučer sam stavio nove lampe Aquastar i GRO lux  

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2006, 16:23:00 poslijepodne »

Uspio sam suzbiti alge èupanjem viška i tretmanom algumina ali me kopkalo ovo o èemu prièamo, a s jedne strane me bilo strah da se ta pošast ne vrati. Juèer sam stavio nove lampe Aquastar i GRO lux

koje lampe si imao do sad???
Zagreb/Ravnice

Offline Maro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Borba protiv algi!
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2006, 16:43:00 poslijepodne »

Uspio sam suzbiti alge čupanjem viška i tretmanom algumina ali me kopkalo ovo o čemu pričamo, a s jedne strane me bilo strah da se ta pošast ne vrati. Jučer sam stavio nove lampe Aquastar i GRO lux  

super izbor lampi
algumin ti je pomogao oko algi? nisam siguran da je on dobar za ciklide.
Dubrovnik

Offline cico047

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #11 u: Veljača 23, 2006, 08:17:00 prijepodne »

a da smanjiš period osvjetljenja na 7:30 ili 8h...
i ja imam dosta algi i ne brine me previše...
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Borba protiv algi!
« Odgovori #12 u: Veljača 23, 2006, 09:13:00 prijepodne »

Kod mene odnedavno gori svjetlo od 10-15,pauza,18-23...Bas zbog algi, imao sam problema sa onim crnim cupavima, malo sam se posavjetovao po forumu, i alge se skroz smanjile. Nema ni onih zelenih tockastih po staklu. Ribama nije nista.

Jos sam ubacio jednog sijamca, te poceo dodavati uz tekuce Plantgro iron enriched gnojivo, i ono NPK plantgro, koje sadrzi makroelemente i sad je zbilja sve super.

Evo nadam se da sam ti pomogao....

Edited by: LP25

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Borba protiv algi!
« Odgovori #13 u: Veljača 23, 2006, 10:37:00 prijepodne »
Od kada imam navedenu stanku nisam gulio stakla magnetom dok sam do tada morao jednom tjedno. Lampe sam zamjenio ovu subotu 18.02., a prije njih sam imao Aquarelle original Caymanovu i Daylight. Algice su vjerojatno nestale pod djelovanjem algumina jer se kod Perinja dogodilo isto bez mjenjenja lampi. On također sad ima novu kombinaciju a la Sylvania